Τοπικά

Δυναμικός συνεταιρισμός φυστικοπαραγωγών στην περιοχή Κάρλας

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Θεσσαλικό Φυστίκι», Κωνσταντίνος Πρασσάς, μας ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για τον αγώνα των φυστικοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής Κάρλας, καθώς και για τις ζημιές της καλλιέργειας από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

Κύριε Πρασσά, μιλήστε μας καταρχάς για την ιστορία του Συνεταιρισμού «Θεσσαλικό Φυστίκι».

Από το 2009 ξεκίνησε να λειτουργεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός με την επωνυμία «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΦΥΣΤΙΚΙ». Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΘΕ.ΦΥ. Στεφανοβικείου αναγνωρίστηκε ως Ομάδα Παραγωγών από την τότε Νομαρχία Μαγνησίας το 2010. Αποτελείται από µέλη κατοίκους παραγωγούς Στεφανοβικείου, Ριζομύλου, Καναλιών, Αγίου Γεωργίου Φερών, καθώς και από το Σωτήριο και τον οικισμό Μύρων Λάρισας. Σκοπός του Α.Σ. ΘΕ.ΦΥ. είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων (ξηροί καρποί) και η κορύφωση της εμπορικής τους αξίας µε στόχο την εξασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου ζωής τόσο στα µέλη, όσο και στις οικογένειές τους. Σήμερα ο Συνεταιρισμός μας αριθμεί 43 μέλη. Στην αρχή οι παραγωγοί μας ξεκίνησαν επιφυλακτικά με λίγα στρέμματα ο καθένας. Σήμερα τολμώ να πω πως όλα τα μέλη μας έχουν αυξήσει τα αρχικά τους στρέμματα. Το κελυφωτό φυστίκι «περπατάει» αρκετά καλά στην εμπορική αγορά και η δυναμική από το συνεταιρισμό έδωσε ώθηση στο προϊόν και κυρίως στην τιμή του.

Πόσο απαιτητική είναι η καλλιέργεια της φυστικιάς;

Είναι μια δύσκολη καλλιέργεια. Καταρχάς θέλει 8-9 χρόνια μέχρι να ξεκινήσει να παράγει. Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν γνωρίζει εκ των προτέρων ο παραγωγός ότι θα ξοδεύει χωρίς να παράγει, δηλαδή χωρίς να έχει εισόδημα από την καλλιέργεια. Μόλις το δένδρο της φυστικιάς φτάσει τα 12 χρόνια, τότε έχουμε πλήρη παραγωγή. Και φυσικά η καλλιέργεια μια χρονιά παράγει και μια δεν παράγει. Τέλος, σε κάθε καλλιέργεια περιλαμβάνονται 10% αρσενικά δένδρα φυστικιάς, καθώς είναι δένδρο δίοικο και δεν γονιμοποιείται διαφορετικά. Η συγκομιδή των φυστικιών στη χώρα μας αρχίζει στα τέλη Αυγούστου με μέσα Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή, και διαρκεί περίπου 15-20 μέρες. Το πρώτο χέρι συνήθως συγκομίζεται όταν το 60-70% των καρπών έχει ωριμάσει.

Υπάρχει ζήτηση για το θεσσαλικό κελυφωτό φυστίκι; Πού διατίθεται το προϊόν σας;

Κατά τη φετινή χρονιά υπήρξε μεγάλη ζήτηση, αφού η παραγωγή ήταν μειωμένη, καθώς πολλοί δεν μπόρεσαν να συγκομίσουν. Τα δώσαμε στην καλύτερη τιμή που τα είχαμε δώσει ποτέ. Το προϊόν δίνεται σε χονδρεμπόρους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως Θεσσαλονίκη, Δράμα και αλλού. Όμως δεν μένει μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά κατευθύνεται και στο εξωτερικό. Το δίνουμε σε Ιταλία, Τουρκία, Σουηδία. Φέτος η παραγωγή είχε τιμή, αλλά δεν είχαμε καρπό, καθώς σε πολλά δένδρα λόγω των πλημμυρών δεν έγινε συλλογή. Ήταν όψιμη χρονιά και δεν είχαμε προλάβει να μαζέψουμε. Φέτος υπολογίζαμε στους 90 τόνους περίπου, πέρσι είχαμε 190 τόνους. Στο φυστίκι η παραγωγή του πάει χρονιά-χρονιά. Φέτος ήταν μικρότερη η παραγωγή. Οπότε και η ζήτηση και η τιμή του ήταν μεγαλύτερη.

Η περιοχή σας επλήγη σφοδρά από την διπλή κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου 2023. Η καλλιέργεια της φυστικιάς έπαθε ζημιές;

Οι ζημιές που πάθαμε ήταν μεγάλες και ακόμα δεν γνωρίζουμε τι ποσοστό δένδρων τελικά θα χαθεί. Ο Συνεταιρισμός μας μέσω των παραγωγών του καλλιεργεί 2.500 στρέμματα φυστικιάς από όλες τις περιοχές. Τα 500 στρ. από αυτά καταστράφηκαν πλήρως από τις πλημμύρες. Τα υπόλοιπα 2.000 στρ. δεν ξέρουμε τι θ’ απογίνουν, καθώς έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από το νερό και μέσα στην υγρασία. Δεν ξέρουμε αν τελικά θα διασωθούν ή όχι. Θα έρθει ο ΕΛΓΑ την άνοιξη να διαπιστώσει αν τελικά τα δένδρα θα μπορέσουν να ξαναείναι παραγωγικά. Ξαναλέω ότι στην περιοχή του Στεφανοβικείου έχουμε περί τα 500 στρέμματα φυστικιάς πνιγμένα από το νερό ακόμα, δηλαδή εντελώς καταστραμμένα. Το ίδιο ισχύει και για τη διπλανή περιοχή μας, το Σωτήριο. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη ζημιά που έπαθαν τα υπόλοιπα δένδρα της καλλιέργειας, καθώς και αυτά είχαν πλημμυρίσει, αλλά τώρα το νερό έχει υποχωρήσει. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όμως ακόμη αν αυτά τα δένδρα έχουν υποστεί ζημιά και σε ποιο βαθμό. Αν και αυτά τελικά αποδειχθεί ότι είναι μη παραγωγικά, τότε θα μιλάμε για μεγάλη καταστροφή. Παρόλα αυτά είμαστε σε στάση αναμονής. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ομηρία. Δέσμιοι της ίδιας της δουλειάς μας. Πρέπει να ρίξουμε λιπάσματα, να καταπολεμήσουμε τα ζιζάνια, πρέπει να κλαδέψουμε, πρέπει να κάνουμε πολλά έξοδα και να ρίξουμε χρήματα στην καλλιέργεια και χρήματα δεν υπάρχουν. Θα τα κάνουμε όλα αυτά που πρέπει χωρίς να γνωρίζουμε αν τελικά τα δένδρα θα επιβιώσουν. Όπως και να ’χει έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς µας, πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και ευελπιστούμε πάντα στο καλύτερο.

Photo: https://thessalikokelyfwtofystiki.com.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το