Τοπικά

«Εχθρική» πόλη ο Βόλος σε άτομα με αναπηρία

amaxidio

Μια συμβολική διαδρομή στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί άτομα με κινητικές αναπηρίες, καθηγητές και μαθητές του 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, ο κ. Πέτρος Μπέλλος Γεν. Γραμματέας του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», μαζί με μέλη της δημοτικής αρχής, στην διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε πως ο Βόλος είναι μια πόλη απροσπέλαστη και εχθρική για τα άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια.
Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε πως υπήρχαν πεζοδρόμια χωρίς ράμπες ή πεζοδρόμια με ράμπες που δεν εφάπτονται στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα τα άτομα που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια να μην μπορούν ούτε να θα ανέβουν αλλά ούτε και να κατέβουν παρά μόνο με την βοήθεια συνοδού.
Επίσης στις διαβάσεις των πεζών δεν υπάρχουν καν ράμπες ενώ σε πολλά πεζοδρόμια ο δημοτικός φωτισμός αλλά και οι ταμπέλες καθιστούν αδύνατη την διέλευση.

Την ίδια στιγμή εκτός από τις κακοτεχνίες που υπάρχουν τα άτομα με κινητικές αναπηρίες έχουν να αντιμετωπίσουν και την αδιαφορία οδηγών οι οποίοι αφήνουν τα οχήματα τους μπροστά σε ράμπες με αποτέλεσμα να μην είναι προσπελάσιμες.
Ο Αχ. Μπέος δεσμεύτηκε πως από την ερχόμενη εβδομάδα τα συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών ξεκινούν εργασίες στο κέντρο της πόλης. Η διαδρομή θα ξεκινά από την Πλατεία Ελευθερίας και διασχίζοντας την πόλη θα καταλήγει στην παραλία και στην Πλατεία Πανεπιστημίου. (Πλατεία Ελευθερίας-Ελ. Βενιζέλου μέχρι Αργοναυτών-στροφή αριστερά Γκλαβάνη-στροφή αριστερά Δημητριάδος μέχρι την Πλατεία Πανεπιστημίου).
Σε όλη αυτή την διαδρομή θα κατασκευαστούν ράμπες όπου δεν υπάρχουν και όπου υπάρχουν θα διορθωθούν ώστε να εφάπτονται με το οδόστρωμα. Επίσης θα γίνουν ράμπες σε όλες τις διαβάσεις πεζών που υπάρχουν σε όλα τα φανάρια των οδών Ιάσονος, Δημητριάδος, Ελευθερίου Βενιζέλου και Καρτάλη ώστε οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων να περνούν χωρίς δυσκολία και επικινδυνότητα και δίχως οι ρόδες να μπλέκονται στα φρεάτια.

Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Μπέλλος Γεν. Γραμματέας του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» τόνισε πως όσο σύντομη είναι για τα άτομα χωρίς προβλήματα η συγκεκριμένη διαδρομή άλλο τόσο επίπονη, επικίνδυνη και δύσκολη είναι για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. «Κάναμε μια συμβολική διαδρομή στην οποία και εντοπίστηκαν τα εμπόδια προσβασιμότητας και συγχρόνως αναδείξαμε τις υφιστάμενες δυστοκίες. Παντού υπάρχουν ράμπες με κακοτεχνίες που δεν επιτρέπουν την προσβασιμότητα στα άτομα με κινητική αναπηρία αλλά και γενικά στα εμποδιζόμενα άτομα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσβασιμότητα δεν αφορά τα άτομα με αναπηρία μόνο αλλά και τους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με προβλήματα όρασης κλπ.»

Η Διευθύντρια του 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής κ. Ελευθερία Παππά αναφέρθηκε στην εργασία που πραγματοποίησαν καθηγητές του σχολείου σε συνεργασία με τα παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος free mobility λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο στην οποία έγινε καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν στον Βόλο. Το συμπέρασμα που προέκυψε από την συγκεκριμένη έρευνα είναι πως ο Βόλος δεν είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία ώστε να κινηθούν αυτόνομα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το