Κόσμος

Με εμπάργκο στο αμερικανικό καλαμπόκι απαντά το Μεξικό στις απειλές Τραμπ

Με διακοπή της εισαγωγής καλαμποκιού από τις ΗΠΑ απαντά το Μεξικό στις συνεχιζόμενες απειλές Τραμπ για περιορισμό των εμπορικών συναλλαγών χάρη της ανάπτυξης της βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Το Μεξικό εισάγει τόνους καλαμποκιού από τις ΗΠΑ, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που σημαίνει ότι εάν πραγματοποιήσει τις απειλές του περί εμπάργκο, τότε το οικονομικό πλήγμα από τις αποφάσεις Τραμπ θα είναι τεράστιο.

Αυτό μάλιστα απασχολεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς σε περιοχές όπως η Αϊόβα, η Βόρεια Ντακότα, το Κάνσας, το Μιζούρι και η Νεμπράσκα, οι οποίοι ωστόσο στήριξαν την υποψηφιότητα Τραμπ.

Ο ίδιος ο Τραμπ από την πλευρά του, εκτός από το περίφημο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, στηρίζει τον περιορισμό του ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να διασφαλίσει και να προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας.

Αλλά με το Μεξικό να είναι πανέτοιμο να ξεκινήσει μία εμπορική διαμάχη, το αποτέλεσμα ενδεχομένως για τον Αμερικανό Πρόεδρο να γυρίσει μπούμερανγκ. Τουλάχιστον σε επίπεδο καλαμποκιού.

«Για τους Αμερικανούς παραγωγούς, το Μεξικό είναι ο νούμερο 1 πελάτης» τονίζει ο πρόεδρος του αρμόδιου συμβουλίου εμπορίου Τόμας, Σλέιτ ενώ επισημαίνει ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τη διατήρηση των άριστων εμπορικών σχέσεων, που επί χρόνια έχουν χτίσει οι δύο πλευρές.

Εντείνοντας τις απειλές μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Γεωργίας του Μεξικό, Χοσέ Καλσάδα, είπε ότι η χώρα έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Αργεντινή και την Βραζιλία.

Βέβαια, η αμερικανική αγορά παραμένει πιο φτηνή από τις άλλες δύο, γεγονός που σημαίνει ότι αν το Μεξικό στραφεί προς τις νοτιοαμερικανικές αγορές, η τιμή του προϊόντος θα εκτοξευθεί στη χώρα. Ωστόσο, χρειάζεται εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού ώστε να ασκήσει πίεση στις εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ.

Τονίζεται δε, ότι το καλαμπόκι είναι τέταρτο στη λίστα εισαγωγών του Μεξικού από τις ΗΠΑ, μετά τη βενζίνη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Μάλιστα μόνο το 2016, το Μεξικό εισήγαγε καλαμπόκι αξίας 2,32 δισ. δολαρίων. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο χρόνο.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το