Κόσμος

Δυσαρέσκεια σε Βελιγράδι και Σαράγιεβο για την απόφαση του ΔΔΧ

From the Files: Bosnia War Leader Karadzic facing genocide charges

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς αντιδρώντας στην καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς εκτίμησε ότι μπορεί να αποτελέσει αφορμή αμφισβήτησης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Ο κ. Νίκολιτς κάλεσε την σερβοβοσνιακή πολιτική ηγεσία να διαφυλάξει την ύπαρξη και την συνοχή της Σερβικής Δημοκρατίας και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του σερβικού λαού στην Βοσνία. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ χαρακτήρισε πολιτική την απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνοντας ότι δεν συνεισφέρει για την ομαλή συμβίωση των διαφορετικών εθνών στην Βοσνία.
«Η απόφαση αυτή δεν βοηθάει για την συμφιλίωση των λαών στη Βοσνία η οποία είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, μία διαιρεμένη χώρα» εκτίμησε ο Μίλοραντ Ντόντικ. Αναρωτήθηκε δε πως είναι δυνατόν να καταδικάζονται μόνο Σέρβοι ενώ όσοι μουσουλμάνοι ευθύνονται για εγκλήματα κατά του σερβικού πληθυσμού να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Σαράγιεβο.
Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι διοργάνωσε σήμερα αργά το απόγευμα στο Βελιγράδι διαδήλωση συμπαράστασης στον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης φώναζαν συνθήματα υπέρ του Κάρατζιτς και του υπόδικου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Στην συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σέσελι ο οποίος καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τον Κάρατζιτς και κατηγόρησε την κυβέρνηση Βούτσιτς για υποτέλεια στο ΝΑΤΟ και τις δυτικές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο της Χάγης θα ανακοινώσει στις 31 Μαρτίου την απόφαση και για τον Σέσελι ο ίδιος ωστόσο δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί οικειοθελώς στην Χάγη.
Πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τον Κάρατζιτς επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι απαλλάχθηκε από την πρώτη κατηγορία για γενοκτονία σε επτά περιοχές της Βοσνίας διότι κάτι τέτοιο θα στιγμάτιζε τον σερβικό λαό και θα χαρακτήριζε ως προϊόν γενοκτονίας την ίδρυση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.
Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι στην επεξήγηση της απόφασης του δικαστηρίου δεν αναφέρεται το όνομα του τότε προέδρου της Σερβίας Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς μεταξύ των εμπνευστών του «εγκληματικού σχεδίου εξόντωσης του μη σερβικού πληθυσμού».
Ο δικηγόρος Γκόραν Λούκιτς ο οποίος υπερασπίστηκε δύο Σέρβους στρατηγούς στο δικαστήριο της Χάγης, επισημαίνει πως το θετικά στοιχεία της απόφασης για τον Κάρατζιτς είναι ότι δεν χαρακτηρίστηκε γενοκτονία η δράση των σερβικών δυνάμεων σε ολόκληρη τη Βοσνία όπως επίσης και η απαλλαγή της Σερβίας από τις κατηγορίες ότι προκάλεσε τον πόλεμο βάσει εγκληματικού σχεδίου που εμπνεύστηκε ο Μιλόσεβιτς. Το δεύτερο αυτό στοιχείο εκτιμά ο Γκόραν Λούκιτς ρίχνει στο κενό κάθε δικαστική προσφυγή για παροχή αποζημιώσεων από την Σερβία που ανήγγειλαν Βόσνιοι πολιτικοί.

Η πολιτική ηγεσία στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για το Κάρατζιτς. Ο προεδρεύων του συλλογικού προεδρείου Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίστηκαν γενοκτονία τα εγκλήματα που διέπραξαν οι σερβικές δυνάμεις σε επτά περιοχές της Βοσνίας. Ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς εξέφρασε επίσης τη λύπη του που «το δικαστήριο δεν διαπίστωσε την συμμετοχή του Βελιγραδίου στην υλοποίηση του εγκληματικού σχεδίου εξόντωσης των μουσουλμάνων».

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς καταδικάστηκε σήμερα από το Διεθνές ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου την περίοδο 1992-95 στην Βοσνία.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελήφθη το 2008 στο Βελιγράδι όπου για πολλά χρόνια κρυβόταν χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα με το όνομα Ντράγκαν Ντάμπιτς. Στην πραγματικότητα ωστόσο δεν κρύβονταν αλλά αντιθέτως με αλλαγμένη την εμφάνιση του κυκλοφορούσε ελεύθερα και μάλιστα ως «Δόκτωρ Ντάμπιτς» συμμετείχε σε σεμινάρια εναλλακτικής ιατρικής ως ειδικός ψυχολόγος θεραπευτής.
Αμέσως μετά την σύλληψή του παραδόθηκε από τις σερβικές αρχές στο δικαστήριο της Χάγης. Η δίκη του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2014.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το