Τοπικά

Δύο αμβλώσεις για μία γέννηση – Μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης των νέων για μεθόδους αντισύλληψης

Μεγάλη είναι η έλλειψη πληροφόρησης αναφορικά με τις ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης κυρίως στα νεαρά ζευγάρια, με συνέπεια οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα πανελλαδικά.

Η Μαγνησία δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα ευρισκόμενη κοντά στον μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας, ενώ η εικόνα δεν αλλάζει ιδιαίτερα και στο ζήτημα των αμβλώσεων κινούμενη στο δύο αμβλώσεις για μια γέννηση. Δηλαδή εάν πέρσι είχαν έρθει στον κόσμο 634 νέοι πολίτες στη Μαγνησία, περισσότεροι από 1.000 δεν κατάφεραν να δουν ποτέ το φως της ημέρας, καθώς οι μητέρες τους προχώρησαν σε άμβλωση για πολλούς και διάφορους λόγους.

Σύμφωνα με τον γνωστό Βολιώτη μαιευτήρα Χρήστο Βενέτη η πληροφόρηση των πολιτών αναφορικά με την αντισύλληψη είναι σημαντική, αφού όσο πιο ενημερωμένος είναι ο νέος σχετικά με τους τρόπους αντισύλληψης, τόσο λιγότερες είναι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία οδηγούν σε αμβλώσεις.

Κάνει μάλιστα λόγο πως το μικρό ποσοστό αμβλώσεων αποτελεί δείγμα πολιτισμού σε μια κοινωνία καθώς όσο λιγότερες είναι, τόσο πιο ανεβασμένο είναι το επίπεδο. Ειδικά στην εποχή μας υπάρχουν, όπως επισημαίνει, πλήθος ασφαλών μεθόδων που ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες για μια εγκυμοσύνη, όπως τα αντισυλληπτικά, το χάπι της επόμενης ημέρας, τα σπιράλ, ενώ και η προφύλαξη εάν υλοποιηθεί με τον σωστό τρόπο, θα προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει ο δείκτης Πέρλ.

Ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ανεπιθύμητων κυήσεων ανά 100 γυναίκες, που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μέθοδο μετά από έναν χρόνο χρήσης. Για παράδειγμα εάν εκτιμηθεί την αποτελεσματικότητα μιας μεθόδου αντισύλληψης, ζητείται από 100 γυναίκες να τη χρησιμοποιήσουν για έναν χρόνο. Αν στον χρόνο αυτό είχαμε 3 ανεπιθύμητες κυήσεις, τότε ο δείκτης του Πέρλ για τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι 3.
Γενικά μια μέθοδος αντισύλληψης θεωρείται αποτελεσματική, όταν ο δείκτης του Pearl είναι μικρότερος του 2, μετρίως αποτελεσματική, όταν ο δείκτης είναι μικρότερος του 10 και λιγότερο αποτελεσματική, όταν ο δείκτης είναι μεγαλύτερος του 10.

Η αποτελεσματικότητα μιας μεθόδου αντισύλληψης εκφράζεται με δύο τιμές. Η μία τιμή αναφέρεται στη λεγόμενη «συνήθη» αποτελεσματικότητα και η άλλη τιμή αναφέρεται στη λεγόμενη «βέλτιστη» αποτελεσματικότητα.
Με δεδομένο, πως δεν είναι σίγουρο, πως όλα τα ζευγάρια θα χρησιμοποιήσουν μια μέθοδο σωστά, η «συνήθης» αποτελεσματικότητα είναι ένα είδος μέσης τιμής της αποτελεσματικότητας της εκάστοτε μεθόδου. Αντίθετα, η «βέλτιστη» αποτελεσματικότητα είναι αυτή, που θεωρητικά επιτυγχάνεται, όταν η συμμόρφωση του ζευγαριού είναι απόλυτη και υπό μίαν έννοια αντιπροσωπεύει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, που ένα ζευγάρι, μπορεί να περιμένει από τη συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης.
Μέθοδος δείκτης αποδοτικότητας
Αντισυλληπτικά Barrier (προφυλακτικά, καπάκια) 2-25
Ορμονικές (δισκία, έμπλαστρα, ενέσεις, δακτύλιος) 0,1-5
Φυσικούς τρόπους (ημερολόγιο, ΡΑΡ, και τ. Δ) 0,9-21
Χειρουργικός 0,01-0,4
«Η πληροφόρηση είναι το σημαντικότερο ζήτημα. Έχω μιλήσει σε παιδιά σε δύο σχολεία περί σεξουαλικής ζωής και θα πρέπει να επεκταθεί η ενημέρωση ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν ό,τι χρειάζεται αναφορικά με το σεξ και την εγκυμοσύνη. Τα παλαιότερα χρόνια οι αμβλώσεις ήταν πολύ περισσότερες σε σχέση με το τώρα, ωστόσο, και πάλι θα πρέπει να μειωθούν» υπογραμμίζει ο κ. Βενέτης, συμπληρώνοντας πως όσοι μιλούν στους μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν τι θα πρέπει να τους πουν. «Επειδή δεν γίνεται κάθε σχολείο να έχει στο μάθημα της σεξουαλικής αγωγής και από έναν γιατρό, το καλύτερο θα ήταν να καταρτιστούν κατάλληλα μέσω σεμιναρίων κάποιοι εκπαιδευτικοί, ώστε να δίνουν τις σωστές πληροφορίες στους μαθητές τους». Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κινητοποιηθεί και η Πολιτεία λαμβάνοντας μέτρα, γιατί η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε κοινωνικό πρόβλημα, από τη στιγμή, που ολοένα και μικρότεροι σε ηλικία μαθητές αρχίζουν τη σεξουαλική τους ζωή. Μάλιστα, όπως τονίζει ο μαιευτήρας, ένας στους πέντε σε ηλικία 15 ετών έχει ολοκληρωμένες σχέσεις, με τον αριθμό αυτό να αφορά και τη Μαγνησία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το