Κόσμος

Εφετείο στις ΗΠΑ μπλόκαρε προσωρινά την απαγόρευση των χαπιών άμβλωσης

Μία εβδομάδα μετά την ετυμηγορία δικαστηρίου στο Τέξας, εφετείο ανέτρεψε την απόφαση κατά της κυκλοφορίας χαπιού που χρησιμοποιείται για αμβλώσεις.

Το σκεύασμα θα μπορεί να κυκλοφορεί ξανά στις ΗΠΑ, αν και με κάποιους περιορισμούς, όπως την απαίτηση για επίσκεψη σε γιατρό για τη χορήγησή του. Επιπλέον η χρήση του θα γίνεται μέσα στις πρώτες επτά εβδομάδες της κύησης αντί για τις πρώτες 10 εβδομάδες.

Η μιφεπριστερόνη, που είναι μία από τις δύο ουσίες που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ για τη διακοπή της κύησης, κυκλοφορεί με άδεια της Αρχής Τροφίμων και Φρμάκων (FDA) εδώ και δύο δεκαετίες.

Τα χάπια για τις αμβλώσεις είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος, σημειώνει το BBC, και χρησιμοποιούνται σε πάνω από τις μισές διακοπές κύησης στις ΗΠΑ.

Η απόφαση στο Τέξας, που ζητούσε την απόσυρση του χαπιού μέσα σε επτά ημέρες, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα και για άλλες δικαστικές απαγορεύσεις σκευασμάτων τα οποία έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούσαν για δεκαετίας. Αυτό περίπου ήταν το επιχείρημα του κράτους στη δίκη, ότι τα δικαστήρια δεν μπορούν να απαγορεύσουν σκευάσματα που εγκρίθηκαν από επιστήμονες.

Οι πολέμιοι των αμβλώσεων υποστηρίζουν ότι η απόφαση της FDA για την κυκλοφορία της μιφεπριστερόνης ήταν ουσιαστικά πολτική και ότι δεν τηρήθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Είναι πιθανόν ότι η υπόθεση θα φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που θα λάβει μια οριστική απόφαση.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το