Τοπικά

Δρομολογείται η αλλαγή χρήσεων γης στον Βόλο με την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου “Θ”

volos

Η στρατηγική μελέτη αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Π. Σ. Βόλου θα εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα δρομολογηθεί η αλλαγή στις χρήσεις γης και τις επεκτάσεις οικισμών, με την αποδοχή της από το αρμόδιο υπουργείο.
Από κέντρο μεταποίησης ο Βόλος μέσα από το ΓΠΣ στοχεύει σε ανάδειξή του σε κέντρο τουρισμού, ενώ υιοθετήθηκε η αρχή της συμπαγούς πόλης. Σημειώνεται ότι η αρχή της «συμπαγούς», ή «συνεκτικής» πόλης, έχει την έννοια του προσδιορισμού των απαιτούμενων εκτάσεων για οικιστικές επεκτάσεις βάσει επαρκούς τεκμηρίωσης, ώστε να περιορίζεται η αντικατάσταση γεωργικής γης και περιβαλλοντικών πόρων εν γένει από την αστική ανάπτυξη.
Η εφαρμογή του ΓΠΣ συνεπάγεται την εκπόνηση μελετών και έργων πολεοδόμησης, προστασίας του περιβάλλοντος, τεχνικών υποδομών, αναπτυξιακών κ.λπ. Μάλιστα επισημαίνεται ότι όσο ταχύτερα προχωρήσει η υλοποίηση των αναγκαίων έργων και μελετών τόσο αρτιότερα αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα, καθώς η αποτελεσματικότητα ορισμένων εξ αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στο διάστημα αυτό.
Ωστόσο, για ορισμένα από τα έργα και τις μελέτες αυτές, είναι απαραίτητο να προηγηθούν θεσμικές παρεμβάσεις, όπως: Θεσμοθέτηση του Νέου ΓΠΣ ΠΣ Βόλου. Τροποποίηση της ΖΟΕ Βόλου. Χαρακτηρισμός Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας. Οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Ως περιοχές επεκτάσεων προτείνονται οι εξής, με ιεραρχική σειρά αξιολόγησης:
-Πύκνωση της ήδη δομημένης περιοχής: Περιοχές ΟΕΚ, ΜΕΤΚΑ (τμήμα Στρατοπέδου, περιοχή EUROPAN.
– Λειτουργικές επεκτάσεις εντός Περιφερειακής Οδού της πόλης: Περιοχή «Σαμπάναγα».
– Αποκέντρωση-Λειτουργικές επεκτάσεις υφιστάμενου οικισμού: Περιοχές Σέσκλου, Αγριάς, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, θύλακες Νέων Παγασών (Ε9).
– Αποκέντρωση-Χωροθέτηση νέου οικισμού σύμφωνα με υπερκείμενο σχεδιασμό: Οικισμός Στρατιωτικών.
– Επέκταση σε υπό αστικοποίηση περιοχή-Λοιπά κενά Περιφερειακής Οδού της πόλης: Περιοχή ΖΟ 8νοτίως Περιφερειακής.
– Επεκτάσεις -Υπέρβαση τεχνητού ορίου Περιφερειακής Οδού: Περιοχές ΖΟΕ-βορείως Περιφερειακής, ΖΟΕ βορείως Περιφερειακής .
– Αποκέντρωση – Ενίσχυση / επέκταση υφιστάμενου οικιστικού δικτύου: Φυτόκο – Παλιούρι.
– Αποκέντρωση – Χωροθέτηση νέων οικισμών: Κλήμα, Κάκκαβος, Κουγιάτικα, Λεβεντέρη.
Η μελέτη περιλαμβάνει υποδοχέα παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης στις παρακάτω περιοχές:
– Στην περιοχή εκατέρωθεν του Περιφερειακού, μεταξύ της σιδηροδρομικής γραμμής και του Ξηριά.
– Σε ζώνη 400 μ. παράλληλη προς τον Ξηριά κατ’ επέκταση της υπάρχουσας Βιοτεχνικής Περιοχής Πεδίου του Άρεως μέχρι την οδό Διμηνίου, εκτός τυχόν οικιστικής περιοχής.
– Στο υπόλοιπο τμήμα του Περιφερειακού να δημιουργηθεί άξονας γραμμικής ανάπτυξης δραστηριοτήτων με χρήσεις όπως κέντρων διασκέδασης, εκθέσεων και πολυκαταστημάτων.
Παραγωγικές δραστηριότητες στις δυτικές περιοχές
– Η αναζήτηση νέων ζωνών παραγωγικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα στις δυτικές περιοχές του Βόλου-Ν. Ιωνίας, αφήνοντας τις λοιπές περιοχές του ΠΣ Βόλου ελεύθερες για άλλες ανάγκες του πολεοδομικού συγκροτήματος.
-Το φυσικό ανάγλυφο των δυτικών περιοχών, χαρακτηρίζεται από έντονες πτυχώσεις.
-Υπάρχουν πολύ σημαντικοί και εκτεταμένοι αρχαιολογικοί χώροι, στα δυτικά τμήματα του ΠΣ Βόλου (Διμήνι, Σέσκλο, Σπαρτιά).
-Δεν προκύπτει ανάγκη σημαντικής έκτασης νέων ζωνών παραγωγικών δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι οι υπάρχουσες ζώνες δεν έχουν εξαντλήσει τη χωρητικότητά τους (καταγράφεται χαμηλό ποσοστό κορεσμού, ενώ υπάρχει δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης εφόσον πολεοδομηθούν οι περιοχές που σήμερα δεν έχουν ρυμοτομικό).
– Υπάρχει η κατεύθυνση του υπερκείμενου σχεδιασμού για αποκέντρωση των νέων βιομηχανικών μονάδων.
Με βάση τα παραπάνω προτείνονται τα εξής.
Η χωροθέτηση της μέσης και υψηλής όχλησης να γίνεται σε απόσταση τουλάχιστον 1.000μ. από την Περιφερειακή Οδό.
-Δημιουργία Υποδοχέα Παραγωγικών και Αστικών Δραστηριοτήτων Χαμηλής Όχλησης, σε περιοχή κοντά στα όρια της πόλης, ώστε να είναι ελκυστική για την εγκατάσταση επιχειρήσεων που απαιτούν μεγάλους χώρους, αλλά και για την μετεγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων, που σήμερα βρίσκονται εντός του αστικού ιστού. Προτείνεται η περιοχή μεταξύ της Περιφερειακής Οδού και του δυτικού ορίου σχεδίου πόλης Ν. Ιωνίας-Ξηριά. Η περιοχή έχει πεδινό ανάγλυφο, εξυπηρετείται κυκλοφοριακά από τον περιφερειακό και δεν προσφέρεται για οικιστική ανάπτυξη. Εντάσσεται στη ΖΟΕ 3δ (γεωργικές εκτάσεις) που θα πρέπει να τροποποιηθεί. Από πλευράς γεωλογικής καταλληλότητας κατατάσσεται στην κατηγορία «εδάφη με ευνοϊκές συνθήκες».
Για την περαιτέρω τόνωση των παραγωγικών και εμπορικών χρήσεων στην περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, προτείνονται οι εξής επιπλέον ζώνες, οι οποίες παραμένουν εκτός σχεδίου.
– Ζώνη εκτόνωσης εμπορικών και παραγωγικών χρήσεων Βόλου-Ν. Ιωνίας: Η ζώνη καθορίζεται παράλληλα με την Περιφερειακή Οδό, σε απόσταση 250 μ. δυτικά αυτής. Έχει πεδινό ανάγλυφο και εντάσσεται σήμερα στη ΖΟΕ 3δ (γεωργικές εκτάσεις), η οποία τροποποιείται ώστε να περιλάβει επιπλέον χρήσεις. Από πλευράς γεωλογικής καταλληλότητας η περιοχή κατατάσσεται στην κατηγορία «εδάφη με ευνοϊκές συνθήκες».
Στις επιτρεπόμενες από τη ΖΟΕ 3δ χρήσεις προστίθενται και οι εξής: Υγεία, εκπαίδευση, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, αναψυχή, εκθεσιακοί χώροι και εκθέσεις αυτοκινήτων, εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα, εργαστήρια χαμηλής όχλησης, τουριστικές εγκαταστάσεις και τουριστικά καταλύματα έως 50 κλίνες. Διατηρείται η ισχύουσα αρτιότητα της ΖΟΕ 3δ. Οι παραπάνω χρήσεις προτείνεται να ισχύσουν και στην όμορη προς αυτήν εκτός σχεδίου περιοχή, που οριοθετείται από την Περιφερειακή Οδό, την οριογραμμή Ξηριά και τον άξονα Ν. Ιωνία – Μελισσάτικα. Η περιοχή είναι αδόμητη στο μεγαλύτερο τμήμα της, με παραγωγικές δραστηριότητες κατά μήκος της Περιφερειακής. Γεωλογικά, η περιοχή κατατάσσεται στην κατηγορία «ευνοϊκές συνθήκες». Απαιτείται η μεταφορά της γραμμής υψηλής τάσης που διχοτομεί την περιοχή. Η περιοχή ανήκει στη ΖΟΕ 3δ, που θα πρέπει να τροποποιηθεί. Διατηρείται η ισχύουσα αρτιότητα της ΖΟΕ 3δ.
–Ζώνη εμπορικών και παραγωγικών χρήσεων Αγριάς40: Η ζώνη καθορίζεται από την Περιφερειακή Οδό, κόμβο ΑΓΕΤ, όριο ΖΟΕ και κόμβο Δράκειας. Έχει πεδινό ανάγλυφο με αμφιθεατρική διάταξη και εντάσσεται σήμερα στη ΖΟΕ 3δ (γεωργικές εκτάσεις), που τροποποιείται ώστε να περιλάβει επιπλέον χρήσεις. Από πλευράς γεωλογικής καταλληλότητας η περιοχή κατατάσσεται στην κατηγορία «εδάφη με ευνοϊκές συνθήκες». Στις επιτρεπόμενες από τη ΖΟΕ 3δ χρήσεις προστίθενται και οι εξής: εργαστήρια για παραδοσιακά επαγγέλματα, εργαστήρια χαμηλής όχλησης, ανθοκήπια, ξενώνες έως 20 κλίνες. Διατηρείται η ισχύουσα αρτιότητα της ΖΟΕ 3δ.
Μετά την αύξηση του αποθέματος των οργανωμένων υποδοχέων και των ζωνών κατά τα παραπάνω, προτείνεται η απαγόρευση εγκατάστασης νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων με τις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης σε περιοχές εκτός οργανωμένων υποδοχέων στο ΠΣ Βόλου.
–Χωροθέτηση Κεραιών: 1.-Κτίριο Σιλό εντός Λιμένα Βόλου 2.–Πανθεσσαλικό Στάδιο 3.-Θέση «Μετρό», Μελισσάτικα 4.-Λόφος έναντι Σωρού 5.-Σαρακηνός 6.-ΑΓΕΤ θέση «Χάνι».
Συνεπώς προτείνονται ρητά και αποκλειστικά οι πιο πάνω έξι περιοχές για τη χωροθέτηση νέων κεραιών. Στις ίδιες περιοχές προτείνεται επίσης η μετεγκατάσταση υφισταμένων κεραιών, με χορήγηση του αναγκαίου χρόνου για τη μετεγκατάστασή τους.
Προτείνεται η κατάργηση του πάρκου κεραιών που υφίσταται άτυπα δυτικά του οικισμού του Αγίου Στεφάνου, και η μεταφορά του στον λόφο έναντι του Αγίου Στεφάνου, δυτικά της οδού Ν. Αγχίαλος- Βόλος, σε κατάλληλη έκταση που θα προσδιορισθεί μετά από ειδική μελέτη και σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος για την επακριβή οριοθέτηση της έκτασης του πάρκου κεραιών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το