Αθλητισμός

Δύο οι όμιλοι στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΘ

Ένα πολύ σημαντικό θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο Δ.Σ. της ΕΠΣ Θεσσαλίας και αυτό ήταν ο τρόπος διεξαγωγής του φετινού πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας. Προκρίθηκε η λύση των δύο ομίλων, ενώ δύο θα είναι και οι όμιλοι της Β’ τοπικής. Το σχέδιο προβλέπει και την επανασύσταση της Γ’ κατηγορίας από το 2022-23.

 Δεκαοκτώ είναι οι σύλλογοι που δήλωσαν συμμετοχή στην Α’ ΕΠΣΘ. Πρόκειται για τους Γ.Σ. Αλμυρού και Διαγόρα Στεφανοβικείου, οι οποίοι προέρχονται από τη Γ’ Εθνική και της 16 ομάδας που ήταν και πέρυσι στην κατηγορία, που είναι οι: Αίας Σούρπης, Αγχίαλος, Αγία Άννα, Ρήγας Φεραίος, Σαρακηνός, Τοξότης, Ακρόπολη, Πύρασος, Α.Ε. 2002, Σκιάθος, Αγία Παρασκευή, Πρωτεσίλαος Πτελεού, Αστέρας Ριζομύλου, Μακρινίτσα, Μυρμιδόνες Πλατάνου και Δάφνη.

Είχαμε γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ότι η διεξαγωγή πρωταθλήματος ενός ομίλου σε δύο γύρους (34 αγωνιστικές) αποκλείστηκε εξ αρχής από την Ένωση, τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και για πρακτικούς, αφού πρέπει να δηλωθεί ο πρωταθλητής έως τις 10 Μαΐου, για να συμμετάσχει στη συνέχεια στα μπαράζ ανόδου.

Για την Α’ τοπική έπεσαν στο τραπέζι δύο προτάσεις. Σύμφωνα με την πρώτη πρόταση οι ομάδες χωρίζονται σε δύο ομίλους των εννέα με γεωγραφικά κριτήρια. Μετά τη διεξαγωγή 18 αγωνιστικών σε δύο γύρους (κάθε ομάδα θα δώσει 16 ματς, ενώ θα κάνει και δύο ρεπό), οι τέσσερις πρώτες θα συνεχίσουν στα πλέι οφ (σύνολο οκτώ ομάδες) και εκείνες που θα καταλάβουν τις θέσεις 5-9 θα παίξουν στα πλέι άουτ (σύνολο 10 ομάδες).

Στα πλέι οφ, κάθε ομάδα θα «κουβαλήσει» τους βαθμούς μόνο από τους αγώνες με τις ομάδες που προκρίθηκαν από τον ίδιο όμιλο και θα δώσει οκτώ παιχνίδια (τέσσερα μέσα και τέσσερα έξω) με τις ομάδες που θα έχουν περάσει από το άλλο γκρουπ. Στη τελική βαθμολογία, κάθε ομάδα θα έχει βαθμούς από 14 ματς, τα έξι που θα «κουβαλήσει» από την α’ φάση και τα οκτώ της β’ φάσης.

Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στα πλέι άουτ με τις ομάδες που στην α’ φάση θα τερματίσουν από την 5η έως την 9η θέση των ομίλων τους. Η μόνη διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην τελική βαθμολογία για τις θέσεις 9-18 της κατηγορίας, θα υπολογίζονται για κάθε ομάδα οι βαθμοί από οκτώ ματς της α’ φάσης και από ακόμη 10 της β’ φάσης, σύνολο 18.

Η δεύτερη πρόταση ακολουθούσε το μοντέλο της ΕΠΣ Λάρισας με έναν όμιλο 18 ομάδων και διεξαγωγή κανονικής περιόδου σε έναν γύρο (17 αγωνιστικές). Από εκεί και πέρα, στα πλέι οφ θα έπαιζαν οι ομάδες που θα τερμάτιζαν στις θέσεις 1-6, δίνοντας διπλούς αγώνες (10 αγωνιστικές) και στα πλέι άουτ οι ομάδες από την 7η έως την 18η θέση που θα έπαιζαν ξανά σε έναν γύρο (11 αγωνιστικές).

Στο συμβούλιο συζητήθηκαν εκτενώς τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης και τελικά προκρίθηκε η λύση των δύο ομίλων, χωρίς πάντως να οριστικοποιηθεί ο τρόπος διαμόρφωσης της τελικής βαθμολογίας. Αυτό θα συμβεί αύριο Παρασκευή, με την ΕΠΣΘ να ανακοινώνει επίσημα την τελική της απόφαση. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι να μην αλλάξει κάτι από την αρχική πρόταση.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι θα ήταν πιο δίκαιο το πρωτάθλημα να γίνει σε έναν όμιλο και οι ομάδες να παίξουν δύο γύρους. Όμως, αυτό είναι ανέφικτο για τη φετινή σεζόν διότι δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες για 34 αγωνιστικές», σχολίασε στη «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Μίλτος Καλόγηρος και συνέχισε:

«Προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο διεξαγωγής για το πρωτάθλημα, όσο το δυνατόν πιο δίκαιο. Παράπονα θα υπάρξουν, αλλά θεωρώ ότι το σχέδιο που επιλέξαμε έχει τις λιγότερες αδυναμίες. Αν αποφασίζαμε να κάνουμε την Α’ κατηγορία με έναν όμιλο όπου οι ομάδες θα έπαιζαν μόνο ένα γύρο τότε μεγάλο ρόλο θα έπαιζε η τύχη που θα καθόριζε αν τα θεωρητικά πιο δύσκολα παιχνίδια θα τα έδινε εντός ή εκτός έδρας. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με τη λύση που προκρίναμε».

 

Επανασύσταση της Γ’ κατηγορίας  

Στο Δ.Σ. της ΕΠΣΘ συζητήθηκε και ο τρόπος διεξαγωγής της Β’ κατηγορίας. Εδώ τα πράγματα ήταν πιο απλά. Συμμετοχή έχουν δηλώσει 20 σωματεία που αποφασίστηκε να χωριστούν σε δύο γκρουπ. Ένας όμιλος θα απαρτίζεται από τις ομάδες του Βόλου και τη Σκόπελο, ενώ ο άλλος θα έχει τις ομάδες της Περιφέρειας.

Στα πλέι οφ (που θα είναι αντίστοιχα με αυτά της Α’ κατηγορίας) θα περάσουν τέσσερις ομάδες από κάθε όμιλο (σύνολο 8), διεκδικώντας τα δύο εισιτήρια της ανόδου (που μπορεί να γίνουν τρία αν ανέβει στη Γ’ Εθνική ο πρωταθλητής της ΕΠΣΘ)..

Αντίθετα, τα πλέι άουτ θα λάβουν μέρος οι σύλλογοι που θα τερματίσουν στις θέσεις 5-10 κάθε ομίλου. Συνολικά 12 ομάδες θα διεκδικήσουν την παραμονή τους, αλλά θα τα καταφέρουν μόνο δύο διότι πάρθηκε απόφαση για επανασύσταση της Γ’ τοπικής. Σε αυτή θα λάβουν μέρος το 2022-23 οι 10 τελευταίες ομάδες της φετινής Β’ ΕΠΣΘ και φυσικά οποιαδήποτε καινούργια ομάδα προκύψει το επόμενο καλοκαίρι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το