Κόσμος

Εφιαλτικό σενάριο για 600.000 θανάτους στην Τουρκία – Προειδοποίηση καθηγητή

«Τουλάχιστον 32 εκατομμύρια άτομα αναμένεται να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, που σημαίνει 150-600 χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν», σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Ονούρ Μπασέρ. Μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο Τούρκος καθηγητής εκτίμησε ότι «1.6 εκατομμύρια άτομα θα χρειαστούν νοσηλεία εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ τουλάχιστον 640.000 άνθρωποι θα χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, την ώρα που η Τουρκία διαθέτει μόνο 40.000».
Και όσο δεν υπάρχουν αρκετοί αναπνευστήρες για τους έχοντες άμεσα ανάγκη, το ποσοστό θνησιμότητας θα αυξηθεί κατά 90%, όπως θεωρεί. Ο καθηγητής, που ειδικεύεται σε συστήματα υγείας, υπολογίζει ότι περίπου 320.000 ασθενείς θα χρειαστούν αναπνευστήρες κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους από τον κορωνοϊό. Ο Ονούρ Μπασέρ υποστήριξε επίσης ότι η καθυστέρηση δύο εβδομάδων στην Κίνα λήψης μέτρων από το ξέσπασμα της επιδημίας είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιαστούν τα κρούσματα.

«Αν η Κίνα είχε εφαρμόσει τα μέτρα όταν έμαθε για τον ιό, θα είχε κατά 95% λιγότερα κρούσματα. Αν τα εφάρμοζε έστω μία εβδομάδα αργότερα, το ποσοστό θα ήταν 65%. Αντιμετωπίζουμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λόγω της καθυστέρησης δύο εβδομάδων στην Κίνα», εκτιμά ο καθηγητής.

Κώδων κινδύνου για την Τουρκία
Την ίδια ώρα, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε έκθεσή του αναφέρει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με άλλες χώρες στον κόσμο. Στο σχετικό γράφημα της έκθεσης φαίνεται η τροχιά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά χώρα, αρχής γενομένης από την ημερομηνία που μια συγκεκριμένη χώρα ανακοίνωσε τα πρώτα 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αυτή η πιο κρίσιμη εβδομάδα για την Τουρκία
Ο Μεχμέτ Τζεϊχάν, από την πλευρά του, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του τουρκικού υπουργείου Υγείας, που εποπτεύει την κατάσταση για τον κορονοϊό, προειδοποίησε ότι η εξάπλωση του ιού θα είναι ανεξέλεγκτη αν οι άνθρωποι δεν μείνουν στα σπίτια τους αυτή την εβδομάδα.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε ότι η μετάδοση του ιού είναι εκτός ελέγχου. Ζούμε μία κρίσιμη περίοδο. Κι αυτή η εβδομάδα θα είναι η πιο κρίσιμη. Αν δεν εφαρμόσουμε γρήγορα τους ελέγχους αυτή την εβδομάδα, ίσως μπούμε σε μία περίοδο που δύσκολα θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε», προέβλεψε ο επιστημονικός σύμβουλος του τουρκικού υπουργείου Υγείας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το