ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Βρέθηκε νεκρός 52χρονος στα Τρίκαλα

Τοπικά

Για μια Θεσσαλία αλλιώς

Άρθρα

Οικονομία

Εφιάλτης στο δρόμο… προς τη σύνταξη: Ο απίστευτος «γολγοθάς»

«Εφιάλτης στο δρόμο προς τη σύνταξη» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για αυτούς που βρίσκονται στην πόρτα εξόδου από τον εργασιακό βίο και οραματίζονται τη συνταξιοδότησή τους. Γιατί μόνο περί οράματος πρόκειται μιας και ο χρόνος αναμονής σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και μέχρι… θανάτου.
Παρά τις δεσμεύσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ταχεία απονομή η αναμονή για την έκδοση σύνταξης προϋποθέτει την υπομονή του Ιώβ αφού αιτήσεις εκκρεμούν ακόμη και 4 χρόνια.
Το υπουργείο Εργασίας μιλούσε για έκδοση σύνταξης σε 3 μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και ξεκαθάρισμα όλων των εκκρεμοτήτων έως τις 31/12/2017, ενώ χλωμό αποδεικνύεται το ενδεχόμενο να επιτευχθεί η συμφωνία-στόχος με τους δανειστές για διευθέτηση εκκρεμοτήτων στις κύριες συντάξεις έως το τέλος Ιουνίου

Ωστόσο το χάος που χαρακτηρίζει την κατάσταση αποκαλύπτεται στην πλήρη του διάσταση ακόμη και στα πιο απλά, όπως η επικοινωνία μεταξύ Ταμείων, η οποία εξακολουθεί να γίνεται μέσω αλληλογραφίας…
Να σημειωθεί πως «στο περίμενε» βρίσκονται αυτή την ώρα 300.000 συντάξεις και εφάπαξ εκ των οποίων οι 100.000 αφορούν κύριες. Τα πράγματα χειροτερεύουν όσον αφορά τη διαδοχική ασφάλιση – περισσότερα από 2 ταμεία – με την αναμονή να ξεπερνά και τα 3 χρόνια, ενώ πρόκειται για τον μεγαλύτερο όγκο στις συνταξιοδοτήσεις.

Ζητούν πίσω τις παράνομες κρατήσεις
Στον ήδη προβληματικό καμβά της ασφάλισης και του συνταξιοδοτικού σύμφωνα με τα Νέα, προστίθενται και χιλιάδες συνταξιούχοι που συρρέουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και ζητούν την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων υπέρ του ΑΚΑΓΕ.
Το ύψος των αναδρομικών εκτιμάται σε 600 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 150.000 συνταξιούχους, και είναι ο λόγος που ο αρμόδιος υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε για την επιστροφή τους.

Ο χάρτης των συντάξεων
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων Ηλιος τον Δεκέμβριο από το σύνολο των 2.590.000 κύριων συντάξεων οι 700.000 είναι της τάξης των 500 ευρώ μεικτά.
Οι 422.711 αφορούν συντάξεις γήρατος, 165.069 συντάξεις λόγω θανάτου, 104.082 αναπηρικές και 4.441 συντάξεις άλλων ειδών.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το