Τοπικά

Δύσκολη η εύρεση εργαζόμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις – Ζητούνται σερβιτόροι, βοηθοί μάγειροι, λαντζέρηδες

 

Στην αναζήτηση σερβιτόρων, λαντζέρηδων, βοηθών μαγείρων και εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων βρίσκονται μεταξύ άλλων οι ξενοδόχοι στη Μαγνησία, προκειμένου να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους και να μπορέσουν να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους επισκέπτες του καλοκαιριού.

Πέρυσι το πρόβλημα εντοπιζόταν κυρίως στην ανεύρεση καμαριέρων, καθώς οι περισσότερες εργάζονταν στα καταλύματα, που ήταν ενταγμένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Φέτος, όμως, φαίνεται να υπάρχει έλλειψη σερβιτόρων, κάτι που αφορά όχι μόνο τους ξενοδόχους, αλλά και τους εστιάτορες. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης ανέφερε πως «αυτή την στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα στην εύρεση συνεργατών, που θέλουμε να τους έχουμε κάθε χρόνο. Και αναφερόμαστε στις ειδικότητες των σερβιτόρων, που λείπουν περισσότερο, αλλά και στους βοηθούς μαγείρων, στους λαντζέρηδες και σε άλλες ειδικότητες. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο πανελλαδικά και εμφανίζεται και στη Μαγνησία».
Ο ίδιος απέδωσε την έλλειψη σερβιτόρων και εργαζομένων στις άλλες ειδικότητες, στο γεγονός της πανδημίας. «Εξαιτίας της πανδημίας και του αναγκαστικού κλεισίματος ξενοδοχείων και επιχειρήσεων εστίασης, αρκετοί εργαζόμενοι από αυτές τις ειδικότητες στράφηκαν σε άλλα επαγγέλματα και είναι δύσκολο να επιστρέψουν. Επίσης άλλοι έφυγαν για το εξωτερικό, ενώ κάποιοι περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στον τουρισμό και μετά να επιστρέψουν, γιατί φοβούνται μήπως γυρίσουν τώρα και μείνουν άνεργοι μετά από λίγο καιρό».
Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, οι μισθοί που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα εποχιακά επαγγέλματα του τουρισμού είναι ικανοποιητικοί και σίγουρα υψηλότεροι σε σχέση με τους μισθούς άλλων κλάδων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζαφείρης, «οι μισθοί στους σερβιτόρους, τους λαντζέρηδες και άλλους κυμαίνονται τουλάχιστον στα 1.000 ευρώ και πάνω. Τώρα, αν πρόκειται για έναν εντελώς ανειδίκευτο εργάτη, όπως έναν κηπουρό, μπορεί να λάβει λιγότερα. Αλλά και πάλι, όποιος θέλει να εργαστεί και περισσότερες ώρες και μέρες, θα μπορέσει να λάβει ακόμη υψηλότερο μισθό. Ειδικότερα, οι σερβιτόροι με τα πουρμπουάρ που λαμβάνουν, έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εργαστούν. Και πρόκειται για εργασίες με πενθήμερο ή εξαήμερο, ανάλογα με το πόστο. Και, όποιος θέλει να εργαστεί περισσότερο, θα μπορέσει να το έχει. Άλλωστε πρόκειται για εργασία, που κυμαίνεται από τέσσερις μέχρι πέντε μήνες, που διαρκεί η τουριστική σεζόν. Μάλιστα ένας σερβιτόρος που έχει την εμπειρία, μπορεί τον χειμώνα να εργαστεί σε άλλα ξενοδοχεία ή και στο ίδιο, αν είναι ανοικτό όλο τον χρόνο ή ακόμη και στην εστίαση».
Άνθρωποι της εστίασης και του τουρισμού θέτουν ακόμη μία ερμηνεία, στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να βρεθούν σερβιτόροι ή εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων.
Ο πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου Απόστολος Σουλδάτος ανέφερε πως το πρόβλημα της έλλειψης σερβιτόρων είναι υπαρκτό. Παρατηρείται και στις επιχειρήσεις εστίασης, που δεν μπορούν να βρουν προσωπικό, παρότι προσφέρουν καλό μισθό και ασφαλιστική κάλυψη.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ξενοδόχοι και επαγγελματίες εστίασης, με τα επιδόματα που δίνει το κράτος σε έναν ανασφάλιστο και άνεργο, αρκετοί επιλέγουν να ζουν με αυτά, παρά να εργάζονται, πόσο περισσότερο να φεύγουν από τα σπίτια τους και να μεταβαίνουν σε περιοχές στο Πήλιο ή στις Βόρειες Σποράδες, για να εργαστούν σε τουριστικές επιχειρήσεις. Άλλωστε και τα επιδόματα δεν είναι λίγα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπάρχουν επιδόματα για το ενοίκιο, το ρεύμα με το φθηνό οικιακό τιμολόγιο, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την παροχή βοήθειας από το κοινωνικό παντοπωλείο και άλλα. Αν εμφανιστούν ότι εργάζονται και ασφαλίζονται, τότε κάποια από αυτά τα προνόμια θα κοπούν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το