Τοπικά

Δυσεύρετοι και οι ντελιβεράδες – Ψάχνουν προσωπικό σε εστίαση – καφέ

 

Συνεχίζεται η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην εστίαση και τον καφέ, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να δυσκολεύονται να στελεχώσουν τα καταστήματά τους. Τα απόνερα της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης είναι εμφανή και στον κλάδο αυτό, με την έλλειψη σε σερβιτόρους, μπάρμαν, σεφ, λαντζέρηδες κ.λπ. να αποτελεί μια πραγματικότητα. Η κατάσταση αναμένεται να ισορροπήσει, κάπως, τέλη Ιουνίου, με την προσθήκη στην αγορά εργασίας των εποχιακών εργαζομένων, νέα σε ηλικία άτομα που τελειώνουν το σχολείο και την εξεταστική στα πανεπιστήμια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, Καφέ, Μπαρ Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου τόνισε πως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην εστίαση και τον καφέ δεν είναι σημερινό πρόβλημα.
«Λείπουν από την αγορά εργασίας σερβιτόροι, μπάρμαν, σεφ, λαντζέρηδες κ.λπ., ένα πρόβλημα έντονο από πέρσι ακόμα» σημείωσε ο ίδιος.
Πού, όμως, οφείλεται η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για να εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και του καφέ; «Πέρα από την οικονομική κρίση που διήρκησε μια 10ετία, ήρθε και η πανδημία που άλλαξε την αγορά εργασίας» απάντησε ο κ. Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας: «Στην εστίαση, στον καφέ και γενικότερα στην ψυχαγωγία εργάζονται επαγγελματίες μπάρμαν, σεφ, σερβιτόροι κ.λπ., οι οποίοι πληρώνονται με ποσά από 800 έως 1.500, ανάλογα με τις ώρες που δουλεύουν και την επιχείρηση στην οποία απασχολούνται. Στη διάρκεια της πανδημίας και των μέτρων για τη μη διάδοση του κορωνοϊού και με τον κλάδο κλειστό, αναγκαστικά κάποιοι απολύθηκαν ή σταμάτησαν να εργάζονται στην εστίαση και τον καφέ. Οι επιχειρηματίες δεν μπορούσαν να τους κρατήσουν στη δουλειά κι έτσι πολλοί οδηγήθηκαν στην ανεργία. Άλλοι πάλι έπαιρναν για πολλούς μήνες τα 500 ευρώ, χρήματα που δεν έφταναν για τις ανάγκες της οικογένειας, ακόμα και για τα προσωπικά τους έξοδα».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, Καφέ, Μπαρ Μαγνησίας επισήμανε πως όλη αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να βρεθούν ξαφνικά στην ανεργία ή να αλλάξουν δουλειά, μιας και αμείβονταν με τα μισά χρήματα από ό,τι πριν την πανδημία.
Φυσικό επακόλουθο ήταν έτσι να χαθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από την αγορά εργασίας στον κλάδο της εστίασης και του καφέ. «Στα δύο χρόνια της υγειονομικής κρίσης, η εστίαση και ο καφές έχασε περίπου το 20%-30% του προσωπικού του. Έτσι είναι λογικό οι επιχειρηματίες του κλάδου να ψάχνουν εξειδικευμένο προσωπικό για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους» ανέφερε ο ίδιος.

«Ισορροπία» από τα τέλη Ιουνίου
Μια σημαντική προσθήκη στην αγορά εργασίας του κλάδου της εστίασης και του καφέ θα αποτελέσει το εποχιακό προσωπικό. Μαθητές που τελείωσαν το σχολείο, υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, τελειόφοιτοι του σχολείου και φοιτητές που θα επιστρέψουν στα μέρη καταγωγής τους, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι για να εργαστεί στον κλάδο.
«Όλη αυτή η κατάσταση θα διορθωθεί κάπως στα τέλη του Ιουνίου, όταν θα επιστρέψουν οι εποχιακοί εργαζόμενοι. Νέα σε ηλικία άτομα κυρίως, που τελείωσαν το σχολείο και φοιτητές θα συμπληρώσουν το παζλ του προσωπικού, μειώνοντας όλο αυτό το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί» τόνισε ο κ. Στέφανος Στεφάνου.

Δυσεύρετοι και οι ντελιβεράδες
Οι διανομείς φαγητού και καφέ, αλλά γενικότερα εργαζόμενοι που προσφέρουν υπηρεσίες «ντελίβερι» ή και εξωτερικών εργασιών με δίκυκλα, είναι πλέον δυσεύρετοι.
Οι πρώτες ελλείψεις ντελιβεράδων εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μιας και πολλές επιχειρήσεις της εστίασης και του καφέ για να επιβιώσουν προσέφεραν τέτοιου είδους υπηρεσίες.
Με το άνοιγμα της εστίασης και του καφέ άρχισε να ισορροπεί κάπως η κατάσταση, αλλά εμφανίστηκαν μεγάλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες «ντελίβερι», με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι ελλείψεις σε καταστήματα, που για διάφορους λόγους δεν θέλουν να συνεργαστούν με τις εν λόγω εταιρείες.
Σε όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν, τα οποία οδήγησαν σε έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, στον κλάδο των διανομέων ήρθε να προστεθεί κι ένα ακόμα. Η εμφάνιση στον Βόλο μεγάλων εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες «ντελίβερι», είχε ως αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να απασχολούνται σε αυτές τις εταιρείες.
Έτσι, ένα κομμάτι του κλάδου της εστίασης και του καφέ αναγκάζεται, λόγω της έλλειψης, να συνεργαστεί με αυτές τις εταιρείες. Από την άλλη όσοι επιχειρηματίες δεν θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, δυσκολεύονται να βρουν διανομείς.
«Αν και προσφέρουμε σταθερό μισθό, με ασφάλιση, για όλο τον χρόνο, με δώρα και επιδόματα, δεν μπορούμε να βρούμε ντελιβεράδες. Κι αν βρούμε, δυστυχώς, δεν μένουν για πολύ» ανέφερε Βολιώτης που διατηρεί καφέ, ο οποίος εστίασε σε ένα επιπλέον πρόβλημα: «Οι μικροί σε ηλικία εργαζόμενοι, λόγω της φύσης της δουλειάς που είναι δύσκολη, διότι με κρύο, βροχές, ζέστη, καύσωνες κ.λπ. πρέπει να δουλέψουν, δεν αντέχουν σε αυτές τις συνθήκες. Προτιμούν να βρουν μια δουλειά μόνο και μόνο για να βγάζουν τα προσωπικά τους έξοδα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το