Τοπικά

Δυναμική παρουσία της Γαστρονομικής Κοινότητας Σκιάθου στην Expotrof 2020

Η Γαστρονομική Κοινότητα Σκιάθου παρότι είναι η πιο πρόσφατη γαστρονομική κοινότητα που εντάχθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Σκιάθου στο καινοτόμο πρόγραμμα του Γιώργου Πίττα και του Greek Gastronomy Guide, έκανε αισθητή την παρουσία της στην έκθεση Expotrof 2020, όπου παρουσιάστηκε η δουλειά που γίνεται εδώ και ένα χρόνο στις πρώτες δέκα (10) Γαστρονομικές Κοινότητες της χώρας.

Στην 7η Έκθεση Expotrof 2020 οι φίλοι της ελληνικής γαστρονομίας παραβρέθηκαν στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του προγράμματος “Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism” και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα φιλόδοξο project που αποσκοπεί – μέσα από την αφύπνιση των κοιμισμένων συλλογικοτήτων – να αναπτύξει τη γαστρονομία στα κύτταρά της και να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο κάθε περιοχής, συμβάλοντας έτσι στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου και της τοπικής οικονομίας, ενισχύοντας την ταυτότητα κάθε τουριστικού προορισμού.

Πρώτη στη μάχη των παρουσιάσεων της κουζίνας των 10 Γαστρονομικών Κοινοτήτων που συμμετείχαν στην έκθεση Expotrof 2020, η Σκιάθος δήλωσε το παρόν της και είχε την ευκαιρία να δείξει ότι κάτι κινείται στο μαγικό αυτό νησί, που θέλει να αποβάλει την εικόνα του τυπικού τουριστικού προορισμού και να εμπλουτίσει την φαρέτρα του με νέα όπλα που θα ανεβάσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Να χωρέσει και ο πολιτισμός, η τοπική γαστρονομία με παραδοσιακές γεύσεις Σκιάθου, κι οι εναλλακτικοί θεματικοί τουρισμοί.

Την κουζίνα της Σκιάθου και την Γαστρονομική Κοινότητα του νησιού εκπροσώπησαν ο Χρήστος και η αδελφή του Μαρία Καλογιάννη από την ταβέρνα Αμφιλύκη που μαγείρεψαν ψάρια και τσόφλια (έτσι λέγαν τα καραβιδοειδή και τους αστακούς οι Σκιαθίτες, γιατί δεν είχαν ψαχνό και δεν φτουράγαν) με λαχανικά, και πιο συγκεκριμένα καραβίδες με χόρτα του βουνού και ειδικά από τη διαδρομή προς το Κάστρο που είναι μια από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Από εκεί η κυρία Μαρία μάζεψε σέσκουλα, μυρώνια, ζοχιούς και πολλά άλλα και τα πάντρεψε μαγικά με τις καραβίδες. Κάπως έτσι παρουσιάστηκε και το δεύτερο πιάτο, η μπράσκα (πεσκανδρίστα) στιφάδο
Θεσπέσιες ελαφριές και φινετσάτες γεύσεις!
Η κουζίνα της Σκιάθου είναι μια κουζίνα υγιεινή, κομψή, ντελικάτη. Μια κουζίνα που αξίζει να γίνει γνωστή και να διακριθεί για την ιδιαιτερότητά της.
Με πολύ μεγάλη χαρά πλήθος κόσμου και δημοσιογράφων δοκίμασε την κουζίνα της Σκιάθου και διάγνωσε ότι μιά νέα τοπική κουζίνα αναγεννιέται!

Γαστρονομικές Κοινότητες
«Αγαπάμε το καλό φαγητό και το ποιοτικό κρασί, όπως και τις ιστορίες γύρω από αυτά και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Το πάθος μας για τη γαστρονομία έγινε η δουλειά μας»: Αυτή είναι η πρώτη από τις 12 αρχές ενός ιδιαίτερου μανιφέστου, του Μανιφέστου των Γαστρονομικών Κοινοτήτων.
Αμοργός, Καλαμάτα, Κερκίνη, Κέρκυρα, Νάουσα, Νεμέα, Πήλιο, Ρόδος, Σκιάθος και Ζαγόρι: Δέκα τόποι, δέκα γαστρονομικές κοινότητες, δεκάδες τοπικά προϊόντα, εκατοντάδες άνθρωποι.
Και οι παραπάνω δέκα κοινότητες φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί πολύ καλά τη δυναμική τους. Το εγχείρημα «Γαστρονομικές Κοινότητες» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τον Γιώργο Πίττα, ξενοδόχο, συγγραφέα, ιδρυτή της ιστοσελίδας Greek Gastronomy Guide και εμπνευστή του «Ελληνικού Πρωινού» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Το πρόγραμμα «Γαστρονομικές Κοινότητες», στο οποίο οι πρωταγωνιστές είναι οι επαγγελματίες της γαστρονομίας, επιχειρεί να καταγράψει τον γαστρονομικό πλούτο και να αναδείξει την ταυτότητα των προορισμών, να ενδυναμώσει τις αξίες της συλλογικότητας και της συνεργατικότητας μέσα από σεμινάρια, εκπαίδευση και κοινές δράσεις, να αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία και να ενισχύσει την εξωστρέφεια του κάθε τόπου, της κάθε κοινότητας.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Γαστρονομική Κοινότητα Σκιάθου:

Η κουζίνα της Σκιάθου στην Εxpotrof 2020.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το