Photo Gallery, Οικονομία

Eιδικές ζώνες καλλιέργειας προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι παραγωγοί ψυχανθών θα υποστηριχθούν με 6 ευρώ το στρέμμα, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης στη συνέντευξη Τύπου
Οι παραγωγοί ψυχανθών θα υποστηριχθούν με 6 ευρώ το στρέμμα, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης στη συνέντευξη Τύπου

Την οριοθέτηση Ειδικών Ζωνών καλλιέργειας και ανάπτυξης γεωργικών δραστηριοτήτων, προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και περιφέρειες της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κ. Τσαυτάρης σε συνέντευξη Τύπου, αξιοποιώντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, μελετάται η χωροταξική οριοθέτηση ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας, θερμοκηπίων αλλά και κτηνοτροφικών πάρκων, προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης.

Μάλιστα, το πρώτο κτηνοτροφικό πάρκο πρόκειται σύντομα να δημιουργηθεί στην Αρκαδία, όπου υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από κτηνοτρόφους για την ανάπτυξη μονάδων, αλλά και μεταποιητές, μεταξύ αυτών και μια γαλλική εταιρία η οποία ενδιαφέρεται για την προμήθεια πρώτης ύλης.
Εξάλλου, όπως σημείωσε ο υπουργός, το εγχείρημα για την ανάπτυξη θερμοκηπίων στο γεωθερμικό πεδίο της Ξάνθης και σε σχολάζουσες γαίες του υπουργείου εξελίσσεται πολύ καλά.

Την Τρίτη, υπεγράφη μία ακόμη συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης 225 στρεμμάτων στο Αγρόκτημα Ερασμίου για την κατασκευή θερμοκηπίου παραγωγής επιτραπέζιας ντομάτας. Υπολογίζεται ότι η επένδυση θα είναι ύψους 15 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει 25 μόνιμες θέσεις εργασίας και περίπου 40 εποχικές.

Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε, επίσης και στο μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας και στα βασικά σημεία που αυτό περιλαμβάνει, όπως την αναγνώριση των κανόνων για τα σήματα ποιότητας της ΕΕ, αλλά και την προαγωγή κοινών δράσεων μεταξύ συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρηματικών σχημάτων.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το αίτημα των Ελλήνων ιχθυοκαλλιεργητών να μπορούν να χρησιμοποιούν τον γόνο που παράγουν εδώ και στις εγκαταστάσεις που διαθέτουν στη γείτονα χώρα, χωρίς φόρους και δασμούς.

Το 2014 η κάρτα πετρελαίου

Στο μεταξύ, ο υπουργός ανακοίνωσε πως, από το 2014 και με την τήρηση των βιβλίων εσόδων – εξόδων, θα αλλάξει ο τρόπος επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών στους αγρότες. Το πιθανότερο σενάριο είναι η θεσμοθέτηση κάρτας πετρελαίου και η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί, πρόκειται να συνεδριάσει άλλες δύο φορές και να καταλήξει στις προτάσεις της.

Το τελευταίο εξάμηνο, οι αγρότες έχουν λάβει, συνολικά, 240 εκατ. ευρώ από την επιστροφή φόρου κατανάλωσης και ο υπουργός ευελπιστεί ότι η δεύτερη δόση για φέτος θα κινηθεί επίσης στα 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως σήμερα θα δοθούν, στο πλαίσιο του de minimis, οι ενισχύσεις σε χοιροτρόφους και αργότερα, θα ακολουθήσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Επιδότηση ψυχανθών

Επίσης, ανέφερε πως, για πρώτη φορά, θα υποστηριχθούν και μάλιστα με 6 ευρώ το στρέμμα επιπλέον, τόσο όσοι παράγουν σπόρους για ψυχανθή-όσπρια όσο και οι καλλιεργητές αυτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα προβλεφθούν εργαλεία στήριξης του εισοδήματος των αγροτών για απώλειες που τυχόν υποστεί στις καλλιέργειές του αλλά και προστασίας του επαγγέλματος του αγρότη.

Ταυτόχρονα, προβλέπονται δράσεις τόσο για την παραμονή στο επάγγελμα, όσο και για την ένταξη νέων ανθρώπων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ θα διατεθεί για την ενίσχυση των νέων αγροτών, καθώς μόνο το 6% των Ευρωπαίων αγροτών είναι κάτω των 35 ετών.

Διευκρίνισε, τέλος, πως το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στην αναδιάρθρωση και συγχώνευση φορέων που εποπτεύει, ενώ σε ό,τι αφορά στο διοικητικό κομμάτι δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα αριθμητικής συρρίκνωσης του δυναμικού του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το