Τοπικά

Δύο μαθητές από Βόλο επιτυχόντες στον διαγωνισμό της Αστρονομίας

 

Δύο μαθητές από τον Βόλο, η Ιωάννα Τσολάκη του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου και ο Απόστολος Σαρακατσάνος του Μουσικού Λυκείου περιλαμβάνονται στους επιτυχόντες της 2ης φάσης «Ίππαρχος» του 28ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εκδόθηκαν από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στον Βόλο.

Στον διαγωνισμό αυτό που έγινε στον Βόλο, παρουσία της εξεταστικής επιτροπής που όρισε το υπουργείο Παιδείας, συμμετείχαν 28 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και 28 μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, οι οποίοι είχαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην προηγούμενη 1η φάση «Αρίσταρχος» που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο διαδικτυακά. Προκρίθηκαν (σύμφωνα με την προκήρυξη) για την 3η φάση «Πτολεμαίος», οι 15 του Γυμνασίου και οι 21 του Λυκείου.
Μιλώντας στη «Θ» η Ιωάννα Τσολάκη ανέφερε ότι ξεκίνησε να ασχολείται με την αστρονομία στη Δ’ Δημοτικού, οπότε και άρχισε μαθήματα, ολοκληρώνοντας με επιτυχία και τους τρεις κύκλους σπουδών. Όπως είπε η ίδια, «μου άρεσαν οι φωτογραφίες που αποτύπωναν το διάστημα, τους πλανήτες και τα μυστήρια που υπάρχουν και δεν έχουν ανακαλυφθεί». Σύμφωνα με την ίδια, το επίπεδο φέτος τόσο στην α’, όσο και στη β’ φάση του διαγωνισμού, ήταν ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο η Ιωάννα είχε κάνει πολύ καλή προετοιμασία κι όπως είπε «επειδή είχα κάνει καλή προετοιμασία δεν δυσκολεύτηκα την ημέρα του διαγωνισμού». Η Ιωάννα έχει συμμετάσχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό επί τρεις συνεχόμενες χρονικές όταν φοιτούσε στο Δημοτικό.


Ο Απόστολος Σαρακατσάνος, ξεκίνησε από την Α’ Γυμνασίου στη σχολή Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου κι αυτό του έδωσε ένα κίνητρο να αναζητά τη γνώση και τις απαντήσεις στον μαγικό κόσμο του σύμπαντος. Όπως ο ίδιος ανέφερε, «από τη Β’ Γυμνασίου και μετά συμμετέχω στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας με αποκορύφωμα την περσινή συμμετοχή στην Ολυμπιάδα Νέων που έγινε στη Ρουμανία και στην οποία κατέκτησα ο ίδιος το χάλκινο μετάλλιο. Ο στόχος μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές στον τομέα της αστροφυσικής».


Η 3η και τελευταία φάση του Διαγωνισμού θα διεξαχθεί πάλι στον Βόλο ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Φεβρουαρίου. Θα εξετασθούν δε οι μαθητές του Λυκείου σε τρεις κλάδους της Aστρονομίας: Τη θεωρία, την παρατήρηση και την ανάλυση δεδομένων, ενώ του Γυμνασίου μόνο στη θεωρία και την παρατήρηση.
Οι 5 καλύτεροι θα συμμετάσχουν αυτοί του μεν Γυμνασίου στη 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Junior που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και μάλιστα στον Βόλο από 24 έως 30 Σεπτεμβρίου, του δε Λυκείου στη 16η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, που θα διεξαχθεί στο Χορτσόφ της Πολωνίας από 10 έως 20 Αυγούστου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συνάντηση Τζανακούλη με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης του ΥΠΕΣ

Τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Τζανακούλη επισκέφτηκε στο γραφείο…

31 Μαΐου 2024

Το χρονικό της φρίκης στη Ομόνοια: Ένα 24ωρο κρατούσε αιχμάλωτο το θύμα ο 27χρονος – Αυτό είναι το σπίτι κολαστήριο

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι 27χρονος βίασε και κρατούσε όμηρο 33χρονη σε εγκαταλελειμμένο κτίριο…

31 Μαΐου 2024

Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Αντέδρασε στην καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ – Η δικαιοσύνη αποδόθηκε, είπε

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξέφρασε την ικανοποίησή του με το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος…

31 Μαΐου 2024

Το μήνυμα του δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου για την έναρξη των πανελλαδικών

Με την ευκαιρία της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Κων. Καραγεωργίου…

31 Μαΐου 2024

ΕΠΑΣ Μαθητείας για αποφοίτους ΕΠΑΛ: 750 θέσεις την τρέχουσα χρονιά στη Θεσσαλία -Οι προθεσμίες για το νέο σχολικό έτος

Παρατείνεται η δυνατότητα διάθεσης θέσεων Μαθητείας περιόδου 2024-25 από φορείς δημοσίου τομέα έως την Πέμπτη…

31 Μαΐου 2024

A. Ζαμπούκας: Η Ευρώπη βάζει ξανά στο τραπέζι την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας

Με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη συναντήθηκε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Ανδρέας…

31 Μαΐου 2024