Τοπικά

Δυσμενέστερες οι συνθήκες για τις πολύτεκνες οικογένειες στην Μαγνησία 

Όλο και χειροτερεύει η θέση των πολύτεκνων οικογενειών, στη Μαγνησία, όπου οι προσλήψεις στο Δημόσιο έχουν σταματήσει και το κράτος δεν λαμβάνει κάποια μέριμνα για τη στήριξη των μητέρων, όταν άλλα κράτη ενισχύουν τη δημογραφική τους πολιτική.

Για τα πολλά ανοικτά μέτωπα των πολύτεκνων οικογενειών μίλησε στην προχθεσινή εκδήλωση κοπής πίτας στο Ξενία η πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Μαγνησίας κ. Σουλτάνα Πράπα.
Η ίδια αναφέρθηκε αρχικά στην αξία του θεσμού της οικογένειας και στον αγώνα που κάνουν πολύτεκνες οικογένειες κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ μετά ανέφερε παραδείγματα ευρωπαϊκών κρατών, όπως της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας που στηρίζουν τις πολύτεκνες οικογένειες.


«Προσωπικά θα τόνιζα πως οι πολύτεκνοι γονείς σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο είναι ήρωες» τόνισε η ίδια και πρόσθεσε πως «μεγαλώνουν τέσσερα και περισσότερα παιδιά χωρίς να έχουν καμία βοήθεια από το κράτος. Και αναφερόμαστε στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η πολιτεία όσον αφορά στις φοροαπαλλαγές, τις προσλήψεις στο Δημόσιο, σε κάποιες κοινωνικές παροχές. Για παράδειγμα από το επισιτιστικό πρόγραμμα οι πολύτεκνοι που ήταν εργαζόμενοι, αποκλείστηκαν. Δηλαδή ένας πολύτεκνος πατέρας που εργάζεται μόνο αυτός στην οικογένειά του και έχει να σιτίσει πέντε παιδιά μαζί με τη σύζυγο, δεν έχει ανάγκη για να ενταχθεί στο επισιτιστικό πρόγραμμα;».
Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «στην Ισπανία για κάθε παιδί που γεννά μια πολύτεκνη μητέρα, λαμβάνει και μεγαλύτερη σύνταξη. Εδώ αυτό δεν συμβαίνει. Αντιθέτως στην Ελλάδα καταργούνται νόμοι, με αποτέλεσμα κάθε πολύτεκνη οικογένεια να μη δικαιούται μια πρόσληψη στο Δημόσιο, ενώ δεν δίνονται κάποιες φοροαπαλλαγές. Επίσης για δύο χρόνια γεννήθηκαν 2500 ελληνόπουλα από γονείς εκπαιδευτικούς για να διοριστούν και να τοποθετηθούν στους τόπους διαμονής τους. Έτσι αυτές οι οικογένειες από τρίτο έκαναν και τέταρτο παιδί. Αλλά και αυτό το μέτρο καταργήθηκε».
Ακόμη η κ. Πράπα ανέφερε πως είναι μύθος ότι μόνο οι αθίγγανοι κάνουν πολλά παιδιά. Μέχρι πριν δεκαπέντε χρόνια οι αθίγγανοι έκαναν πολλά παιδιά, αλλά και αυτό έχει σταματήσει.
Επίσης όσον αφορά στους πολύτεκνους είπε ότι οι περισσότεροι προέρχονται από την πόλη και όχι από τα χωριά, αφού η ύπαιθρος έχει ερημώσει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το