Τοπικά

«Εφιάλτης» λειψυδρίας-Σύμπλεγμα έργων και προτάσεων για αντιμετώπισή της στη Σκόπελο

Την ανάγκη τα αρμόδια υπουργεία ΥΠΕΣ και ΥΜΕΠΕΡΑΑ να προχωρήσουν στην έγκριση χρηματοδοτήσεων για μία σειρά έργων, τονίζει ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα λειψυδρίας, που έχει το νησί για 40 ημέρες το χρόνο, ειδικά το καλοκαίρι στη Γλώσσα Σκοπέλου.
Μιλώντας στη «Θ», ο δήμαρχος ανέφερε ότι τη δεκαετία του ’90 με δικές του ενέργειες είχε βάλει μία σωλήνα μεταφοράς νερού από την Σκόπελο στη Γλώσσα, την οποία όμως οι επόμενες δημοτικές Αρχές, την χρησιμοποίησαν ως υδρευτική, αντί να δημιουργήσουν μία δεύτερη και «κούμπωσαν» πάνω της παροχές με αποτέλεσμα πλέον, να μην μπορεί μέσω του σωλήνα να μεταφέρεται επαρκές νερό στην Γλώσσα.
Όπως είπε «Τρία είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σκόπελος. Το πρώτο πρόβλημα με τη λειψυδρία αυτή κάθε αυτή έχει να κάνει με τις κλιματικές συνθήκες και με το μεγάλο χρονικό διάστημα ανομβρίας που έχει ελαττώσει τα μεγάλα αποθέματα νερού στις δεξαμενές. Το πρόβλημα αυτό το έχουμε ξαναπεράσει. Στη Γλώσσα οι γεωτρήσεις έχουν πολύ μικρή απόδοση και βγάζουν πολύ λίγο νερό και το επιλύουμε μεταφέροντας νερό από το Έλιος. Σε πρώτη φάση το νερό το μεταφέρουμε με σωλήνα μεταφοράς νερού, αλλά αυτή η σωλήνα την οποία είχαμε πλέον δεν επαρκεί για τις ανάγκες».

Στο περίμενε 2,5 χρόνια
Επίσης, σημείωσε ότι εδώ και 2,5 χρόνια έχει καταθέσει πλήρεις φακέλους στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για χρηματοδότηση τριών έργων ύψους 9,5εκ. ευρώ για νέα δίκτυα μεταφοράς νερού από δεξαμενές και γεωτρήσεις και αντικατάσταση δικτύων σε Σκόπελο και Γλώσσα και μέχρι και σήμερα δεν έχει χρηματοδοτηθεί κανένα έργο. «Έχουμε ζητήσει από το ΥΠΕΣ χρηματοδότηση 250.000 – 300.000 ευρώ για άμεσες ανάγκες και περιμένουμε και τη χρηματοδότηση έργων από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Τα δίκτυα σε Σκόπελο και Γλώσσα είναι παλαιά κι έχουμε συνεχή σπασίματα που με τα παραπάνω έργα θα επιλυθούν» επεσήμανε ο δήμαρχος και συνέχισε «τέτοια προβλήματα δεν έχουμε σε Έλιος, Αγνώντα, Πάνορμο και Στάφυλο».

Σε ποιον ανήκει η λιμνοδεξαμενή;
Ένα ακόμη τραγελαφικό γεγονός που αντιμετωπίζει η Σκόπελος, είναι ότι η λιμνοδεξαμενή στον Πάνορμο δυναμικότητας 110.000 κυβ. μέτρα νερού, παραδόθηκε το 2022 στο υπουργείο Γεωργίας, κι έκτοτε αγνοείται ποιος το ανέλαβε, ενώ την ίδια στιγμή, λόγω κατασκευαστικών αστοχιών κι ατελειών, η λιμνοδεξαμενή δεν μπορεί να συγκρατήσει ούτε ένα κυβικό νερού. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος «Ένα έργο 11εκ. ευρώ το 2014 οι δήμαρχοι αρνηθήκαμε να το παραλάβουμε. Το 2022 το υπουργείο Γεωργίας το παρέλαβε το έργο κι έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα «γαϊτανάκι» σε ποιον βρίσκεται αυτό το έργο, καθώς το υπουργείο υποστηρίζει ότι το παρέδωσε στην Περιφέρεια και η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι ποτέ δεν παρέλαβε ένα τέτοιο έργο. Εξετάζουμε τώρα μήπως το έχει παραλάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Είναι αδιανόητο εν έτη 2024, να μην ξέρουμε που βρίσκεται ένα έργο 11εκ. ευρώ που θα μπορούσε να δώσει λύσεις στο νησί». Ο κ. Περίσσης, τόνισε ότι με δική του πρωτοβουλία από την στιγμή που «αγνοείται η τύχη» της μελέτης, καθώς κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται, θα καλέσει μελετητή για να μελετήσει το θέμα της λιμνοδεξαμενής η οποία σημειωτέον είναι αρδευτική και να μετατραπεί σε υδρευτική προκειμένου να «συνδράμει» στις υδρευτικές ανάγκες του νησιού.
«Το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι μη αντιμετωπίσιμο. Αν έχουμε τη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ και τη χρηματοδότηση των έργων από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των έργων που απαιτούνται για το νησί μας. Χρειάζονται ταχύτατα έργα για να μειώσουμε τις απώλειες του νερού» τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σκοπέλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το