Οικονομία

Ecofin: Η Ευρώπη χρειάζεται τις επενδύσεις

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας

Η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανέγγιχτο ούτε το σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα με τους υπουργούς Οικονομίας της Ε.Ε. να αναζητούν τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων, κυρίως ιδιωτικών. Το θέμα συζητήθηκε στο άτυπο Ecofin ενώ στην επόμενη συνάντηση τον Οκτώβριο η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανέλαβαν να παρουσιάσουν κατάλογο επενδυτικών εργαλείων.

Οι επενδύσεις είναι «ο βασικός δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη» τόνισε ο Ιταλός υπουργός οικονομίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, λίγο μετά τη λήξη του άτυπου Ecofin στο Μιλάνο και παράλληλα επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης και υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, όσο και ο Ιταλός υπουργός οικονομικών υπογράμμισαν την ανάγκη να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 20% από το 2007.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν ανέφερε ότι η Επιτροπή, ήδη εργάζεται προκειμένου να κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους και τα κατάλληλα εργαλεία που θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις.

Ωστόσο, ο Φιλανδός Επίτροπος επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υλοποίησής τους. Όπως είπε, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν εθνικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να τα τηρήσουν.

«Πρέπει να πάρεις το φάρμακο που συστήνει ο γιατρός για να δεις αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών-μελών της ΕΕ.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία γίνονται αισθητά μετά από μερικά χρόνια, αναφέροντας ως παραδείγματα τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Με την άποψη του Φιλανδού Επιτρόπου συμφώνησε και ο Ιταλός προεδρεύων του Συμβουλίου, λέγοντας ότι “κλειδί” για την ανάπτυξη είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι επείγουσα ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να επισπευστούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να εισέλθει σε νέα περίοδο ύφεσης, λέγοντας ότι τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η ΕΚΤ αποκλείουν τον κίνδυνο αυτό. «H ευρωζώνη δεν κινδυνεύει να μπει σε νέα περίοδο ύφεσης», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ακόμα πολύ ισχνή.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, παρά τη στασιμότητα της ισχνής ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του έτους, προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι χαμηλότερος του 1% του ΑΕΠ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το