Τοπικά

Ε. Βόζενμπεργκ – Κ. Χρυσόγονος στο Βόλο για το πρόβλημα της μετανάστευσης

vozeberg-xrysogonos

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Τη δέσμευση αυτή απέσπασε από την απερχόμενη επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάαλστρομ η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ, όπως η ίδια ανέφερε σήμερα από το Βόλο, κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου με θέμα «Οι κανονισμοί του Δουβλίνου για τους χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα μετανάστες και η Ελλάδα». Η κ. Βόζενμπεργκ εκτίμησε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ωστόσο το πρόβλημα της μετανάστευσης παραμένει ακόμη σοβαρό και απαιτούνται οπωσδήποτε περισσότερα κεφάλαια για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις συνθήκες κράτησης των ατόμων που είναι προς απέλαση ή εκείνων που ζητούν άσυλο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί στο πρόσφατο παρελθόν για μη τήρηση των συμφωνιών, με την έννοια ότι δεν εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις και το θέμα της εκλογολογίας, η κ. Βόζενμπεργκ ήταν κατηγορηματική ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία και ότι η συζήτηση αυτή διασαλεύει το κλίμα σταθερότητας που έχει ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε διαρθρωτικές εκλογές. Επίσης, σε ερώτηση για το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι αναστρέψιμη η διαφορά, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να ανακουφίσει τα κοινωνικά στρώματα που υποφέρουν.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος, εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο έως τον Μάρτιο, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, και μάλιστα θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ότι αφορά το πρόβλημα της μετανάστευσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος υπογράμμισε την ανάγκη επανασχεδιασμού της μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε να μη μετατρέπεται – όπως είπε – η Μεσόγειος σε «νεκροταφείο» για μετανάστες και να μην επιβαρύνονται οι μεσογειακές χώρες και ιδίως η Ελλάδα, με ένα δυσανάλογο των δυνάμεών της βάρος. Οι συμφωνίες του Δουβλίνου, όπως είπε, αποσκοπούν ακριβώς στο να φορτώσουν όλο το πρόβλημα στα μεθοριακά μεσογειακά κράτη – μέλη, και αυτοί που αποτελούν τον πραγματικό προορισμό των μεταναστών νίπτουν τας χείρας τους. Κάθε χώρα, όπως είπε ο κ.Χρυσόγονος, θα πρέπει να δέχεται τόσους μετανάστες, όσοι της αναλογούν, με βάση τα οικονομικά και τα πληθυσμιακά της μεγέθη. Η χώρα μας, έχει σειρά καταδικαστικών αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβιάσεις των στοιχειωδών αρχών της ανθρώπινης μεταχείρισης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το