Τοπικά

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η εγκατάλειψη της γεωργίας – Ακαλλιέργητα 200.000 στρέμματα στη Θεσσαλία 

Τα 200.000 αγγίζουν τα στρέμματα στη Θεσσαλία τα οποία εγκαταλείπονται και μένουν ακαλλιέργητα από τους αγρότες λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας, σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκδηλώσεις.
Βέβαια πανελλαδικά οι μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις ανέρχονται σε εκατομμύρια στρέμματα και ο αγροτικός πληθυσμός συνεχώς μειώνεται.
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι σε εξέλιξη και το κεντρικό θέμα που θέτουν φέτος οι αγρότες, είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, όπως στο πετρέλαιο, στις πρώτες ύλες, στο ρεύμα από τις υδρευτικές γεωτρήσεις.

Ο καθηγητής Γεωργίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Δαναλάτος επισήμανε πως «το κόστος παραγωγής για τους αγρότες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και βαίνει συνεχώς αυξανόμενο. Οι αγρότες, ειδικά αυτοί που έχουν μεγάλες αρδευόμενες καλλιέργειες με βαμβάκι και σιτηρά, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τους αγρότες που έχουν κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες. Το κόστος στα λιπάσματα και στις πρώτες ύλες συνεχώς αυξάνεται. Για παράδειγμα ένα στρέμμα καλαμπόκι με 1.300 κιλά ως παραγωγή και 17 λεπτά πώλησης το ένα κιλό, χρειάζεται 35 κιλά λίπασμα που αντιστοιχεί σε 40 ευρώ. Εκτός από το λίπασμα θα πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος για το ρεύμα στο πλαίσιο της αρδευτικής γεώτρησης που αγγίζει και τα 80 ευρώ συν τους σπόρους και τις άλλες πρώτες ύλες. Πριν δέκα χρόνια αυτό το κόστος παραγωγής ήταν 50% φθηνότερο.

Επίσης ένα άλλο στοιχείο είναι πως οι τιμές πώλησης των σιτηρών παραμένουν σταθερές τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά το κόστος έχει τριπλασιαστεί. Για παράδειγμα πριν δέκα χρόνια το ένα κιλό σιτάρι πωλούταν στα 17-18 λεπτά, όπως το ίδιο συμβαίνει και τώρα».
Το υψηλό κόστος παραγωγής οδηγεί στην εγκατάλειψη χιλιάδες στρέμματα πανελλαδικά. Στην Ελλάδα τα εγκαταλειμμένα στρέμματα ανέρχονται σε 6.000.000. Στη Θεσσαλία έχουν εγκαταλειφθεί κοντά στα 200.000 στρέμματα τα οποία κινδυνεύουν να γίνουν και υπογόνιμα, αφού έχουν χρόνια να καλλιεργηθούν.
«Πολλοί αγρότες εγκαταλείπουν τα στρέμματα. Και στη Θεσσαλία που είναι με παραδοσιακά αγροτική περιοχή. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των αγροτών και να δει τα ζητήματά τους. Στη Θεσσαλία κοντά στα 200.000 στρέμματα έχουν εγκαταλειφθεί και η γονιμότητά τους έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο. Έτσι με την υπογονιμότητα, το υψηλό κόστος παραγωγής και τη στασιμότητα στις τιμές οι αγρότες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα» κατέληξε ο κ. Δαναλάτος.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το