Οικονομία

Εφορία: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πάγια ρύθμιση για τις 24-48 δόσεις

Yπομονή μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι, που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στην Εφορία, εάν θέλουν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.
Ενώ οι νέες νομοθετικές διατάξεις ορίζουν ότι η ρύθμιση ισχύει από τις αρχές του 2020, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν είναι ακόμη έτοιμοι για να την ενεργοποιήσουν.

Κι αυτό, διότι:

Πρώτον, έχει καθυστερήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες και θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος.

Δεύτερον, διαπιστώθηκε ότι η υφιστάμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα της πάγιας ρύθμισης είναι αδύνατον να «κουμπώσει» στους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αρχίζουν τώρα να δημιουργούν από μηδενική βάση μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία σε επόμενο στάδιο θα αποτελέσει την κοινή πλατφόρμα για όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών (οφειλές προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες).

Έτσι, μέχρι το τέλος Μαρτίου θεωρείται πρακτικά αδύνατο οι οφειλέτες να κάνουν χρήση των παραμέτρων της νέας ρύθμισης, η οποία δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών σε διπλάσιο αριθμό δόσεων. Μέχρι τότε οι φορολογούμενοι είναι αναγκασμένοι είτε να περιμένουν το «πράσινο φως» από την ΑΑΔΕ για τη λειτουργία της  ρισκάροντας με την επιβολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων ή να ενταχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση των 12 δόσεων και εν συνεχεία να μεταπηδήσουν στην καινούργια.

Δείτε εδώ το πώς θα προσδιοριστούν οι δόσεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το