Τοπικά

Με αιχμές για σκέψεις ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ η απάντηση των εργαζομένων στον Α. Μπέο

DEYAMB

“Αυτοί είναι οι μισθοί μας”… δηλώνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ που μπήκαν στο στόχαστρο του Α. Μπέου, μετά τη δικαστική τους δικαίωση και την απαίτηση για καταβολή 3 εκατομμυρίων ευρώ, από περικοπές στους μισθούς, που κρίθηκαν παράνομες.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν σε μια ανακοίνωση με πολιτικά χαρακτηριστικά,  ότι η νυν και η πρώην δημοτική αρχή ταυτίζονται στις απόψεις για τις επιθέσεις εναντίον των υπαλλήλων.

Η ανακοίνωση – απάντηση των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, αναφέρει:
Είναι σύνηθες στην πολιτική κουλτούρα αυτής της πόλης, σε κάθε προεκλογική περίοδο η ΔΕΥΑΜΒ και οι εργαζόμενοι σε αυτήν, να αποτελούν θέμα συζήτησης, με μοναδικό σκοπό τον αποπροσανατολισμό των πολιτών. Δεν αποτέλεσε εξαίρεση και η τρέχουσα, όπου ο κ. Δήμαρχος ανέλαβε αυτήν την υποχρέωση και «ενημέρωσε» τους πολίτες, ότι για όλα τα δεινά της κοινωνίας, όπως οι περικοπές στις συντάξεις, η εξαφάνιση της προστασίας του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η ανεργία, το ακριβό νερό κλπ, φταίνε οι «υψηλόμισθοι» εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ. Αυτού του είδους οι απόψεις δεν αντέχουν, βέβαια, σε σοβαρή κριτική, η δε διοχέτευσή τους, χωρίς αντίλογο και από καθέδρας, εξυπηρετεί μόνο την τόνωση των ταπεινότερων ενστίκτων στην κοινωνία και την κατάργηση της λογικής.

Όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια, έτσι και σήμερα, λιθοβολούνται οι εργαζόμενοι για τους μισθούς τους, με ψευδή και χαλκευμένα στοιχεία, βομβαρδίζονται οι πολίτες με χιλιάδες ευρώ, τα οποία υποτίθεται «τσεπώνουν» οι εργαζόμενοι, ώστε να εξυπηρετούνται ανομολόγητοι σκοποί, για το ξεπούλημα της επιχείρησης και του νερού, ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, στα ιδιωτικά κεφάλαια.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν, αναφέρουμε δύο μισθούς στη ΔΕΥΑΜΒ.
• Μηχανικός με θέση ευθύνης, με 31 χρόνια υπηρεσίας, με δύο πτυχία, με μάστερ και γνώση τριών ξένων γλωσσών, αμείβεται με 1.421 ευρώ μηνιαίως, ή με 17.000 ευρώ το χρόνο. Αυτός ο εργαζόμενος ανήκει, κατά τον δήμαρχο, στην κατηγορία των ευνοημένων και υψηλόμισθων.
• Εργάτης με δυο παιδιά, με 15 χρόνια υπηρεσίας, αμείβεται με 820 ευρώ το μήνα ή με 10.000 ευρώ το χρόνο. Προφανώς κι αυτός είναι υψηλόμισθος, αφού δεν αμείβεται με 650 ευρώ!!!
Αυτοί είναι, σήμερα, οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνοι με το ενιαίο μισθολόγιο και καμία σχέση δεν έχουν με τα νούμερα, που εντέχνως διοχετεύτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και διοχετεύονται εκ νέου σήμερα, για άλλους λόγους.

Αποδόθηκαν ευθύνες στους εργαζόμενους και για το ύψος της τιμής του νερού. Σημειώνουμε, απλώς, ότι τις αποφάσεις για την τιμή του νερού τις παίρνει η Διοίκηση και ότι οι εργαζόμενοι ζήτησαν, τόσο από την προηγούμενη διοίκηση, όσο και από την τωρινή, να πάψει η παρανομία της επιβάρυνσης των κατοίκων του Βόλου και της Ν. Ιωνίας με τις δαπάνες της άρδευσης και των περιφερειακών υδραγωγείων. Αυτές οι δαπάνες, που ξεπερνούν την τελευταία διετία τα 2 εκ. €, αν μεταφέρονταν στους φυσικούς υπόχρεους, θα μπορούσε να γίνει από φέτος μείωση, μεγαλύτερη από 10%, στην τιμή του νερού.

Σε ό,τι αφορά στη διερεύνηση νέου νομικού πλαισίου για τη λειτουργία της επιχείρησης, που ο κ. Δήμαρχος ανέθεσε σε έγκριτους νομικούς, σημειώνουμε ότι, το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της επιχείρησης καθορίζεται από τον Ν. 1069/80, ο οποίος προστατεύει και τον δημόσιο, ειδικού σκοπού, χαρακτήρα της. Δεν καταλαβαίνουμε, σε τι εμποδίζει στη λειτουργία το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο, άλλωστε, μόνο ένα πράγμα απαγορεύει: την εκχώρηση, για λειτουργία και εκμετάλλευση των δικτύων νερού και αποχέτευσης, σε ιδιώτες. Ας ελπίσουμε ότι, δεν είναι αυτός ο σκοπός του κ. Δημάρχου.

Επισημαίνουμε την ταύτιση των απόψεων του νυν και του πρώην δημάρχου σε ότι αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστική η συμφωνία τους στο θέμα των περικοπών των μισθών η οποία και φανερώνει γενικότερα την αποδοχή των μνημονιακών πολιτικών, που έχουν φέρει την χώρα και τους πολίτες στη σημερινή κατάσταση.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι, σεβόμαστε, έχουμε εμπιστοσύνη και τιμούμε τη Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από το αν μας «βολεύουν» ή όχι οι αποφάσεις της. Ελπίζουμε ότι και η Διοίκηση, έχει την ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία να πράξει το ίδιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το