Πολιτισμός

Δύο θριαμβευτικές συναυλίες στο Ηρώδειο της «Λιλιπούπολης»

Οι νότες από τα τραγούδια της «Λιλιπούπολης», της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1976-1980) και περίπου εδώ και μισό αιώνα, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο γενιών και γενιών, αντήχησαν στο Ηρώδειο για δύο μαγικές βραδιές.
Στις δυο θριαμβευτικές συναυλίες στο Ηρώδειο (Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου) 19 και 20 Ιουλίου, το κοινό ανταπέδωσε με ενθουσιασμό στους συντελεστές της ιστορικής Λιλιπούπολης, τα αισθήματα ανάτασης, ελπίδας, φαντασίας και ελευθερίας που αποπνέει το διαχρονικό και σπουδαίο αυτό έργο. Η Λιλιπούπολη σε σύλληψη Ρεγγίνας Καπετανάκη και Ελένης Βλάχου γεννήθηκε μέσα στο υπό τον Μάνο Χατζιδάκι Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και 45 χρόνια μετά παραμένει ολοζώντανη και επίκαιρη σε παιδιά και ενήλικες.

Όρθιοι από τα αριστερά Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Νίκος Κυπουργός (συνθέτες), Μαριανίνα Κριεζή, στιχουργός, Λένα Πλάτωνος, συνθέτης, καθιστός Νίκος Χριστοδούλου, συνθέτης και μαέστρος (φωτογραφία Γιάννη Κανελλόπουλου)

Οι μουσικές των Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος και Νίκου Χριστοδούλου σε στίχους της Μαριαννίνας Κριεζή πλημύρισαν το Ηρώδειο σε μια ανανεωμένη και δυναμική εκτέλεση με σολίστ τη Σαβίνα Γιαννάτου, τον Δώρο Δημοσθένους, τη Λένια Ζαφειροπούλου και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο. Στη συναυλία συμμετείχαν το μουσικό σύνολο VENTUS ENSEMBLE, η παιδική χορωδία ROSARTE που προετοίμασε η Ρόζη Μαστροσάββα και που απέδωσε μάλιστα σε νοηματική γλώσσα κάποια τραγούδια σε διδασκαλία της Στεφανίας Μπακάρα του Πολυχώρου Κιβωτός. Την εικαστική κατασκευή υπέγραψε ο Γιώργος Βαφιάς, ενώ τη μουσική διεύθυνση είχε ο ένας εκ των συνθετών μαέστρος Νίκος Χριστοδούλου.

Από αριστερά Λένια Ζαφειροπούλου, Σαβίνα Γιαννάτου, τραγούδι, Νίκος Χρυστοδούλου, μαέστρος, Δώρος Δημοσθένους, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, τραγούδι (φωτογραφία Γιάννη Κανελλόπουλου)

Η μουσική διεύθυνση στις συναυλίες είναι ενός από τους τέσσερεις συνθέτες της Λιλιπούπολης του Βολιώτη Νίκου Χριστοδούλου, ενώ στο χρονικό πλαίσιο μιας συναυλίας, παρουσιάζεται το σύνολο σχεδόν των τραγουδιών της «Λιλιπούπολης» και των τεσσάρων συνθετών, των Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Χριστοδούλου.
Τα τραγούδια παίζονται με βάση τις πρωτότυπες, πλούσιες ενορχηστρώσεις τους από ορχηστρικό σύνολο 17 μουσικών – 4 ξύλινα πνευστά (φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο), τρία χάλκινα (κόρνο, τρομπέτα, τρομπόνι), δύο εκτελεστές κρουστών, φυσαρμόνικα, κιθάρα, πιάνο, πέντε έγχορδα (δύο βιολιά, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο).
Για πρώτη φορά τραγούδια της «Λιλιπούπολης» αποδόθηκαν στη νοηματική γλώσσα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το