Τοπικά

Δύο νέες ειδικότητες στο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου

Το Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου, συνεχίζοντας την επιτυχημένη εισαγωγή νέων ειδικοτήτων στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε Μαγνησία, αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, προτίθεται να λειτουργήσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος κατάρτισης 2019 – 2020 δύο νέες ειδικότητες. Πρόκειται για τις ειδικότητες «Βοηθός Οδοντικής Τεχνολογίας» και «Προπονητής Αθλημάτων».

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Βοηθός Οδοντικής Τεχνολογίας» δύναται να οργανώσουν το εργαστήριο, να προμηθεύονται τα υλικά και εργαλεία, να φροντίζουν τη συντήρηση του εξοπλισμού και τηρώντας τους όρους υγιεινής και ασφάλειας να κατασκευάζουν οποιαδήποτε εργασία περιγράφει ο θεράπων οδοντίατρος. Το αντικείμενο της εργασίας τους είναι η κατασκευή, η επισκευή, η τροποποίηση τεχνητών οδοντικών τμημάτων και οδοντοστοιχιών και η προσθετική δοντιών.

Ο διπλωματούχος της ειδικότητας με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές του γνώσεις δύναται να εργαστεί σε:

– Οδοντοτεχνικά εργαστήρια κλινικών, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ιδρυμάτων.

– Ιδιωτικά οδοντοτεχνικά εργαστήρια.

– Σε περίπτωση που αποκτήσουν, μετά από εξετάσεις, τη σχετική άδεια, μπορούν να απασχοληθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικά τους εργαστήρια.

Οι καταρτιζόμενοι και καταρτιζόμενες μετά το πέρας των σπουδών τους αναμένεται να αποκτήσουν βασικές και ειδικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που θα τους είναι απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματος όπως: Στοιχεία θεωρίας οδοντοτεχνίας, ορθοδοντικής και οδοντικής μορφολογίας, θεωρία και προδιαγραφές υλικών, πρακτικές προσθετικών αποκαταστάσεων, οργάνωση και λειτουργία εργαστηρίου, υγιεινή και ασφάλεια κ.ά. Σε πρακτικό επίπεδο, μέσα από τα απαραίτητα εργαστηριακά μαθήματα, οι καταρτιζόμενοι και καταρτιζόμενες της ειδικότητας, θα εξασκηθούν στην κατασκευή οδοντοπροσθετικών εργασιών, εκμαγείων, κέρινων ομοιωμάτων κ.ά. με τη χρήση κατάλληλων σύγχρονων μηχανημάτων.

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Προπονητής Αθλημάτων» λαμβάνουν την απαραίτητη κατάρτιση ώστε να είναι υπεύθυνοι για την εκγύμναση και την προπόνηση ομάδων ή ατόμων που ανήκουν σε συλλόγους ή είναι ανεξάρτητοι, με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, της τακτικής και της τεχνικής σε συγκεκριμένο άθλημα ή δραστηριότητα. Επίσης οι απόφοιτοι της εν λόγω ειδικότητας είναι σε θέση να εκπονούν το εκάστοτε προπονητικό πρόγραμμα για την/τις ειδικότητα/ες στην/ις οποία/ες έχουν πιστοποιηθεί και να ελέγχουν την αποτελεσματικότητά του χρησιμοποιώντας έγκυρες και αξιόπιστες δοκιμασίες (τεστ).

Ο διπλωματούχος της ειδικότητας «Προπονητής Αθλημάτων» έχει πιστοποιήσει τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ώστε να είναι σε θέση να αξιολογεί το αρχικό επίπεδο φυσικής κατάστασης και τεχνικής – τακτικής κατάρτισης, να θέτει εφικτούς στόχους και να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα μέσα – μεθόδους για να τους επιτύχει. Συνεργάζεται με τις άλλες ειδικότητες που ασχολούνται με τον τομέα της φυσικής δραστηριότητας – άθλησης του ανθρώπου, όπως ο ιατρός/αθλίατρος, ο φυσιοθεραπευτής, ο αθλητικός ψυχολόγος, ο διατροφολόγος, ο γυμναστής κ.ά. συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα, τα προσαρμόζει ανάλογα στο άτομο ή την ομάδα και τελικά εκπονεί και εφαρμόζει το κατάλληλο πρόγραμμα.

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Προπονητής Αθλημάτων» μπορούν να εργαστούν στα εξής πεδία:

– Αθλητικοί Σύλλογοι (παιδικά, εφηβικά, ανδρικά και γυναικεία τμήματα).

– Ερασιτεχνικές αθλητικές ομάδες.

– Επαγγελματικές αθλητικές ομάδες.

– Αθλητικοί φορείς.

– Δημοτικά ή κοινοτικά και ιδιωτικά Γυμναστήρια.

– Δημοτικά ή κοινοτικά στάδια.

– Αθλητικές επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

– Σχολεία.

– Καλοκαιρινά camps.

– Ιδιωτικά Εργομετρικά Κέντρα (Επίβλεψη & Εργομετρικός Έλεγχος ομάδων και ατόμων).

Οι καταρτιζόμενοι μπορούν να εξειδικευτούν στα εξής αθλήματα:

– Κολύμβηση.

– Ποδόσφαιρο.

– Αντισφαίριση.

– Καλαθοσφαίριση.

– Γυμναστική με βάρη.

– Ελεύθερη Γυμναστική – Aerobics.

– Πετοσφαίριση.

– Κλασικός Αθλητισμός.

Για το ακαδημαϊκό έτος κατάρτισης 2019 – 2020 προτάθηκαν επίσης να λειτουργήσουν οι παρακάτω ειδικότητες:

– Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής – Υπηρεσία Ορόφων – Εμπορευματογνωσία)

– Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef).

– Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα / Web Designer – Developer / Video Games).

– Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης.

– Βοηθός Φαρμακείου.

Στις παρακάτω ειδικότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη (γ’ εξάμηνο κατάρτισης) μπορούν να εγγραφούν με κατάταξη απόφοιτοι ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που κατέχουν πτυχία παρόμοιων ειδικοτήτων σύμφωνα με τον εκάστοτε οδηγό σπουδών:

– Βοηθός Φυσικοθεραπείας.

– Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής.

– Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής – Υπηρεσία Ορόφων – Εμπορευματογνωσία).

– Τεχνικός Η/Υ.

– Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής.

– Δημοσιογραφίας Συντακτών και Ρεπόρτερ.

Επισημαίνεται ότι η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ προσφέρεται δωρεάν.

Προϋποθέσεις εγγραφής – διάρκεια φοίτησης: Δυνατότητα εγγραφής έχουν οι απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείου. Η διάρκεια φοίτησης στην ειδικότητα είναι 2 έτη (4 εξάμηνα) και 1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη φοίτηση των δύο τελευταίων εξαμήνων. Τα Δημόσια ΙΕΚ παρέχουν μετά από εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ και σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο προσόντων, Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 5.

Περισσότερες πληροφορίες στο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου στη δ/νση http://1iek – volou.mag.sch.gr, στο τηλέφωνο 2421083885, ώρες 10.00 – 14.00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το