Ελλάδα

Ε. Βενιζέλος: Η θητεία μου τελειώνει στο Συνέδριο

βενιζέλος

Ισχυρή αυτοκριτική έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δέχτηκε βαριά εκλογική ήττα και προσωπικά ο ίδιος. Ανακοίνωσε Συνέδριο ηγεσίας τον Μάιο και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Εχω προσωπικές ευθύνες»

Ανοίγοντας την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι οι εκλογές ήταν «μια μεγάλη ήττα και για το ΠΑΣΟΚ και για εμένα προσωπικά» για να πει στη συνέχεια ότι ο λαός εξέφρασε τη δυσφορία του και την εξέφρασε άνισα, περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, παρά στη Νέα Δημοκρατία.

Επίσης τόνισε ότι, αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση είναι στο μήνα του μέλιτος. «Δεν περιμένουμε ούτε το αδιέξοδο ούτε την καταστροφή της χώρας, ευχόμαστε να καταφέρει το καλύτερο και όχι το χειρότερο» είπε χαρακτηριστικά…

Οι λόγοι της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ
Ο λαός εξέφρασε όμως παράλληλα τη δυσφορία του, γιατί υποβλήθηκε στις μεγάλες θυσίες που  διαμόρφωσαν αυτό το κεκτημένο που θέλει να διατηρηθεί. Αυτή τη μεγάλη δυσφορία την εξέφρασε κατά τρόπο άνισο, καταλογίζοντάς την  πολύ περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ ,παρά στη Νέα Δημοκρατία που έχει την ιστορική ευθύνη της περιόδου του εκτροχιασμού 2004-2009.
Αντίστροφα, όσοι επέμεναν σε μία σοβαρή και υπεύθυνη στάση προτίμησαν παραδόξως τη Νέα Δημοκρατία λόγω της πόλωσης και του εκλογικού συστήματος, αλλά ίσως και  λόγω της επιρροής του εκφοβισμού που πολλούς απώθησε, αλλά προφανώς κάποιους είλκυσε. Ακόμη και το Ποτάμι παρά τις εμφανείς αντιφάσεις και προγραμματικές λογοκλοπές πήγε καλύτερα ως υποτίθεται νέο και άφθαρτο.

Πυρά κατά Γιώργου Παπανδρέου
Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να αντιπαλέψει προεκλογικά  με την εσωστρέφεια και τη μιζέρια που προκάλεσε η πρωτοφανής πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου και του συνεργατών του. Τα ποσοστά προφανώς δε θα αθροιζόταν, θα μπορούσαν όμως  να πολλαπλασιαστούν.
Το  πολιτικό περιβάλλον της παράταξης θα ήταν πολύ πιο ελκυστικό και εξωστρεφές, χωρίς την πολιτική, ηθική και αισθητική επιβάρυνση αυτής της εικόνας. Μιας εικόνας που δείχνει αδυναμία συνειδητοποίησης της κατάστασης και των  ιδιαιτέρων ευθυνών που έχουν ορισμένα πρόσωπα  απέναντι στη χώρα και την παράταξη.
Τα πράγματα είναι τώρα πολύ δύσκολα, γιατί συμβαίνουν μεγάλα πράγματα και αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα, ενώ το δικό μας εκλογικό και κοινοβουλευτικό μέγεθος μίκρυνε. Η ίδια η κοινωνία είναι υποχρεωμένη να φερθεί στην αρχή με θετικό τρόπο απέναντι στο νέο, απέναντι στο άλλο, ανεξαρτήτως περιεχομένου, αντιφάσεων, λαθών.

Η περίοδος του μέλιτος για τη νέα κυβέρνηση
Τώρα για τη νέα Κυβέρνηση είναι η περίοδος του μέλιτος και της εύκολης επικοινωνιακής διαχείρισης. Οι θλιβερές νοοτροπίες της περιόδου πριν τη κρίση  δυστυχώς όχι μόνο δεν άλλαξαν αλλά επιδεινώθηκαν. Πολλοί γλύφουν τους ισχυρούς της ημέρας. Γλύφουν και περιμένουν. Αυτό αφορά δυστυχώς όχι μόνον εκφραστές συλλογικών και ατομικών συμφερόντων, αλλά ακόμη και θεσμούς πνευματικούς που τους φτύνουν και υποδύονται ότι βρέχει.

Συνεργασία-τερατογένεση
– Σχηματίστηκε μια κυβέρνηση αξιακής και πολιτικής τερατογένεσης με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων
– Με κοινό παρονομαστή το αντιμνημονιακό μένος τώρα που το ζητούμενο είναι η έξοδος από τα μνημόνια, αλλά πρώτη διεκδίκηση της κυβέρνησης είναι η παράταση της παραμονής στο μνημόνιο
Στα θέματα δημοκρατικών θεσμών, παιδείας, πολιτισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής των κυβερνητικών εταίρων, πλην της νομής στην εξουσία.

Αποφύγαμε να σχολιάσουμε τα πρόσωπα που συγκροτούν την Κυβέρνηση και ευρύτερα το μηχανισμό εξουσίας. Περιμένουμε πολιτικές πράξεις. Οι οιωνοί είναι ετερόκλητοι και αντιφατικοί.
Υπάρχει όπως είπα και μια κάποια αίσθηση του χιούμορ σε σχέση με τους θεσμούς.
Είδαμε λίγους Υπουργούς, πολλούς αναπληρωτές Υπουργούς, είδαμε πάρα πολλούς συντονιστές με διάφορες υπουργικές ιδιότητες. Αρκεί να πω ότι το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο είχε 23 μέλη και το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο έχει 36 μέλη. Αυτό είναι το μικρό και ευέλικτο σχήμα. Γιατί στο Υπουργικό Συμβούλιο μετέχουν ισότιμα οι Υπουργοί, είτε είναι Υπουργοί είτε αναπληρωτές Υπουργοί. Για να εκδώσεις μια πράξη υπουργικού Συμβουλίου χρειαζόσουν 23 υπογραφές, τώρα χρειάζεσαι 36.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει Αβραμόπουλο
Δεν θα συμπράξουμε σε κανένα παλαιοκομματικό παιχνίδι σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Άλλο θεσμική συναίνεση, άλλο προσωπικός καιροσκοπισμός και άλλο άγαρμπος εισοδισμός σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Απαιτείται ουσιαστική συναίνεση, θεσμική διαφάνεια, προσωπική αξιοπρέπεια. Για μας αυτά είναι τα κριτήρια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι για κάτι μικρό
Φίλες και φίλοι, το βράδυ των εκλογών ανακοίνωσα ότι βαδίζουμε σε Συνέδριο ριζικής ανανέωσης, ενότητας, συσπείρωσης του ευρύτερου χώρου, ανανεωμένου πολιτικού και προγραμματικού λόγου.
Είναι παρήγορο ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι όμως αυτές οι δικές μας ημέρες. Το ενδιαφέρον συχνά  δεν είναι γνήσιο και καλόπιστο. Είναι πολλές φορές προσβλητικό μέσα από την ανάδειξη μιας δυσαναλογίας: πολλοί ενδιαφερόμενοι για κάτι μικρό.
Απαιτείται μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση και πολύ καλός συγχρονισμός ανάμεσα στις εξελίξεις στη χώρα και την πορεία της παράταξης.
Βαδίζουμε στο Συνέδριο χωρίς καθυστερήσεις αλλά συντεταγμένα και με ουσιαστική προετοιμασία. Όταν διεξαχθεί το συνέδριο πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον της κοινωνίας να μας ακούσει και να ασχοληθεί ξανά μαζί μας επί της ουσίας.  Πρέπει να υπάρχει στοιχειώδες κοινωνικό και εθνικό ακροατήριο επί της ουσίας και όχι γιατί θέλει να δει το θέαμα των τεθλιμμένων συγγενών.
Εκτιμώ ότι αυτές οι προσπάθειες θα έχουν στοιχειωδώς διαμορφωθεί μετά το Πάσχα, το Μάιο. Βαδίζουμε σε συνέδριο απροκατάληπτο με όλα τα θέματα ανοιχτά. Συμπεριλαμβανομένου φυσικά του θέματος της ηγεσίας.

Θα εγγυηθώ προσωπικά όλες αυτές τις προϋποθέσεις.
Δεν θα ανεχθώ προσωπικές στρατηγικές και αποκλίσεις από συλλογικές αποφάσεις.

Μικρό κόμμα, μεγάλη πολιτική
Προέχει όμως η χώρα .Χωρίς να έχει διαμορφωθεί το εθνικό τοπίο, χωρίς να ξέρουμε με σαφήνεια το στίγμα της χώρας, δεν μπορούμε να δώσουμε αξιόπιστα το νέο στίγμα της παράταξης.
Αυτό είναι ότι σημαντικότερο έχω να κάνω. Η πιο σημαντική πτυχή της θητείας μου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Και κυρίως ως ενός προσώπου που επωμίστηκε τεράστιες ευθύνες και θυσίασε την δημοφιλία και την εύκολη και ανέφελη πολιτική του διαδρομή ουχί επί ματαίω .
Αλλά στο όνομα μιας διαφορετικής αντίληψης για τη πολιτική και τη σχέση πολιτικής και ιστορίας. Αυτήν θα την υπερασπιστώ έως θανάτου και μετά από αυτόν.
Τα μικρά ποσοστά μας απαιτούν ακόμη περισσότερο τώρα να κάνουμε μεγάλη πολιτική και όχι μικρές διευθετήσεις.
Πρώτη συνεπώς προτεραιότητα μας είναι το έργο μας στη Βουλή, η παρακολούθηση της κυβέρνησης, η υποστήριξη και εξειδίκευση των πολιτικών μας προτάσεων με αίσθημα βαθιάς εθνικής, κοινωνικής και παραταξιακής ευθύνης.
Πρώτο βήμα είναι από την άποψη αυτή η οργανωμένη παρουσία μας και ο πολιτικός μας λόγος στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Δεύτερο βήμα, η στενή παρακολούθηση της διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη και το ΔΝΤ.
Τρίτο βήμα, η καθαρή θεσμική στάση στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το