Τοπικά

Εφοδιάστηκαν με αντιγριπικά εμβόλια τα φαρμακεία

Επάρκεια σε εμβόλια καταγράφεται στα φαρμακεία του Βόλου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό ο οποίος άρχισε ήδη ενόψει του κύματος της γρίπης που αναμένεται και φέτος. Οι φαρμακοποιοί συστήνουν στους πολίτες να προβούν στον εμβολιασμό  για την καλύτερη ασφάλεια της υγείας τους.

Βέβαια οι καλές καιρικές συνθήκες μάλλον έχουν ωθήσει πολλούς να ξεχάσουν…προς το παρόν μια κίνηση που οφείλουν να κάνουν. Όμως, επειδή οι ιώσεις καραδοκούν και ο καιρός αλλάζει, σύντομα αναμένεται να θυμηθούν το…καθήκον τους.

Σε σχέση με πέρυσι η διαφορά είναι πως για τα συμβατικά αντιγριπικά εμβόλια δεν χρειάζεται η ιατρική συνταγή. 

Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης επισήμανε πως «τα φαρμακεία έχουν εφοδιαστεί με εμβόλια, καθώς ο αντιγριπικός εμβολιασμός ήδη ξεκίνησε. Και λέμε στους πολίτες να ενεργήσουν άμεσα, καθώς πλησιάζουμε προς τα τέλη Οκτωβρίου και αν κάποιος εμβολιαστεί τώρα, η δράση του εμβολίου θα αρχίσει σε περίπου 20 μέρες, με τις καιρικές συνθήκες να έχουν μεταβληθεί». 

Από φέτος οι ενδιαφερόμενοι για τα απλά συμβατικά αντιγριπικά εμβόλια δεν χρειάζονται την ιατρική συνταγή για να εμβολιαστούν. Όμως για τους άνω των 65 ετών που χρειάζονται τα ενισχυμένα αντιγριπικά εμβόλια, απαιτείται η συνταγή γιατρού. 

Ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος έχει αναφέρει πως νομοθετήθηκε σε μόνιμη βάση η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου στον ενήλικο πληθυσμό χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής. Σε συνέχεια αυτής της διάταξης νόμου εκδόθηκε και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που αναφέρει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός δύναται να διεξαχθεί μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων χωρίς την προσκόμιση ιατρικής συνταγής για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές ορίζονται στην εγκύκλιο και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Η ενέργεια αυτή θα αφορά όπως και πέρυσι μόνο τα τετραδύναμα αδρανοποιημένα συμβατικά εμβόλια και μόνο για τον ενήλικο πληθυσμό».

Ο παθολόγος και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης επισήμανε πως «συστήνουμε στον κόσμο να προβεί στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Το κύμα γρίπης αναμένεται συνήθως από τα τέλη Νοεμβρίου και όσο περισσότεροι είναι οι εμβολιασμένοι, τόσο καλύτερα». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας συστήνεται να εμβολιαστούν οι εξής:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, 2. Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών, 3. Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών, Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

Χρόνια νεφροπάθεια, Χρόνιες παθήσεις ήπατος, Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα, Σύνδρομο Down

  1. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  2. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  3. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  4. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  5. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
  6. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  7. Άστεγοι.
  8. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μίνκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το