Κόσμος

Εχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο Γκίντο Βεστερβέλε

velve

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Γκίντο Βεστερβέλε, έπειτα από μακρά μάχη με τη λευχαιμία.

Ο 54χρονος φιλελεύθερος χαρισματικός πολιτικός ήταν υπεύθυνος για τη σημαντική αύξηση των ποσοστών του FDP τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος όσον αφορά το θέμα της προώθησης του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.
Ο Βεστερβέλε ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών το 2001 και τη διατήρησε μέχρι το 2011, καταφέρνοντας να κερδίσει το 2009 το 15% της ψήφου στις γερμανικές εκλογές. Το ποσοστό αυτό ήταν αρκετό για να κάνει το FDP εταίρο στη δεύτερη κυβέρνηση συνεργασίας υπό την Ανγκελα Μέρκελ και να του εξασφαλίσει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Με την ανάληψη όμως των καθηκόντων του ο Βεστερβέλε, ο οποίος είναι ο πρώτος ηγέτης πολιτικού κόμματος που δήλωσε ανοιχτά ομοφυλόφιλος, άρχισε να δέχεται την έντονη κριτική των γερμανικών μέσων ενημέρωσης επειδή στα επίσημα ταξίδια του συνοδευόταν από τον σύντροφό του, επιχειρηματία Μίχαελ Μροντς.
Ο Βεστερβέλε δέχτηκε επίσης σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι το 2011 απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, παίρνοντας το μέρος της Ρωσίας και της Κίνας.
Η κίνηση αυτή του κόστισε σε δημοφιλία και έτσι στις τοπικές εκλογές που ακολούθησαν το κόμμα του έχασε πολλές ψήφους, με αποτέλεσμα να κινηθούν εσωκομματικές διαδικασίες εναντίον του που τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.
Εκτοτε είχε αφιερωθεί στη διαχείριση του φιλανθρωπικού ιδρύματος που φέρει το όνομά του και μετά τη διάγνωση του ότι πάσχει από λευχαιμία, στη συγγραφή του βιβλίου του «Ανάμεσα σε δύο ζωές», στο οποίο και περιέγραφε τη μάχη του με τον καρκίνο.
Οπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδρυμα για τον θάνατο του Βεστερβέλε: «Πενθούμε τον ηγέτη μας. Πέθανε στις 18 Μαρτίου 2016 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολονίας από παρενέργειες της θεραπείας στην οποία υποβαλλόταν για την αντιμετώπιση της λευχαμίας. Θα μας λείψει απεριόριστα».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το