Τοπικά

«Έφαγαν» 28.000 ευρώ από Λαρισαίο ιδιοκτήτη εταιρείας

Θύμα καλοστημένης απάτης έπεσε Λαρισαίος επιχειρηματίας από άγνωστους, που υπέκλεψαν την ηλεκτρονική αλληλογραφία Ολλανδικής εταιρείας και ανοίγοντας λογαριασμό σε Ιρλανδική τράπεζα, φαίνεται πως εισέπραξαν 28.000 ευρώ.
Το χρηματικό ποσό αναλογούσε σε μια από τις συνηθισμένες παραγγελίες της Λαρισαϊκής εταιρείας από την ολλανδική, πωλήτρια εταιρεία. Μόνο που κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των δύο πλευρών, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παρενέβησαν οι άγνωστοι δράστες και επικαλούμενοι «αναστολή συναλλαγών», «λόγω εσωτερικού ελέγχου και φορολογικής αξιολόγησης» υπέδειξαν άλλη τράπεζα αποστολής χρημάτων για την εξόφληση του τιμολογίου.
Ο 48χρονος Λαρισαίος επιχειρηματίας κατέβαλε τα χρήματα, με την απάτη να αποκαλύπτεται όταν η Ολλανδική εταιρεία «διαμαρτυρήθηκε» για τη μη εμπρόθεσμη εξόφληση του τιμολογίου. Ο Λαρισαίος υπέβαλε προχθές μήνυση κατά αγνώστων, ενώ αιτήθηκε δικαστική συνδρομή προκειμένου να διερευνηθεί πώς η υπαρκτή Ιρλανδική Τράπεζα άνοιξε λογαριασμό με δικαιούχο την ολλανδική πωλήτρια εταιρεία, η οποία με τη σειρά της αιτήθηκε τη διερεύνηση της υπόθεσης από τις Ολλανδικές αρχές όπως και της πιθανότητας παράνομης εισβολής στα ηλεκτρονικά της αρχεία και υποκλοπής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ
Ο Λαρισαίος ιδιοκτήτης εταιρείας που εισάγει διατροφικά προϊόντα για παραγωγικά ζώα, με αφορμή και την πολυετή συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία, στις 20 Μαρτίου παρήγγειλε ένα κοντέινερ με κτηνοτροφικά διατροφικά προϊόντα, η αξία των οποίων άγγιζε τις 28.100 ευρώ.
Στο αίτημα της παραγγελίας της λαρισαϊκής εταιρείας απάντησε αυθημερόν με e-mail η ολλανδική, με την ηλεκτρονική αλληλογραφία να συνεχίζεται (σ.σ. αποστολή τιμολογίου κ.λπ.) κατά τη συνήθη πρακτική προκειμένου να διευθετηθούν λεπτομέρειες της συναλλαγής.
Στις 20 Απριλίου, ωστόσο, ο Λαρισαίος επιχειρηματίας λαμβάνει ένα ακόμη e-mail αλλά αυτή τη φορά από τους απατεώνες, οι οποίοι «χάκαραν» την αλληλογραφία της πωλήτριας εταιρείας και συνέχισαν τις αποστολές μηνυμάτων έχοντας παρέμβει στον τίτλο της εταιρείας χωρίς να είναι ευδιάκριτο ότι έχουν προσθέσει το γράμμα “s” της αγγλικής αλφαβήτου.
Ο πανομοιότυπος τύπος ξεγέλασε τον Λαρισαίο επιχειρηματία, ο οποίος συνέχισε την ηλεκτρονική αλληλογραφία, απαντώντας απευθείας στα εισερχόμενα μηνύματα όπως γίνεται συνήθως, χωρίς δηλαδή να δημιουργήσει νέο μήνυμα, το οποίο θα απαιτούσε την εγγραφή της διεύθυνσης του παραλήπτη. Οι δράστες λοιπόν παριστάνοντας την ολλανδική εταιρεία ζήτησαν από τον Λαρισαίο επιχειρηματία να αλλάξει η τράπεζα αποστολής του εμβάσματος σημειώνοντας πως «προσωρινά έχουμε αναστείλει όλες τις συναλλαγές μας στον λογαριασμό» που τηρούσαν σε τράπεζα της Ολλανδίας αντιπροτείνοντας υπαρκτή τράπεζα της Ιρλανδίας.
Το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της λαρισαϊκής και ολλανδικής εταιρείας είναι δεδομένο με αφορμή την πολυετή και συνεπή συνεργασία, με τον 28χρονο επιχειρηματία να ακολουθεί τις οδηγίες -μέσω των email που ακολούθησαν- και να καταθέτει τελικά το χρηματικό ποσό έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, πως συνομιλεί με τους Ολλανδούς συνεργάτες.

Η απάτη αποκαλύφθηκε στις 23 Μαΐου όταν η -πραγματική αυτή τη φορά- ολλανδική εταιρεία επικοινώνησε με τον Λαρισαίο επιχειρηματία για να «διαμαρτυρηθεί» για τη μη εμπρόθεσμη πληρωμή του τιμολογίου της παραγγελίας. Έτσι διαπιστώθηκε ότι η πωλήτρια εταιρεία ουδέποτε έστειλε τα επίμαχα e-mail στον 48χρονο και πως δεν διαθέτει λογαριασμό στη συγκεκριμένη Ιρλανδική τράπεζα.
Η πωλήτρια εταιρεία αιτήθηκε τη διερεύνηση της υπόθεσης από τις ολλανδικές αρχές προκειμένου να εξετασθεί η διάσταση της πιθανότητας παράνομης εισβολής στα ηλεκτρονικά της συστήματα και υποκλοπής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Ο 48χρονος κατέθεσε προχθές μήνυση κατά αγνώστων, ενώ ενδιαφέρουσα διάσταση της υπόθεσης αποτελεί η δικαστική συνδρομή που ζήτησε ο Λαρισαίος επιχειρηματίας προκειμένου να διερευνηθεί πώς η ιρλανδική τράπεζα άνοιξε λογαριασμό με δικαιούχο την ολλανδική εταιρεία. Να σημειωθεί, τέλος, ότι παράλληλα έχει κινηθεί η διαδικασία έτσι ώστε η ιρλανδική τράπεζα να μην καταβάλει το ποσό του εμβάσματος και να το επιστρέψει στη συνεργαζόμενη, με τον Λαρισαίο, ελληνική τράπεζα. Σε περίπτωση δε είσπραξης του ποσού, να διατεθούν στην ελληνική τράπεζα τα στοιχεία για την ταυτότητα του λήπτη, του χρόνο ανάληψης κ.λπ.

Πηγή: Ελευθερία Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το