Πολιτισμός

‘Η εμπορική δραστηριότητα στη Μικρά Ασία, Νέα Ιωνία και Βόλο” στο Μεταξουργείο

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας “Ιωνες” σε συνδιοργάνωση με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και τη Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: ”Η εμπορική δραστηριότητα στη Μικρά Ασία, Νέα Ιωνία και Βόλο”, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, στις  7μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού ΄΄Μικρασιατικά 2017” , τον οποίο θέσπισε η Εστία ”Ίωνες” από τα πρώτα έτη δημιουργίας της , με σκοπό να αντλεί και να προβάλλει θέματα από την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Στην εκδήλωση είναι προσκεκλημένοι δύο εκλεκτοί ομιλητές που θα αναπτύξουν ενδιαφέροντα θέματα για το κοινό.

Πρώτος εισηγητής της εκδήλωσης, ο καθηγητής οικονομικών του Π.Θ. κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα: «Έλληνες Έμποροι στη Μικρά Ασία μέχρι το 1922». Στην εισήγησή του θα παρουσιάσει τα βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά του ελληνικού στοιχείου στη Μικρά Ασία και την ιστορική εξέλιξη αυτής της παρουσίας μέχρι το 1922.Θα αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα μέσα από τα οποία θα αναδεικνύεται η αιτιατή σχέση του ανθρώπινου παράγοντα σε σχέση με τα φυσικά χαρακτηριστικά του τοπίου, αλλά και της επίδρασης του διεθνούς παράγοντα στη διαμόρφωσή του.

Δεύτερη εισηγήτρια, η κ. Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορικός, Προϊσταμένη ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Μαγνησίας, θα παρουσιάσει το θέμα:”Όψεις της εμπορικής δραστηριότητας των προσφύγων στο μεσοπολεμικό Βόλο”.
Στην εισήγησή της θα αναφερθεί σε όψεις της εμπορικής και γενικότερα της οικονομικής δραστηριότητας των προσφύγων του Βόλου στην περίοδο του μεσοπολέμου, όταν η πόλη βρισκόταν στο απόγειο της ανάπτυξής της. Ο Βόλος απορρόφησε έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων σε σύγκριση με τον γηγενή πληθυσμό της. Η δε ανεξέλεγκτη και μαζική εγκατάστασή τους αρχικά θορύβησε τους ντόπιους, φτάνοντας ακόμη και σε ακραίες εκδηλώσεις, αλλά σταδιακά βοήθησε την τοπική οικονομία πολλαπλά. Εκτός από εργατικό δυναμικό στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της πόλης αλλά και καταναλωτικό κοινό στο μέτρο του δυνατού βέβαια, αρκετοί πρόσφυγες δημιούργησαν δικές τους επιχειρήσεις αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους από αντίστοιχες δραστηριότητες στους τόπους προέλευσής τους. Χάρη στην εργατικότητα, το δυναμισμό και την κοινωνικότητά τους ξεπέρασαν τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που συνάντησαν και αποτέλεσαν έναν ενεργητικό εμπορικό παράγοντα του Βόλου. Δοκιμασμένοι σε περιοχές όπου είχαν διαπρέψει κάτω από συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού, ανέπτυξαν έντονη παρουσία και στη νέα τους πατρίδα.

Στη συνέχεια θα γίνει σύντομη παρουσίαση του ”Ημερολογίου 2018” της Εστίας ”Ίωνες”, με θέμα: ”Μικρασιάτες έμποροι και επαγγελματίες της Ν.Ιωνίας και του Βόλου”. Το Ημερολόγιο είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που με την εργατικότητα,την αισιοδοξία, το ψυχικό σθένος και την πίστη τους στον θεό, ξεκινώντας από το μηδέν ανάλωσαν τις σωματικές και πνευματικές τους δυνάμεις στη δημιουργία μιας μικρής επιχείρησης και κάτω από μύριες δυσκολίες και αγωνίες κατάφεραν να τη διατηρήσουν και να την επεκτείνουν. Καταγράφεται η πορεία ζωής 17 εμπόρων και επαγγελματιών της Ν Ιωνίας και του Βόλου στην οποία διαφαίνονται και προβάλλονται ο αγώνας, ο μόχθος , η ισχυρή θέληση και το πείσμα των ανθρώπων αυτών για δημιουργία .
Παράλληλα με την παρουσίαση του” Ημερολογίου 2018” θα προβληθούν εικόνες από τις οικογένειες και τη δραστηριότητα των εμπόρων και επαγγελματιών που επιμελήθηκε η Γεν. Γραμματέας Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου.
Η εκδήλωση θα κλείσει με την επίδοση τιμητικών διπλωμάτων στους απογόνους των Μικρασιατών εμπόρων και επαγγελματιών.
Την εκδήλωση συντονίζει η Θέκλα Καμμένου, μέλος του Δ.Σ. της Εστίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το