Ελλάδα

Αιχμές Φίλη για τα 500 εκατ. δολάρια του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών

ΦΙΛΗΣ

Το θέμα του εξοπλιστικού προγράμματος αναβάθμισης των πέντε αεροσκαφών P-3 Orion του Πολεμικού Ναυτικού, αντί 500 εκατ. ευρώ, απασχόλησε την συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε ο διορισμός του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, Βασιλείου Θεόφιλου και Κοσμά Χρηστίδη.

Καταγράφηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Τόσκα, και τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, όταν ο πρώτος ανέφερε ότι τα αεροσκάφη Ρ-3 ήταν απολύτως απαραίτητα από επιχειρησιακής πλευράς και κακώς απενεργοποιήθηκαν το 2009, προκαλώντας την παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη.

«Υπάρχει ευθύνη για την απενεργοποίηση. Τώρα υπάρχει η υπηρεσιακή ανάγκη. Τα 500 εκατ. δολάρια ήταν η πιο συμφέρουσα τιμή. Αν προσπαθούσαμε να πάρουμε αμερικανικά αεροπλάνα και τα εκσυγχρονίζαμε θα ήταν πιο ψηλά το κόστος. Και κρίθηκε ως καλύτερη λύση», είπε ο κ. Τόσκας.

Παίρνοντας τον λόγο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επικαλέστηκε non paper του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με το οποίο «καθηλώθηκαν τα αεροσκάφη Ρ-3 με απόφαση Μεϊμαράκη» για να απαντήσει πως «δεν αποφασίζει ο υπουργός. Τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ)».

Μάλιστα όταν ο κ. Τόσκας ανταπάντησε πως όμως ο τότε υπουργός προσυπέγραψε την απόφαση, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε πως και να μην το έκανε η απόφαση του ΑΝΣ έχει έννομη ισχύ.

«Θα παραπεμφθώ στο τέλος επειδή δεν έδωσα τα 500 εκατ., επειδή δεν υπέγραψα καμία προμήθεια;», ρώτησε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ ο κ. Τόσκας επέμεινε: «Αν διατηρούσατε στην ενέργεια τα αεροσκάφη δεν θα δίναμε σήμερα 500 εκατ.».

«Πως θα τα διατηρούσα όταν μου έλεγε το ΑΝΣ να τα καθηλώσω; Δεν έδωσα εγώ 500 εκατ. μέσα στην κρίση. Θα πήγαινα κατηγορούμενος αν δεν προσυπέγραφα την ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ», ανταπάντησε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Δεδομένου του υψηλού ενδιαφέροντος, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρότεινε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων με το θέμα αυτό σε ημερήσια διάταξη.

Με την πρόταση της Προέδρου συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος αφού δήλωσε πως κρίνει ικανοποιητικές τις απαντήσεις της κυβέρνησης για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, επεσήμανε πως «όμως υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα, καθώς σε μια περίοδο που η κρίση μας επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και να δίνουμε μόλις 200 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση, πρέπει να προσέχουμε στο πως διαθέτουμε κονδύλια για εξοπλισμούς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το