Τοπικά

Ευθ. Λέκκας: Πέντε φυσικές καταστροφές κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Τουλάχιστον πέντε φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, σεισμοί, καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με σοβαρές επιπτώσεις, καθώς η κοινωνία έχει γίνει πιο σύνθετη πλέον λόγω των έργων υποδομής, των συγκοινωνιών, των δικτύων, τις μετακινήσεις πληθυσμού, τόνισε σε ομιλία του στη Σκιάθο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμης Λέκκας.
Το θέμα της ομιλίας του ήταν «οι στρατηγικές διαχείρισης των φυσικών καταστροφών και ο ρόλος του ενεργού πολίτη» και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Skiathos Palace στη Σκιάθο.
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμης Λέκκας ανέφερε πως στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο τουλάχιστον πέντε μεγάλες φυσικές καταστροφές που αφορούν είτε σεισμούς, είτε πλημμύρες, είτε κατολισθήσεις, είτε άλλου είδους. Για παράδειγμα μόλις το τελευταίο διάστημα πλημμύρες έπληξαν σε Λακωνία και Λευκάδα με νεκρούς.
Οι φυσικές καταστροφές πάντοτε συνέβαιναν στην Ελλάδα. Αυτό που έχει αλλάξει, όμως είναι η πληθώρα των επιπτώσεων. Δηλαδή επειδή η κοινωνία μας είναι πιο σύνθετη πλέον, γι’ αυτό και οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες σε σχέση με το παρελθόν. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά στα έργα υποδομής, στις συγκοινωνίες, στον πληθυσμό, γι’ αυτό και επιπτώσεις είναι πλέον πιο έντονες από τις φυσικές καταστροφές με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη και νεκρούς.
Ο κ. Λέκκας χώρισε τις στρατηγικές διαχείρισης των φυσικών καταστροφών σε τρία στάδια και ανέφερε παράδειγμα αντιμετώπισης από όλο τον κόσμο όπου συμβαίνουν συχνά τέτοια φαινόμενα.
Ένας ακόμη λόγος για την αύξηση των φυσικών καταστροφών είναι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Παράλληλα υπογράμμισε το ρόλο των πολιτών για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο «Η Σκιάθος» και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το