Τοπικά

Δύο νέοι άνθρωποι πέθαναν στο Νοσοκομείο του Βόλου τα ξημερώματα – “Φούλαρε” η ΜΕΘ

Με βαριά υποκείμενα νοσήματα και προσβεβλημένοι από κορωνοϊό δεν άντεξαν και έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό μια 43 χρονη γυναίκα που αντιμετώπιζε καρκίνο και ένας 52 χρονος νεφροπαθής, που νοσηλευόταν στην Α΄Παθολογική. Και οι δύο ασθενείς με βαριά υποκείμενα νοσήματα “έσβησαν” τα ξημερώματα. Την ίδια ώρα σήμα  κινδύνου εκπέμπει το Νοσοκομείο του Βόλου καθώς  τα κρεβάτια που προορίζονται για ασθενείς με κορωνοϊό είναι γεμάτα.

Κάθε μέρα που περνάει στο Νοσοκομείο του Βόλου δεν γνωρίζουν πού θα νοσηλεύσουν τα περιστατικά με covid και πόσοι γιατροί θα βρίσκονται στη θέση τους για να υποστηρίξουν τους νοσηλευόμενους. Τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο «μετρούν» νεκρούς.
Χθες καταγράφηκαν επίσημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου γίνονται αναλύσεις δειγμάτων, 21 περιστατικά κορωνοϊού στον Βόλο.
Ο τριπλάσιος αριθμός τεστ γίνεται καθημερινά σε ιδιωτικά εργαστήρια στον Βόλο αλλά οι επιβεβαιώσεις από το Πανεπιστημιακό καθυστερούν, καθώς είναι αδύνατον να ανταποκριθεί το εργαστήριο στην πληθώρα των εξετάσεων από όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και τις ιδιωτικές κλινικές, που αποστέλλουν δείγματα για επιβεβαίωση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε ιδιωτικά εργαστήρια… σε αναμονή για επιβεβαίωση από το Πανεπιστημιακό περιμένουν 31 θετικά τεστ από τον Βόλο.

Χθες, μετά από κρούσμα σε ψυχίατρο, ακόμη δέκα γιατροί και νοσηλεύτριες τέθηκαν σε καραντίνα στο Νοσοκομείο μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν. Χθες από το Νοσοκομείο του Βόλου, όπου «γέμισε» η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εστάλησαν για εξέταση στο Πανεπιστημιακό, 48 δείγματα ασθενών και δέκα υγειονομικών.

Από τις οκτώ κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, οι τέσσερις έχουν διατεθεί για διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό (οι δύο μεταφέρθηκαν από Λάρισα) και οι τέσσερις κλίνες υποστηρίζουν ασθενείς με άλλα νοσήματα. Διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ για κορωνοϊό δεν υπάρχει κανένα. Στη διάθεσή του το «Αχιλλοπούλειο» δεν έχει πλέον κανένα κρεβάτι ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς τα υπόλοιπα έξι έχουν διατεθεί για ασθενείς με εξίσου σοβαρά νοσήματα που χρειάζονται υποστήριξη. Όλοι οι γιατροί, από όλες τις κλινικές έχουν «επιστρατευθεί» στη «μάχη» για την κάλυψη των περιστατικών.

Σημειώνεται ότι συνολικά στο Νοσοκομείο του Βόλου είναι ανεπτυγμένες 75 κλίνες covid. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται οι 4 κλίνες ΜΕΘ covid, που όμως έχουν κλείσει με δυο διακομιδές από Λάρισα, 5 κλίνες στους θαλάμους αρνητικής πίεσης που είναι επίσης κατειλημμένες, 32 κλίνες στην Α’ Παθολογική κλίνες covid και 34 στη Β΄ Παθολογική, όπου υπάρχουν μόνο 5 άδεια κρεβάτια.

Οι εστίες μετάδοσης του ιού στον Βόλο
Σχολεία, υπηρεσίες, εργοστάσια και μάρκετ είναι οι εστίες όπου καταγράφονται κρούσματα στον Βόλο. Θετική στον κορωνοϊό και η καθηγήτρια σύζυγος του δημάρχου Αλμυρού, η οποία κόλλησε από παιδιά, μιας και στο σχολείο της βρέθηκαν τέσσερα κρούσματα το τελευταίο διήμερο πριν το «λουκέτο». Ο δήμαρχος κ. Χατζηκυριάκος τέθηκε σε καραντίνα και είναι αρνητικός στον κορωνοϊό. Θετική σε κορωνοϊό είναι δημοτική σύμβουλος του Δήμου Βόλου. Νέο κρούσμα καταγράφηκε στην Κασσαβέτεια, αυτή τη φορά σε διοικητικό υπάλληλο.

Σύμφωνα με καταγγελίες, ο υπερσυνωστισμός στις φυλακές, οι συνθήκες κράτησης, η παντελής έλλειψη σε προστατευτικά υλικά (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια), η υποτυπώδης απολύμανση των χώρων και η παντελής αδιαφορία για τους ευάλωτους φυλακισμένους, «παράγουν» κρούσματα στις φυλακές.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν την ανάγκη να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε κρατούμενους και σε όλους τους εργαζόμενους μέσα στις φυλακές από τον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Το ίδιο ζητούν και οι εργαζόμενοι στις φυλακές κράτησης νέων, όπου καταγράφεται κρούσμα. Οι υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς τονίζουν πως ήρθαν σε επαφή με τους αρμόδιους συνεργάτες του Δήμου Βόλου για rapid test, αλλά δεν ειδοποιήθηκαν για τη διενέργειά τους.

«Προφανώς δεν έγινε αρκετά κατανοητό στους υπεύθυνους του Δήμου Βόλου η αναγκαιότητα της πρόληψης της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 σε κλειστές δομές και ιδίως σε ολοπαγή ιδρύματα όπως οι φυλακές.
Έτσι, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της ημέρας την 6/11, δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση για τη διενέργεια τεστ τουλάχιστον στο τμήμα των υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς, παρά τα πολλά μηνύματα και τηλεφωνήματα συνεννόησης (ή μη συνεννόησης όπως κατέληξαν).

Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα κράτησης του Βόλου και συγκεκριμένα οι εξωτερικοί φρουροί που έχω την τιμή να εκπροσωπώ εδώ και πολλά χρόνια τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι κι αυτοί πολίτες του Βόλου. Σκληρά εργαζόμενοι μάλιστα σε ένα δύσκολο και ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον εργασίας και σας διαβεβαιώνω χαμηλά αμειβόμενοι. Δεν τους πρέπει, όπως δεν πρέπει σε κανέναν, να αντιμετωπίζονται ως πολίτες ή εργαζόμενοι Β’ κατηγορίας. Δεν ζητήσαμε τίποτα παραπάνω από την παροχή μιας διευκόλυνσης, ώστε να συμμετέχουμε συντεταγμένα στη δειγματοληψία για να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα τόσο στην υπηρεσία μας με πολύωρες απουσίες, όσο και στους υπόλοιπους πολίτες.

Δεν ζητήσαμε τίποτα περισσότερο από το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας μας, αλλά και να προασπίσουμε μ’ αυτό την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων μας και των συμπολιτών μας, γιατί σαφέστατα όλοι θα ανησυχήσουν εάν ακούσουν να ανεβαίνουν οι αριθμοί των κρουσμάτων στη φυλακή του Βόλου, όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει στη φυλακή των Διαβατών Θεσσαλονίκης, πράγμα το οποίο απεύχομαι. Δυστυχώς, οι επίσημοι θεσμοί του κράτους που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό φαίνεται ότι μας έχουν ξεχάσει, ενώ παράλληλα η πόλη, μας γυρνάει επιδεικτικά την πλάτη, καθώς και προηγούμενες ενέργειες σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τον ίδιο σκοπό δεν ευοδώθηκαν για άγνωστους σε μας λόγους», αναφέρει ο πρόεδρος Κ. Παλιοκαρύτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το