Ελλάδα

Αιφνιδιαστική παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου -Καταγγέλλει προσπάθεια εξόντωσης

Αιφνιδιαστική παραίτηση από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπέβαλε πριν από λίγη ώρα η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, καταγγέλλοντας προσπάθεια ηθικής εξόντωσης της. Με ένα πολυσέλιδο έγγραφο, η εισαγγελική λειτουργός που έχει θητεύσει επί μακρόν στη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης της έρευνας από συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου, με αφορμή την υπόθεση της Novartis την οποία η ίδια χαρακτηρίζει «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».
Η εισαγγελική λειτουργός συνδέει μάλιστα την αιφνίδια παραίτηση της με δημοσίευμα της εφημερίδας Ντοκουμέντο, στο οποίο γίνεται αναφορά για ενέργειες συγκάλυψης από την Εισαγγελία Διαφθοράς στις υποθέσεις του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου, μετά από αναφορά της ανακρίτριας σε βάρος της.
Στο έγγραφό της επίσης η εισαγγελική λειτουργός αναφέρεται στα σημαντικά ευρήματα των ερευνών για την υπόθεση της Nοvartis, και σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνει, ότι τις τελευταίες ημέρες η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων (κυρίως γιατρών δημοσίων νοσοκομείων) που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία με σημαντικά ποσά και ότι διαπιστώθηκε ότι από τον ίδιο λογαριασμό χρηματικά ποσά εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να δίδονται μίζες με τελικούς αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Το ποσό που φαίνεται ότι έχει μέχρι τώρα διακινηθεί αγγίζει τα 28 εκατομμύρια ευρώ!

Η Ελένη Ράϊκου διεξοδικά αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου και χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα σε βάρος της ως υποβολιμιαία, ενώ παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για την αποκάλυψη των υποθέσεων για τις οποίες είχαν ερευνηθεί.

Κυβερνητικοί κύκλοι, σημειώνουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά» και υπογραμμίζουν: «Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος».

Κυβερνητικοί κύκλοι για Ράικου: Να δώσει ονόματα

Να κατονομάσει όλους εκείνους, που όπως ισχυρίζεται, την εμπόδισαν να παράξει έργο, καλούν κυβερνητικοί κύκλοι την Ελένη Ράικου, σχολιάζοντας την αιφνιδιαστική παραίτησή της από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι «η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά».
Προσθέτουν, δε, αναφορικά με τις αιχμές που αφήνει στην επιστολή παραίτησής της ότι «το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το