Ελλάδα

ΕΦΕΤ: Ιδιαίτερη προσοχή στο νοθευμένο μέλι – Τι πρέπει να προσέχετε

Tο ελληνικό μέλι συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιεργούμενα φυτά, σε μια χώρα που δεν καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένα φυτά. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδεικνύει τις ιδιαίτερες βιολογικές δράσεις του ελληνικού μελιού σε σχέση με το μέλι MANUKA της Νέας Ζηλανδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο είδη ελληνικού μελιού έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης : το μέλι ελάτης βανίλια Μαινάλου και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.t

Για τους παραπάνω λόγους, η νοθεία του μελιού δεν συνιστά απλή οικονομική απάτη, καθώς το νοθευμένο προϊόν που εμφανίζεται σαν μέλι στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του πραγματικού μελιού. Υπάρχουν διαφόρων ειδών νοθείες του μελιού. Μια πολύ απλή νοθεία είναι να πουλιέται ένα είδος σαν κάτι άλλο, π.χ. ένα ανθόμελο για θυμαρίσιο ή ένα εισαγόμενο για ελληνικό. Επίσης, υπάρχουν νοθείες με εξωγενή σάκχαρα (π.χ. ισογλυκόζη, γλυκόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες, με παράλληλη προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών).

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής

  1. Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.
  2. Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.
  3. Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

Δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα που εμφανίζουν τροφική αλλεργία στο μέλι. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο μετά από συνεννόηση με το γιατρό τους. Ο ΕΦΕΤ, μέσα από τακτικούς και έκτακτους ελέγχους καθώς και με τη σύνταξη και υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων ελέγχου και δειγματοληψιών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές, εργάζεται συνεχώς για την προστασία του καταναλωτή, την αποτροπή της νοθείας και της παραπλάνησης αλλά και την προστασία αυτού το πολύτιμου εθνικού διατροφικού θησαυρού.

Πηγή: Έθνος

Share
Ετικέτες: ΕΦΕΤΜαίληνοθεία

Πρόσφατα άρθρα

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για αποζημίωση φθοράς σε Ι.Χ. από Δήμο Βόλου

  Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό προχωρεί ο Δήμος Βόλου για την καταβολή αποζημίωσης που αφορούν υλικές…

8 Δεκεμβρίου 2023

Εξαπάτησαν 78χρονη στη Σούρπη και απέσπασαν 20.000 ευρώ

  Το συνολικό ποσό των 20.000 ευρώ κατάφεραν να αποσπάσουν από 78χρονη στη Σούρπη άγνωστοι…

8 Δεκεμβρίου 2023

Απολογείται σήμερα ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 43χρονης Γεωργίας

Απολογείται σήμερα στην ανακρίτρια Πειραιά ο 71χρονος Χρηστός Πατακός για τη δολοφονία της 43χρονης Γεωργίας…

8 Δεκεμβρίου 2023

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ο 31χρονος αστυνομικός τραυματίστηκε από ναυτική φωτοβολίδα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας ο 31χρονος αστυνομικός, που χτυπήθηκε από…

8 Δεκεμβρίου 2023

Ανακοίνωση του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για το LNG

Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δηλώνει την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεσή του στην εγκατάσταση πλωτού τερματικού…

8 Δεκεμβρίου 2023

Στη Λάρισα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Θα συναντηθεί με δημάρχους των παρακάρλιων περιοχών

Στη Λάρισα θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θα επισκεφθεί…

8 Δεκεμβρίου 2023