Τοπικά

Εφτά χρόνια πλούσιας πολιτιστικής δράσης από τον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Βόλου

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου τον προσεχή Ιανουάριο κλείνει 7 χρόνια πολιτιστικής δράσης και όχι μόνο, με σκοπό τη γνωριμία όλων των Βλάχων της πόλης, την ανάδειξη των εθίμων και των παραδόσεων των περιοχών καταγωγής τους. Στόχος του Συλλόγου είναι η συνεχής προσπάθεια πληροφόρησης, εκμάθησης, καταγραφής και διατήρησης των ηθών και εθίμων της παράδοσης των Βλάχων, καθώς και των χορών, τραγουδιών και του βλάχικου προφορικού λόγου με σκοπό τη διάσωση και διάδοσή τους. Από την ίδρυσή του έως σήμερα ο Σύλλογος έχει αναπτύξει πλούσια δράση με ποικίλες πολιτιστικές, επιστημονικές, λαογραφικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Κύριο μέλημα είναι και η ηθική εξύψωση των μελών, η ανάπτυξη πνεύματος συναδέλφωσης και αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Λιτάνευση εικόνας Παναγίας Γραμμουστιανής 2015

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου ιδρύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2011. Το όνομα του Συλλόγου προήλθε μετά από κοινή πεποίθηση ότι αυτό θα εξέφραζε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας του Βόλου, γιατί τελικά αυτό ήταν το ζητούμενο, καθώς ένας τέτοιος Σύλλογος δεν υπήρχε στην πόλη (εκτός από τους τρεις άλλους Συλλόγους που υπήρχαν ήδη στον ευρύτερο Νομό). Κύριο μέλημα, λοιπόν, ήταν να ενωθούν όλοι οι Βλάχοι και μη του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, με σκοπό τη γνωριμία όλων των Βλάχων της πόλης (με διαφορετική καταγωγή μεταξύ τους), την ανάδειξη και διάδοση των εθίμων και των παραδόσεων των περιοχών καταγωγής τους.

Στόχος η συνεχής προσπάθεια πληροφόρησης, εκμάθησης, καταγραφής και διατήρησης των ηθών και εθίμων της παράδοσης των Βλάχων, καθώς και των χορών, τραγουδιών και του βλάχικου προφορικού λόγου με σκοπό τη διάσωση και διάδοσή τους.

Για να μπορέσουν να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι και σκοποί του Συλλόγου οργανώθηκε κατάλληλο κέντρο (έδρα συλλόγου) που χρησιμεύει ως εντευκτήριο για τα μέλη. Δημιουργήθηκαν ειδικές επιτροπές για την ανάληψη καθηκόντων στους διάφορους τομείς του Συλλόγου, χορευτικά τμήματα και χορωδία πολυφωνικού τραγουδιού.

Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, Αθήνα 2015

Δράσεις

Από την ημερομηνία ίδρυσής του έως και σήμερα ο Σύλλογος έχει αναπτύξει πλούσια δράση σε σχέση με τους σκοπούς του καταστατικού σε ποικίλες πολιτιστικές, επιστημονικές, λαογραφικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως:

-Εκθέσεις: «Από τη ζωή των Βλάχων στα 1900», «19η Γιορτή Βιβλίου», «Βλάχικη παραδοσιακή φορεσιά».

-Παραγωγές: Ταινίες μικρού μήκους, όπως η αναπαράσταση του εθίμου «Αϊ-Γιάννης ο Κλήδονας», τον Ιούνιο 2012, ραδιοφωνικές εκπομπές, δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο και σε τηλεοπτικές εκπομπές.

-Μνημόνια συνεργασίας: Με ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. που έχει έδρα τα Κανάλια Μαγνησίας, με το Αρχείο Ελληνικού Χορού στην Αθήνα, καθώς και συνεργασίες με διάφορους φορείς και ιδρύματα.

-Εκδόσεις ημερολογίων με θέματα από την παράδοση και τη ζωή των Βλάχων.

-Αδελφοποιήσεις: Με τον Σύλλογο Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού, τον Σύλλογο Μακεδόνων Ν. Μαγνησίας και τον Σύλλογο Βλάχων Ν. Θεσπρωτίας.

-Παρελάσεις: Κάθε χρόνο και στις δύο εθνικές επετείους στην πόλη του Βόλου.

Πολυφωνική Χορωδία του Συλλόγου στο Φεστιβάλ Λάρισας

-Φιλανθρωπικές δραστηριότητες: Επισκέψεις σε γηροκομεία του Νομού και προσφορά αγαθών, συλλογή υλικού πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων στους συμπολίτες κατά την περίοδο των εορτών.

-Θρησκευτικές εκδηλώσεις: Συμμετοχή του Συλλόγου κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις προς τιμήν της χάρης της Αγίας Παρασκευής, που είναι και προστάτιδα των Βλάχων.

Με τη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού πραγματοποιήθηκε υποδοχή και φιλοξενία τον Απρίλιο 2015 της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας της Γραμμουστιανής στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Χριστού.

-Εκδρομές έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό (στην Κωνσταντινούπολη και τη Μοσχόπολη της Βόρειας Ηπείρου).

-Σεμινάρια χορού και λαογραφίας: Σεμινάριο χορών Βλάχων Θεσπρωτίας, επιστημονικό σεμινάριο Λαογραφίας με θέμα «Προσεγγίσεις στους παραδοσιακούς χορούς Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης, Έρευνα και Διδασκαλία», σεμινάριο χορού με θέμα «Τρίπτυχο Μουσική, Χορός, Φορεσιά» και χορούς Βλάχων Μακεδονίας, σεμινάριο χορού με θέμα «Χοροί Μετσόβου» με εισηγητές πανεπιστημιακούς καθηγητές και διακεκριμένους λαογράφους – χοροδιδασκάλους, όπως Γιάννης Δήμας, Γιάννης Τσιαμήτρος, ο αείμνηστος Μπάμπης Μούτσελος και άλλοι.

Χορευτική εκδήλωση στο Γηροκομείο Βόλου

-Συμμετοχές σε εκδηλώσεις: Στα ετήσια ανταμώματα των Βλάχων και σε πανελλήνιες χορευτικές συναντήσεις με συλλόγους διαφορετικής καταγωγής π.χ. Πόντιοι, Μικρασιάτες, Σαρακατσάνοι, Μακεδόνες κ.τ.λ., 40μελή αποστολή σε μουσικοχορευτική εκδήλωση στο χοροθέατρο της Δώρας Στράτου στην Αθήνα, 8μελή συμμετοχή στην αποστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (Π.Ο.Π.Σ.Β.) στο Τορόντο του Καναδά, σε συμπόσια και σεμινάρια της Π.Ο.Π.Σ.Β. που γίνονται στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία και σχεδιασμό του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση με τίτλο «Το ’21 μέσα από τον λόγο και τον χορό» τον Απρίλιο 2015 με τη συμμετοχή 11 πολιτιστικών συλλόγων, 400 χορευτών, τη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και τη ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση σε ραδιοσταθμούς της Ευρώπης, Αμερικής, Αυστραλίας και Καναδά, εκδήλωση με θέμα «Χορεύοντας την Ξενιτιά» τον Μάιο του 2017 σε συνεργασία με άλλους δύο πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης.

-Ο ετήσιος χορός και η κοπή πίτας του Συλλόγου διοργανώνεται με επιτυχία κάθε χρόνο απολαμβάνοντας και διασκεδάζοντας με ζωντανές παραδοσιακές ορχήστρες που ερμηνεύουν τη βλάχικη παραδοσιακή μουσική.

Από την παρέλαση στον Βόλο το 2017

Η δραστηριότητα όμως του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου δεν σταματάει εδώ. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα χορευτικά τμήματα, που χάρις αυτών υλοποιούνται πολλοί στόχοι και σκοποί του Συλλόγου και βοηθούν τους νεότερους να γνωρίσουν τη χορευτική παράδοση των παππούδων τους, αλλά και να θυμηθούν οι παλαιότεροι. Άλλωστε ο χορός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης των Βλάχων, καθώς μέσα από αυτόν εξέφραζαν χαρά, πόνο, λύπη, στεναχώρια και νοσταλγία.

Τα μαθήματα του χορευτικού τμήματος ενηλίκων πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα 20.00-21.30 στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (Παλαιά Βόλου).

Ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει και στο τμήμα της πολυφωνικής χορωδίας του Συλλόγου, το οποίο έχει κατορθώσει να καταγράψει και να αναδείξει τραγούδια που είτε είχαν από καιρό ξεχαστεί είτε είχαν χαθεί.

Τα μαθήματα του τμήματος της πολυφωνικής χορωδίας πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή απόγευμα στην έδρα του Συλλόγου στην οδό Κυρίλλου 76 στη Ν. Ιωνία (πλησίον ΜΕΤΚΑ).

Κύριο μέλημα εκτός από τη διατήρηση και διάδοση των ηθών και εθίμων της βλάχικης παράδοσης είναι και η ηθική εξύψωση των μελών, η ανάπτυξη πνεύματος συναδέλφωσης και αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου είναι ένας δραστήριος και δυναμικός Σύλλογος κομμάτι από τα σπλάχνα της πόλης του Βόλου και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ).

Λοΐζος Ασβεστάς

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το