Τοπικά

Δύο παραπομπές για κακούργημα σε υπόθεση εκβιασμών στον Βόλο

Δύο από τους 13 φερόμενους ως εμπλεκόμενους σε εγκληματική οργάνωση, που είχε εξαρθρώσει η Ελληνική Αστυνομία τον Ιούνιο του 2015 στο Βόλο, παραπέμπονται τελικά στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Κακουργιοδικείο) για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου.
Οι υπόλοιποι 11 φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην οργάνωση, που τελικά δεν αποδείχθηκε ότι υπάρχει, είτε απαλλάσσονται, είτε παραπέμπονται σε βαθμό πλημμελήματος για διάφορα αδικήματα ήσσονος σημασίας.
Συγκεκριμένα έξι από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση απαλλάσσονται με το βούλευμα, ενώ οι υπόλοιποι πέντε παραπέμπονται για πλημμελήματα, όπως παράνομη οπλοκατοχή, υπεξαίρεση κ.αλ.

Μεταξύ αυτών που παραπέμπονται για πλημμέλημα στο Μονομελές, είναι και ο αξιωματικός της Αστυνομίας, που υπηρετούσε στον Βόλο και ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι ενημέρωνε τα άλλα μέλη της φερόμενης ως οργάνωσης για τις κινήσεις της Αστυνομίας και ο οποίος είχε τεθεί τότε σε διαθεσιμότητα. Ο αξιωματικός επέστρεψε στα καθήκοντά του, αφού εξέπεσαν οι εις βάρος του κατηγορίες, ενώ παραπέμπεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο μόνον για το αδίκημα της οπλοκατοχής.
Οι δύο που παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος, κατηγορούνται για εμπρησμό, έκρηξη και παραβάσεις του νόμου για εκρηκτικές ύλες.
Ο ένας εκ των δύο φέρεται να είχε εκτελεστικό ρόλο στον εμπρησμό κέντρου διασκέδασης στις Αλυκές και να είχε βάλει «γκαζάκι» σε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ του ίδιου επιχειρηματία, στην οδό Ιάσονος, τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 αντίστοιχα.
Και οι 13 που κατηγορούνταν ως εκβιαστές ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και πρατηρίου καυσίμων, είναι Έλληνες, που μένουν στον Βόλο και είναι ηλικίας από 23 ώς 64 χρόνων.

Ειδικότερα κατηγορούνταν ότι προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων και απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, διάφορων χρηματικών ποσών, με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας». Για να τους εκφοβίσουν και να τους εξαναγκάσουν να ενδώσουν στους εκβιασμούς, κατηγορούνταν ότι τους απειλούσαν, ότι θα προέβαιναν σε βίαιες ενέργειες σε βάρος των ιδίων και μελών των οικογενειών τους και ότι θα προκαλούσαν φθορές στα καταστήματά τους. Η δράση της φερόμενης ως οργάνωσης είχε προσδιοριστεί τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ η Αστυνομία με τη χρήση του υπερκοριού της ΕΥΠ φερόταν τότε να είχε διακριβώσει πέντε περιπτώσεις εκβίασης ισάριθμων ιδιοκτητών καταστημάτων (τέσσερα καφέ μπαρ και ένα πρατήριο υγρών καυσίμων), από τους οποίους τα μέλη της οργάνωσης κατηγορούνταν ότι εισέπρατταν μηνιαίως χρηματικά ποσά έως και 600 ευρώ.
Τελικά με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου μόνον δύο από τους 13 παραπέμπονται για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, ενώ δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση. Κατά του βουλεύματος μπορούν να ασκήσουν έφεση στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας οι δύο που παραπέμπονται για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το