Τοπικά

Δύο στους δέκα Έλληνες με ψυχική ανθεκτικότητα

Έρευνες που έχουν διεξαχθεί από την Ελληνική Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, δείχνουν ότι στα χρόνια της κρίσης, δύο στους δέκα Έλληνες εμφανίζουν ψυχική ανθεκτικότητα, που σημαίνει ότι είναι ανάγκη, ακόμη περισσότεροι να αναζητήσουν εκείνα τα στοιχεία, που θα τους δημιουργήσουν όμορφα συναισθήματα, παρά τις αντιξοότητες των συνθηκών.
Στο πλαίσιο του 7ου πανελλήνιου συνεδρίου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας βρέθηκε χθες στον Βόλο ο καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας κ. Αναστάσιος Σταλίκας, ο οποίος πραγματοποίησε επιστημονική ομιλία. Μαζί του βρισκόταν και η ερευνητική ομάδα με υποψήφιους διδάκτορες.
Ο ίδιος τόνισε πως «ο κλάδος της Θετικής Ψυχολογίας έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια και ασχολείται με το πώς μπορεί κανείς, να γίνει το καλύτερο, που μπορεί και να αποκτήσει ευδαιμονία, νιώθοντας ευτυχισμένος».

Πώς μπορεί λοιπόν να φτάσει κάποιος σε αυτό το επίπεδο, με δεδομένες και τις δύσκολες σημερινές συνθήκες; Ο πρόεδρος της εταιρείας απάντησε πως «αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Πρώτον, να βιώνουμε θετικά συναισθήματα, όπως χαρά, ευγνωμοσύνη, περηφάνια, γαλήνη, αγάπη, ενδιαφέρον, ελπίδα, αισιοδοξία, διασκέδαση. Δεύτερον, να βιώσουμε τα θετικά συναισθήματα, μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και χρειάζεται ανθρώπους γύρω του. Θα πρέπει να φτιάχνουμε φιλίες και να μοιραζόμαστε ευχάριστα πράγματα. Τρίτον, να ασχοληθούμε με δράσεις και με πράγματα, που μας ικανοποιούν, όπως να βγούμε έξω για ένα καφέ, για φαγητό, για σινεμά ή να ταξιδέψουμε. Αντιθέτως η αγορά πραγμάτων δίνει πρόσκαιρη ικανοποίηση. Τέταρτον, απαιτείται να γυμναζόμαστε. Όταν μιας έφτιαξε ο Θεός, ήμασταν κυνηγοί. Γι’ αυτό πρέπει να βρισκόμαστε σε φόρμα και να έχουμε θετική διάθεση. Πέμπτον, να απολαμβάνουμε και να δίνουμε αξία στις μικρές στιγμές της καθημερινότητάς μας, όπως ότι βλέπουμε τη θάλασσα, την οικογένειά μας. Έκτον, να έχουμε μια ανθρώπινη και συμπονετική σχέση με τον εαυτό μας, να σταματήσουμε να τον μαστιγώνουμε Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, δεν γινόμαστε καλύτερα, αν βαράμε τον εαυτό μας για λάθη που κάναμε».

Ο κ. Σταλίκας επισήμανε πως «από έρευνες φαίνεται, πως υπάρχει ένα ποσοστό Ελλήνων, γύρω στο 20%, το οποίο παρά τις αντιξοότητες καταφέρνει και έχει ψυχική ανθεκτικότητα. Έτσι, ενώ οι οκτώ στους δέκα λυγίζουν από τις δυσκολίες, εντούτοις δύο στους δέκα τα καταφέρνουν, ενώ όταν τους ρωτάμε πώς βγάζουν αυτή την ανθεκτικότητα, απαντούν πως έχουν στήριξη, βιώνουν θετικά συναισθήματα, γυμνάζονται, έχουν ανθρώπινες σχέσεις, που τους ενώνουν και απολαμβάνουν τις στιγμές. Έτσι έχουν μια πιο αισιόδοξη στάση για τη ζωή. Εμείς κάναμε μια έρευνα με δείγμα 15.000 ατόμων πανελλαδικά, για το πόσο η κρίση επηρέασε την ψυχολογία των Ελλήνων. Και ενώ υπάρχει ένα ποσοστό 60%, που βιώνει συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, στρες, εντούτοις εμείς κοιτάμε και το άλλο 40%, για να εμπνεύσει τον κόσμο, να νιώθει καλύτερα».
Οι εργασίες του πανελλήνιου συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το