Πολιτισμός

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Palia 1

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε, από το 1977, τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, για να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.
Για το 2016, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», καθώς τα μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει, αφού κύρια αποστολή τους είναι η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Γι’ αυτόν τον λόγο, την 18η Μαΐου 2016 η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, στο πλαίσιο του εορτασμού, θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

1. Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και ώρα 19:00, στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα και Θεματική Περιήγηση με τίτλο «Η ρωμαϊκή ταβέρνα της Δημητριάδας – Γνωριμία με τις γεύσεις της αρχαιότητας», με εισηγήτριες την Δρ. Ανθή Μπάτζιου–Ευσταθίου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, και την κ. Πέγκυ Τριανταφυλλοπούλου, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Της δράσης αυτής θα ακολουθήσει περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Δημητριάδας την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 και ώρα 11:00, με σημείο συνάντησης το φυλάκειο του Ανακτόρου της αρχαίας Δημητριάδας, από την αρχαιολόγο κ. Πέγκυ Τριανταφυλλοπούλου.

2. Σε συνεργασία με το «Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν &.Σ. Τσαλαπάτα» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και ώρα 10:30 θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κρυμμένοι θησαυροί στα σπίτια του χθες και του σήμερα», για μαθητές της Ε΄ και Στ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από κοινού από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Δημήτρη Αγνουσιώτη, κ. Άννα Γιαλούρη, κ. Αιμιλία Καλογιάννη και κ. Πασχάλη Σταντζούρη και τη Μουσειοπαιδαγωγό – Τοπική Διαχειρίστρια του «Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα» κ. Νάντια Δαμιανάκου. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με το πολιτιστικό τοπίο ενός διαχρονικού Αρχαιολογικού Χώρου, αυτού των Παλαιών και ενός πιο σύγχρονου, αυτού του «Πλινθοκεραμοποιίου Ν. & Σ. Τσαλαπάτα». Έτσι, χωρισμένα σε ομάδες και με χάρτες στα χέρια, στους οποίους αποτυπώνονται τα σωζόμενα Προϊστορικά, Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία καθώς και το «Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα», στη σύγχρονη συνοικία των Παλαιών, θα αναζητήσουν, με τη βοήθεια γρίφων, τα σπουδαιότερα από αυτά και θα ενημερωθούν σχετικά. Το «έπαθλό» τους για την επίλυση των γρίφων στη διάρκεια αυτού του «κυνηγιού του κρυμμένου θησαυρού» θα είναι υλικά απαραίτητα για το δημιουργικό εργαστήρι που θα ακολουθήσει στο «Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα». Στη διάρκειά του τα παιδιά θα προσπαθήσουν να κατασκευάσουν ομοιώματα προϊστορικών, βυζαντινών και σύγχρονων οικιών, χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα για κάθε Εποχή υλικά και διαπιστώνοντας, τελικά, τις ευκολίες ή τις δυσκολίες στη χρήση τους κι έτσι τη σημασία και επίδρασή τους στη διατήρηση των μνημείων στον χώρο. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενες σχολικές ομάδες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν &.Σ. Τσαλαπάτα 24210 29844, καθημερινά εκτός Τρίτης, και ώρες 10:00 – 18:00.

3. Τη Δευτέρα 16 Μαϊου και ώρα 18:30 στο «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού διοργανώνεται η εκδήλωση με τίτλο με θέμα «Πολιτιστικές Διαδρομές». Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεματική περιήγηση στο «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού με την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Βάσω Ροντήρη και περίπατο στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, από τον Μύλο Σαμαρίκου στο Παλαιό Γυμνάσιο (Δημοτικό Ωδείο) καθώς και επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη και ξενάγηση από τον δικηγόρο κ. Β. Φυτιλή. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική συναυλία στο προαύλιο του Παλαιού Γυμνασίου (Δημοτικού Ωδείου) στις 20:30 από την Μικτή Τετράφωνη και την Παιδική – Νεανική χορωδία του Δήμου Αλμυρού με μαέστρο την κ. Μ. Σαμαρτζή.

4. Στο «Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 το πρωί θα υλοποιηθεί, από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Βάσω Ροντήρη, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όταν οι χρονοκάψουλες τελειώνουν… Ταξίδι πίσω στο Χρόνο παίζοντας ανασκαφή…», με τη συμμετοχή των μαθητών της Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το