Τοπικά

Δύσκολη η επανένταξη των ανηλίκων με παραβατικότητα – Εκδήλωση από την Κοινότητα Διαλόγου «Σύνθεσις»

Δύσκολη είναι η επανένταξη των ανηλίκων που εμφάνισαν παραβατική συμπεριφορά και βρέθηκαν σε σωφρονιστικό κατάστημα λόγω της απουσίας των δομών και της βοήθειας από το κράτος με αποτέλεσμα το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο να μένει αναξιοποίητο.
Οι ενδιαφέρουσες διαστάσεις του θέματος αναπτύχθηκαν σε χθεσινή ημερίδα με τίτλο «Παραβατικότητα Ανηλίκων και Τοπική Κοινωνία: Το Στοίχημα της Επανένταξης» η οποία διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο «Ξενία» από την Κοινότητα Διαλόγου «Σύνθεσις».

Κατά την εκδήλωση τοποθετήθηκαν αρχικά, ο κ. Βασίλειος Κιος, αντιστρατηγός ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και ο κ. Ελευθέριος Σολιδάκης, δικηγόρος. Θα ακολουθήσουν με τις εισηγήσεις τους ο κ. Χρήστος Γκόβαρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο κ. Αντώνης Πλαγεράς, εκπαιδευτικός σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Επίσης, μίλησε ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας, «Φάρος του Κόσμου» Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Ι.Μ. Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, διδάκτωρ Πολιτικής Οικονομίας και πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις.
Ο π. Αθηναγόρας τόνισε πως «αν δώσουμε στους νέους με παραβατικότητα ίσες ευκαιρίες και αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, μπορούν να ζήσουν σύμφωνα με τους νόμους. Επομένως η κοινωνία πρέπει να τιμωρείται για κάθε παραβατικό παιδί. Η κοινωνία έχει τιμωρηθεί πολύ από την αδιαφορία της και συνεχίζει να τιμωρείται. Γι’ αυτό και πρέπει να ξυπνήσει για να σώσουμε τα παιδιά μας».

 

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Βασίλης Κιος μετέφερε τη δική του εμπειρία από την πολύχρονη δράση του στην αστυνομία λέγοντας πως «ήρθα σε επαφή με ανήλικους παραβάτες πέντε εκ των οποίων έφτασαν στην ανθρωποκτονία αλλά και με ανήλικους που διέπραξαν άλλα αδικήματα. Και οι φόβοι μου είναι πολύ μεγάλοι σήμερα, γιατί βλέπω ότι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας από πλευράς κοινωνίας, οικονομίας και αξιών, είναι ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανήλικη παραβατικότητα. Από την άλλη πλευρά νομοθετικά μόνο καλύπτεται το θέμα. Υπάρχουν κάποιοι νόμοι, τροποποιήσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο που, όμως έμειναν στα χαρτιά. Και δεν υπάρχει κάτι που θα αναμορφώσει και κοινωνικοποιήσει ξανά τους ανήλικους παραβάτες. Υπάρχει η θεωρία, αλλά όχι η πράξη. Και οι νόμοι καταλήγουν να είναι ανεδαφικοί, γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, η κατάλληλη οικονομική υποστήριξη και τα προγράμματα. Κυρίως η Εκκλησία και κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις ενδιαφέρονται για αυτά τα παιδιά».

Ο κ. Σολιδάκης αναφέρθηκε στις ποινικές διατάξεις που αφορούν στην παραβατικότητα των ανηλίκων τονίζοντας πως «τα αναμορφωτικά μέτρα που έχουν προταθεί, είναι στη σωστή κατεύθυνση, ώστε πριν ο ανήλικος φτάσει στην ηλικία των 18 ετών να έχει έρθει σε ένα σωστό δρόμο και επανενταχθεί στην κοινωνία».
Από την πλευρά του ο κ. Πλαγεράς αναφέρθηκε στις δομές εκπαίδευσης που λειτουργούν στα σωφρονιστικά καταστήματα και τα οποία αποτελούν μια πυξίδα επαγγελματικού προσανατολισμού.
«Είναι πολύ κρίσιμο το ζήτημα της επανένταξης των ανήλικων με παραβατική συμπεριφορά στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος και συμπλήρωσε πως «είναι δύσκολη αυτή η επανένταξη, γιατί φαντάζει μια ολοκληρωμένη διαδικασία που πρέπει να ξεκινά από την πρώτη μέρα που μπαίνουν στο σωφρονιστικό κατάστημα, να τους ακολουθεί μέχρι να αποχωρήσουν από το ίδρυμα και να υφίσταται δίχτυ προστασίας μέχρι να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Αυτό δεν συμβαίνει λόγω έλλειψης δομών και ενός πλαισίου συντονισμού διαφόρων φορέων και θεσμών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το