Τοπικά

Εφοριακοί για τις επιθέσεις: «Κάνουμε τον σταυρό μας και βγαίνουμε για ελέγχους»

Το νέο επεισόδιο βίας ενάντια σε που καταγράφηκε την Πέμπτη στον Πλατανιά  σε βάρος δύο εφοριακών που επιχειρούσαν να καταγράψουν τριπλή φορολογική παράβαση σε πιτσαρία προστέθηκε στη μακρά λίστα των επιθέσεων που γίνονται από πολίτες ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Αττικής και Κυκλάδων Δημήτρης Μέρκος μιλώντας στο ethnos.gr ευχήθηκε περαστικά στον συνάδελφο του στον Βόλο και παρουσίασε μία ζοφερή εικόνα για τις συνθήκες και τις πραγματικές καταστάσεις που βιώνουν οι συνάδελφοι του κάθε φορά που αποφασίζουν να βγουν στην αγορά για ελέγχους πάντα χωρίς προστασία, χωρίς υποστήριξη και χωρίς καμία αποζημίωση.

«Ολο και πιο βίαια περιστατικά»
«Τα περιστατικά βίας σε βάρος των εφοριακών δεν αυξάνονται μόνο στον αριθμό αλλά και στο βαθμό της βιαιότητας τους. Πάντα είχαμε απειλές, λεκτική βία αλλά και προπηλακισμούς αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε με λύπη και ανησυχία πως οι επιθέσεις των πολιτών σε βάρος των ελεγκτών είναι πολύ πιο βίαιες. Δεν είναι τυχαίο πως έχουμε πιο σοβαρούς τραυματισμούς και πιο βαριά περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο και τις ζωές των εφοριακών», λέει στο ethnos.gr ο Δημήτρης Μέρκος.

«Πηγαίνουμε ανυπεράσπιστοι»
Με αφορμή την επίθεση σε βάρος του εφοριακού στον Πλατανιά που είχε ως αποτέλεσμα το συντριπτικό κάταγμα στο χέρι του συναδέλφου του, ο Δημήτρης Μέρκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τολμά να πει πως δεν θα είναι το τελευταίο κρούσμα: «Κάθε φορά αρκούμαστε στα ευχολόγια και κάθε φορά έχουμε ένα ακόμα επεισόδιο όλο και πιο βίαιο. Είμαστε εκτεθειμένοι σε κακοποιά στοιχεία, σε ανθρώπους του υποκόσμου, ανθρώπους που δεν έχουν φραγμούς, σε ανθρώπους που οι περισσότεροι από αυτούς είναι αχυράνθρωποι των εταιριών και δεν έχουν κανένα όριο. Πηγαίνουμε κάθε φορά ανυπεράσπιστοι για να αντιμετωπίσουμε άγνωστες καταστάσεις. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως οι εφοριακοί βγαίνουν από το γραφείο γνωρίζοντας πως έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες συνθήκες, κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα. Επίσης τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνουν αποζημίωση, ούτε καν τις βενζίνες τους ή οι αποζημιώσεις είναι μικρότερες των εξόδων των αποστολών τους. Και στο γραφείο οι εφοριακοί αγοράζουν τα αναλώσιμα για να κάνουν την δουλειά τους, πληρώνουν από την τσέπη τους για να πάρουν χαρτί Α4, μελάνια και άλλα υλικά. Όταν λοιπόν η ίδια η πολιτεία απαξιώνει το ρόλο των εφοριακών τότε ο πολίτης τι μηνύματα λαμβάνει;».

«Δεν υπάρχουν φραγμοί και όρια»
Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του συνδικαλιστικού οργάνου των εφοριακών υπαλλήλων πολλά είναι τα επεισόδια που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας: «Είμαστε όμως ακόμα στα μέσα της χρονιάς και τα περιστατικά σε αριθμό και βιαιότητα είναι αυξημένα. Πάντα είχαμε απειλές και επεισόδια αλλά όχι σε αυτή την ένταση. Εδώ πλέον έχουν χαθεί φραγμοί και όρια. Κάθε συνάδελφος που αποφασίζει να βγει έξω για ελέγχους κάτι τον σταυρό του και πάει. Νιώθει μόνος και απροστάτευτος. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το παράλογο αλλά για την ώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν υπάρχει εφοριακός που να μην έχει βιώσει ένα επεισόδιο από ξέσπασμα πολίτη είτε είναι σοβαρό επεισόδιο όπως αυτά που είχαμε εφέτος στο Βόλο και στην Κρήτη ή προπηλακισμούς και απειλές κατά ζωής και των οικογενειών μας. Μάλιστα πολλά από αυτά δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας και πιστέψτε με είναι πάρα πολλά».

«Φταίει το κράτος και όχι οι πολίτες»
Που οφείλεται όμως η βίαιη συμπεριφορά των πολιτών σύμφωνα και με τους ίδιους τους εφοριακούς; «Κατ΄αρχήν μην ταυτίζουμε το σύνολο των πολιτών ακόμα και αυτών που είναι αγανακτισμένοι ή έχουν παράπονα και σηκώνουν τον τόνο της φωνής τους νιώθοντας αδικημένοι, με τα κακοποιά στοιχεία που χειροδικούν και ρίχνουν γροθιές. Δεν φταίνε οι πολίτες για αυτά που συμβαίνουν. Αυτοί που αντιδρούν και κάνουν επιθέσεις όπως σε βάρος του συναδέλφου στον Βόλο είναι κακοποιά στοιχεία. Το σύνολο των πολιτών αποδέχονται τους ελέγχους και συμμορφώνονται με τυχόν παραβάσεις. Οταν οι πολίτες βλέπουν πως έχουν να κάνουν με υπαλλήλους ενός μηχανισμού που συνεχώς απαξιώνεται τότε συμπεριφέρονται ανάλογα. Όταν νιώθουν και οι ίδιοι είναι αδικημένοι από ένα σύστημα που είναι απαξιωμένο και απαρχαιωμένο τότε πιστεύουν πως εάν αντιδράσουν θα έχουν κάνει την επανάσταση τους έναντι της αδικίας που νιώθουν από τις υπηρεσίες του κράτους. Αν δεν αλλάξει το ίδιο το κράτος την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει μην περιμένουμε να αλλάξουν οι πολίτες και σίγουρα θα έχουμε και άλλα επεισόδια».

«Απαξιώνονται οι υπηρεσίες»
Οσο για τους λόγους που οι πολίτες νιώθουν πως κάνουν «την επανάσταση τους» εξυβρίζοντας ή χειροδικώντας σε βάρος των εφοριακών ο Δημήτρης Μέρκος είπε: «Όλα αυτά οφείλονται στην απαξίωση του σώματος των εφοριακών, της έλλειψης εργαλείων, μηχανοργάνωσης και προγραμματισμού, στην απαξίωση της ΑΑΔΕ από όλες τις κυβερνήσεις, στη διάλυση του ΣΔΟΕ και στην αποστελέχωση των υπηρεσιών του μηχανισμού ελέγχων. Εχουμε προτείνει πολλά εργαλεία για να κάνουμε τους ελέγχους πιο αποτελεσματικά και πιο άμεσα χωρίς να χρειάζονται καν επισκέψεις στις επιχειρήσεις. Υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν τα μέσα αλλά δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά ώστε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης περιμέναμε ενίσχυση των υπηρεσιών μας και όχι αποστελέχωση κατά 50%. Περιμέναμε προτάσεις για αλλαγές και εκσυχρονισμό των υπηρεσιών μας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα. Δυστυχώς δεν είμαστε αισιόδοξοι και τολμώ να πω πως εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε τα χειρότερα είναι μπροστά μας».
Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το