ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέθανε ο Κώστας Πολίτης

Ελλάδα

O καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Πολιτισμός

Δύο μεγάλες συναυλίες σε διάστημα μόλις τριών ημερών από τα μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου

Οι εμφανίσεις των μουσικών συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου σε δύο συναυλίες υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου σε διάστημα μόλις τριών ημερών, εξελίχθηκαν σε ένα στοίχημα που κερδήθηκε για τους υπεύθυνους της σχολής. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου, κ. Ανδρέας Μιμαίος έκανε τον απολογισμό των συναυλιών στο εμβληματικό Ηρώδειο, αλλά και στο αρχαίο Ανάκτορο της Δημητριάδος το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου.

Η αρχή δόθηκε με την επίσκεψη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και της Χορωδίας του στο Ηρώδειο, συμπράττοντας με τον Στέφανο Κορκολή στη συναυλία-αφιέρωμα στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη. Την ονειρική βραδιά της 1ης Σεπτεμβρίου διαδέχθηκε η εμφάνιση της Καμεράτας στα Πευκάκια Βόλου, όπου παρουσίασε τη «Λαϊκή αγορά», ένα από τα σημαντικότερα έργα του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι, σε ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού, άλλοτε στενού συνεργάτη του.

Ο κ. Μιμαίος είπε χαρακτηριστικά: «Είναι αλήθεια ότι μέσα σε ένα τριήμερο δώσαμε δύο μεγάλες συναυλίες, σε ισάριθμους ιδιαίτερους και επιβλητικούς χώρους και που απαίτησαν πολλή δουλειά απ’ όλες τις ομάδες. Στο αρχικό πλάνο ήταν να γίνει μία συναυλία πρώτα, αυτή στα Πευκάκια. Στις αρχές του καλοκαιριού, έτυχε και δουλεύαμε μαζί με τον κ. Κορκολή μία ηχογράφηση. Ήταν τέλη Ιουνίου και ασχολούμασταν με το νέο cd που θα έβγαινε με την Καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Κι επειδή ήταν ευχαριστημένος μ’ όλα αυτά, τότε έγινε η πρόταση να συμμετέχει κι ένα μεγάλο σύνολο του Ωδείου μας στο Ηρώδειο. Έτσι αρχίσαμε να συντονιζόμαστε για την επίσκεψή μας στο Ηρώδειο. Έπρεπε να οργανωθεί η χορωδία, η οποία αποτελούνταν από δύο μέρη. Του Δημοτικού Ωδείου και της «Ιωνίας», οπότε έπρεπε να δουλευτεί το κομμάτι αυτό. Να δοθεί το υλικό στην ορχήστρα, για να ξεκινήσουν οι πρόβες με τον Στέφανο Κορκολή κοντά στα τέλη Αυγούστου. Ταυτόχρονα δουλευόταν το πρότζεκτ με τον Χατζηδάκι, για το οποίο ο κ. Κυπουργός μας είχε δώσει το πρωτότυπο μουσικό υλικό, τις παρτιτούρες δηλαδή που έπρεπε πρώτα να γραφτούν στον υπολογιστή για να μοιραστούν μετά στους μουσικούς. Έπρεπε να γίνει καταγραφή της «Λαϊκής αγοράς», που κι αυτό για 1η φορά συνέβη, επιλέγοντας 20 από τα 30 κομμάτια που συμπεριλαμβάνει ο συγκεκριμένος δίσκος».

Με τον Βολιώτη μουσικό να διατηρεί την καλλιτεχνική επιμέλεια τόσο της Συμφωνικής Ορχήστρας, όσο και της Καμεράτας, το αποτέλεσμα δικαίωσε τον κόπο που κατέβαλαν τα μέλη του Δημοτικού Ωδείου Βόλου: «Αποσπάσαμε εξαιρετικά σχόλια και για τις δύο συναυλίες. Έπεσαν όλα μαζί, αλλά τα πήγαμε περίφημα και νομίζω πως ήταν μεγάλη τιμή απ’ όλες τις πλευρές. Και από τον Κυπουργό που μας εμπιστεύτηκε κι έκανε τις ενορχηστρώσεις, αφού μιλάμε για τον Μάνο Χατζιδάκι, αλλά και το Ηρώδειο. Εάν τα ζυγίσεις όλα, στην ουσία ήταν χαρά μας να δουλευτεί αυτό».

Ο κ. Ανδρέας Μιμαίος τόνισε το εγχώριο δυναμικό απέδειξε έμπρακτα ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μεγάλων καλλιτεχνικών γεγονότων. «Η βάση μας απαρτίζεται από ανθρώπους, οι οποίοι είναι από τον Βόλο. Για παράδειγμα στη συναυλία που δόθηκε στο Ηρώδειο, από τα 150 άτομα που συμμετείχαν, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της ορχήστρας «Ιωνία», οι επαγγελματίες ήταν κοντά στους 40. Οι υπόλοιποι ήταν μαθητές του Ωδείου. Γενικότερα δίνουμε μεγάλη βάση στη δύναμη της σχολής μας», επισήμανε ο κ. Μιμαίος, ο οποίος φέτος διανύει τον τέταρτο χρόνο παρουσίας στη διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου, για να προσθέσει: «Επενδύουμε στους σπουδαστές μας. Σε λίγα χρόνια, όλη η ορχήστρα θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο κορμό από σπουδαστές. Αυτά είναι μαθήματα ζωής για τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική σ’ εμάς. Είναι πολύ σημαντικό στα αναλόγια να κάθονται σπουδαστές του Ωδείου μας, μαζί με τους καθηγητές τους. Για μένα είναι ακόμη πιο μεγάλη η χαρά, όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για ένα κοινό όραμα: Την σύμπραξη καλλιτεχνίας και εκπαίδευσης».

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΕΜΕΡΓΕΛΗΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το