Πολιτισμός

Ευθ. Τσάμης: Ο πολιτισμός αντίδοτο στην κρίση που βιώνουμε «Θ»

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ (4)

Πολυετής και άοκνη η προσπάθεια του Ευθύμιου Τσάμη για την ανάδειξη της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Όντας εκ των ιδρυτικών μελών του «Διαζώματος», του σωματείου που ίδρυσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος και πρωτοστατεί στον αγώνα για τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων που βρίσκονται ανά την επικράτεια, ο διακεκριμένος ιατρός έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο για την ανάδειξη του μνημείου στις Φθιώτιδες Θήβες. Οι δύο άνδρες έχοντας κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για τα αρχαία θέατρα, στις 10 Μαρτίου συναντήθηκαν στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα «Κρυμμένα κοχύλια: Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών». Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ο Ευθύμιος Τσάμης παρέστη όχι με την ιδιότητα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, αλλά ως εκπρόσωπος των πολιτών του Βόλου και της Νέας Αγχιάλου.

Η επιτυχία της εκδήλωσης άφησε ικανοποιημένο τον Βολιώτη επιστήμονα, για τους λόγους που εξήγησε: «Επιστρέφοντας από την Αθήνα, ένιωσα μεγάλη ανακούφιση. Η αίσθηση που αποκόμισα, με κάνει να αισιοδοξώ ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθεί η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών, με την προϋπόθεση φυσικά ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα εκπονήσει το μάστερ-πλαν που είναι αναγκαίο για την διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ο κ. Τσάμης στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο πολιτισμός στην κοινωνία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση ο πολιτισμός μπορεί να θεραπεύσει πολλά πράγματα. Είναι διαχρονική η άποψή μου ότι δεν αναφέρομαι σε κάτι που είναι κενό λόγου. Αντίθετα, ο πολιτισμός είναι το εργαλείο που παίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη μίας κοινωνίας. Αποτελεί το αντίδοτο στην οικονομική και πολιτισμική κρίση που βιώνουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ταυτίστηκε με την άποψη του Σταύρου Μπένου, ότι στην περίπτωση του αρχαίου θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών εφαρμόστηκε με επιτυχία το μοντέλο της συμμετοχικότητας στην ανάδειξη ενός μνημείου, καθώς μοιράστηκε με το ακροατήριο τις προσωπικές εμπειρίες του από την ενασχόλησή του με τον «θησαυρό» που ανακαλύφθηκε το 1993 στη γενέτειρά του: «Η συνεργασία πολλών φορέων της Μαγνησίας μας έδειξε στην πράξη για τα βήματα που πρέπει να γίνονται για βρεθούν οι Φθιώτιδες Θήβες στο επίκεντρο μίας βιώσιμης πορείας. Αυτή η μεγάλη συνέργεια πολιτών και αρχών σημαίνει πολλά. Το 1993 όταν πρωτοεπισκέφτηκα το θέατρο, η περιοχή ήταν ένας ερειπιώνας με μία ανασκαφική τομή που αποκάλυπτε ορισμένες κερκίδες του κάτω διαζώματος. Ωστόσο, μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν μεγάλα βήματα προόδου από τους αρχαιολόγους και ιδιαίτερα χάρη στην ιερή επιμονή της κ. Βασιλικής Αδρύμη-Σισμάνη που έφερε στο φως το μνημείο».
Κλείνοντας, θυμήθηκε ένα ιδιαίτερο γεγονός που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2014, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του «Διαζώματος» που έγινε τότε στο Βόλο και εκατοντάδες μέλη του σωματείου βρέθηκαν στις Φθιώτιδες Θήβες: «Εκείνη την ημέρα μετά από τόσους αιώνες ακούστηκε και πάλι αρχαίος λόγος στο θέατρο με τα αποσπάσματα από τη «Θεογονία» του Ησίοδου που παρουσίασε η Λυδία Κονιόρδου. Το «ζωντάνεμα» του θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών αποτελεί σπουδαία υπόθεση για τους πολίτες του νομού. Όταν υπάρχει όραμα, πίστη, συνέπεια, οργάνωση και μεθοδικότητα, μπορούν να γίνουν πράγματα που θεωρούνταν ακατόρθωτα υπό άλλες συνθήκες. Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά μας, η οποία μπορεί να μεγαλουργήσει και να ρίξει ζωογόνο φως στη γκρίζα πραγματικότητά μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το