Τοπικά

Δύο μήνες οι πρόσφυγες στο Κυψελοχώρι, «μονιμοποιείται» και με σχολείο το Κουτσόχερο

koytsoxero

«Για δύο μήνες θα μεταφερθούν στο στρατόπεδο «Ζώγα» στο Κυψελοχώρι οι 660 μετανάστες που φιλοξενούνται σήμερα στο ανενεργό Στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο. Συχνά δουλεύουμε ανάμεσα στο τι πρέπει να γίνει από τη μια μεριά και ανάμεσα στις πιέσεις από τοπικούς φορείς και τοπικούς παράγοντες, όπως γίνεται αυτήν τη στιγμή στον Δήμο Τεμπών. Όμως, εκεί νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε κοινή λύση», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γιώργου Λαμπρούλη. Για το στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο ξεκαθάρισε ότι «θα ανακατασκευαστεί και θα γίνει βιώσιμο με βάση το μνημόνιο συνεργασίας του Ερυθρού Σταυρού με την Ερυθρά Ημισέληνο. Θα τοποθετηθούν οικίσκοι και θα έχει ιατρείο και διαδικασίες εκπαίδευσης. Όλα αυτά (σ.σ. τα προβλήματα) θα λυθούν από τη στιγμή που θα διαμορφωθεί μια προσωρινή μεν, αλλά πιο σταθερή δομή», εμφανίστηκε βέβαιος ο αναπληρωτής υπουργός απορρίπτοντας πάντως την πρόταση που διατύπωσε ο κ. Γ. Λαμπρούλης για μετεγκατάσταση του κέντρου προσφύγων από το στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου». «Το αίτημα αιχμής – τόνισε από την πλευρά του ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ – και των τοπικών παραγόντων και του Δήμου και του Εργατικού Κέντρου, αλλά και άλλων φορέων που επισκέπτονται συχνά τον καταυλισμό για να προσφέρουν αυτό που μπορούν, την αλληλεγγύη δηλαδή του λαού της περιοχής προς τους πρόσφυγες, είναι η μετεγκατάσταση, η αλλαγή του χώρου δηλαδή.

Αυτό σημαίνει ότι και οικίσκους να βάλετε, το μέρος παραμένει κρανίου τόπος. Αν έχετε πάει εκεί, ειδικά τέτοιες μέρες, μέρες δηλαδή θερινής περιόδου, θα διαπιστώσατε ότι οι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Ούτε μία ώρα δεν μπορείς να μείνεις κάτω από τον ήλιο. Και οικίσκοι μέσω της Ερυθράς Ημισέληνου κ.λπ., που μπορούν να μπουν, πάλι δεν πρόκειται να λύσουν αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα», εκτίμησε ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης. «Αν αρχίζουμε να παίζουμε –με συγχωρείτε για την έκφραση- όχι μεταξύ μας, σε όλη της Ελλάδα, την κολοκυθιά, «να μην έρθουν εδώ πέρα, γιατί υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, να πάνε αλλού κ.λπ.», αυτό όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι τρόπος λύσης», απάντησε ο κ. Δημ. Βίτσας με τον κ. Γ. Λαμπρούλη να επιμένει: «Η ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με τις συνθήκες που επικρατούν. Δηλαδή, αν στην έρημο αντί για σκηνή βάλεις οικίσκο, έλυσες το πρόβλημα;», αναρωτήθηκε ο Λαρισαίος βουλευτής για να του απαντήσει ο κ. Δημ. Βίτσας: «Ωραία, κ. Λαμπρούλη, να πάτε στους κατοίκους του Κουτσόχερου και στους κατοίκους των άλλων χωριών να τους πείτε ότι μένουν στην έρημο. Αφήστε το τώρα αυτό το πράγμα. Αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση; Εμείς προσπαθούμε και αυτό θα προσπαθούμε και όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, να διαμορφώνουμε αναγκαίες συναινέσεις. Πολλές φορές πρέπει να σας πω ότι έχουμε υποχωρήσει από πράγματα ακριβώς για να μην δημιουργηθεί ένταση. Σε αυτόν τον δρόμο εμείς θα συνεχίσουμε».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Γ. Λαμπρούλης χαρακτήρισε «επικίνδυνο» τον χώρο στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» και παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί, όπως «οι υψηλές θερμοκρασίες, η εμφάνιση ερπετών, ότι δεν υπάρχει συνεχής, οργανωμένη και σε εικοσιτετράωρη βάση υγειονομική κάλυψη, οι υποδομές υγιεινής δεν επαρκούν, η σίτιση που παρέχεται μέσω των δύο εταιριών κέτερινγκ, σύμφωνα και με τις καταγγελίες των προσφύγων, δεν είναι καλής ποιότητας, ενώ δεν υπάρχει και μέριμνα ειδικής σίτισης για εγκύους, παιδιά, διαβητικούς. Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει μέριμνα, σ’ ό,τι αφορά τα παιδιά, για τη διενέργεια εμβολιασμών τους, αλλά και για τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης των παιδιών», όπως είπε. «Οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν αυτήν τη στιγμή πρόκειται να αλλάξουν», απάντησε ο κ. Δημ. Βίτσας και τόνισε ότι «το πρόγραμμα σίτισης προβλέπει ειδική διατροφή για βρέφη, παιδιά, ασθενείς και ειδικές κατηγορίες». Όπως αναγνώρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, «πραγματικά μία από τις δύο εταιρίες που έχουν αναλάβει τη σίτιση υπέπεσε σε παραβάσεις, τις οποίες και σας αναφέρω μία-μία: Στις 20 Απριλίου υπήρξε ελαφρά αλλοίωση κάποιων μερίδων. Στις 30 Απριλίου η θερμοκρασία του φαγητού ήταν χαμηλότερη από τους 60 βαθμούς και στις 5 Μαΐου η μερίδα του φαγητού ήταν μικρότερη από την κανονική. Λόγω αυτών των περιστατικών, η αρμόδια Επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων, που τα εντόπισε, έχει ζητήσει από τη ΔΟΥ Λάρισας την επιβολή προστίμου. Βέβαια, ανακαλέσαμε στην τάξη την ίδια την εταιρία. Όσον αφορά την υγειονομική υποστήριξη, υπάρχει στρατιωτικό τμήμα υγειονομικής υποστήριξης στο κέντρο φιλοξενίας. Συγχρόνως βεβαίως βοηθά και η πέμπτη Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και οι Γιατροί του Κόσμου με κινητό ιατρείο. Όλα αυτά βέβαια θα λυθούν από τη στιγμή που θα διαμορφωθεί μια προσωρινή μεν, αλλά πιο σταθερή δομή».

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το