Άρθρα

ΔΡΟΜΟΛΕΓΩΝΤΑΣ – Πιο γρήγορα!

Του Βασίλη Καλλία,
παιδαγωγού κυκλοφορίας- εκπαιδευτή οδηγών

Αναμφισβήτητα, το να κινείται κανείς με δίκυκλο μέσα στην πόλη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να συμμετάσχει σε αγώνα ταχύτητας μέσα σε πίστα! Άλλωστε μη σας φανεί παράξενο ότι υπάρχουν αναβάτες αγώνων που δεν έχουν άδεια οδήγησης για τον δρόμο! Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του κάθε δικυκλιστή; Αυτό το τρίπτυχο «παραβίαση Κ.Ο.Κ. – κακή ποιότητα ασφάλτου – ελλιπής σήμανση», είναι η εξήγηση. Επιπλέον ας προσθέσω μπόλικη δόση από έλλειψη σεβασμού του οποιουδήποτε, σε οποιονδήποτε οδηγό ή πεζό τριγύρω του. Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία ενός δικυκλιστή πόλης, θα διαπιστώσει ότι σχεδόν ποτέ δεν κινείται πάνω σε ευθεία πορεία. Βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτοκίνητα που κατευθύνονται στην ίδια κατεύθυνση, αλλά συχνά παρεκκλίνουν από την πορεία τους. Επίσης βρίσκεται αντιμέτωπος με τον χρόνο. Είναι δελεαστικό, σαν παιχνίδι, να είσαι πάνω σε μια μηχανή του χρόνου και να σε ταξιδεύει κάθε μέρα(;) όλο και πιο γρήγορα στον προορισμό σου. Ξέρω παιδιά ντελιβεράδες που επέλεξαν αυτή την εργασία για το όλο και πιο γρήγορα! Το πάω ανάποδα και το παραβιάζω την προτεραιότητά σου, είναι πλέον δεδομένα. Εδώ «μάγκεψαν» και ταχυμεταφορείς μεγάλων εταιρειών, φυσικών και νομικών προσώπων, ας μην επεκταθώ άλλο. Και γιατί όχι, αφού βολεύει όλους εμάς που θέλουμε το δέμα μας ΤΩΡΑ και το σουβλάκι μας ζεστό. Ας το «τραβήξω» λίγο ακόμα και ίσως διαβάζοντας παρακάτω, σας ξυπνήσω δικές σας εμπειρίες. Πριν λίγες μέρες περιμέναμε με την παρέα μου να πάρουμε καφέ στο χέρι από κεντρικό μαγαζί της πόλης. Παρατηρούμε να καταφθάνει ένας με σκούτερ κατά πάνω μας, λες και δεν έχει σκοπό να σταματήσει, αλλά να πέσει πάνω στη βιτρίνα του μαγαζιού. Τελευταία στιγμή με κουλ άνεση σαν να μη συμβαίνει τίποτα, κάνει μια ακινητοποίηση της κακιάς ώρας και παρκάρει έξω από το μαγαζί. Ήταν ο ντελιβεράς, που γρήγορα γρήγορα κατευθύνθηκε στο βάθος, κάθισε στο σκαμπό, άνοιξε το κινητό και άρχισε να… ασχολείται. Αδικαιολόγητα δικαιολογημένοι οι ίδιοι, οι γονείς τους και τα αφεντικά τους, κυρίως από όλους εμάς που τα ανεχόμαστε όλα και τα καταπίνουμε ακατάπαυστα.

Τις αναφορές μου στην ιδιότητα του τροφοδιανομέα, σε παλιότερα άρθρα μου, σε αυτό και σε άλλα που θα γράψω, τις αφιερώνω σε όλους εκείνους που πριν από τριάντα και χρόνια, στην ηλικία των δεκαέξι ετών, μου κάνανε παρατήρηση κάθε φορά που τους πήγαινα την πίτσα και τα ζυμαρικά τόσο γρήγορα. Πολλές φορές, έφτανα στο σημείο να κοιτάω το ρολόι μου έξω από θυροτηλέφωνα, προσθέτοντας ακόμα ενάμιση λεπτό στη διανομή. Άλλες εποχές, άλλοι ρυθμοί, άλλα… πουρμπουάρ. Αυτή τη στιγμή που γράφω έχω φέρει αυτά τα αξέχαστα αυστηρά βλέμματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα και τις συμβουλές που έκρυβαν τόση αγάπη από ανθρώπους που είχαν την ψυχή πάνω από το στομάχι τους και θα συμβουλέψω τους σημερινούς να προσέχουν και ειδικότερα: Προσπαθούμε να δώσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η ψυχική μας ηρεμία την ώρα που εργαζόμαστε σε αυτό το πόστο. Αποφεύγουμε εντάσεις με την κοπέλα μας, δεν υποσχόμαστε τίποτα στους φίλους μας για σήμερα και εντείνουμε την προσοχή μας, κυρίως εκείνες τις μέρες που πληρώνονται οι συνταξιούχοι. Υπάρχουν πλέον παππούδες και γιαγιάδες που κινούν το όχημά τους μόνο τρεις μέρες τον μήνα για να πάνε γρήγορα στη τράπεζα να μην τους πάρουν τη σύνταξη και γρήγορα στο μάρκετ πριν αδειάσουν οι πάγκοι. Σχεδόν κανείς πια όταν ξεπαρκάρει, δεν εξαλείφει με λοξή ματιά στο ύψος του ώμου, τη νεκρή γωνία που δημιουργεί ο καθρέπτης. Αρά αυτός που περιμένει και κοιτάει τον καθρέπτη του για να βγει, πιθανόν να μην σας έχει δει. Σε φανάρια ή σε οποιαδήποτε κωλυσιεργία της κυκλοφορίας, μην ακινητοποιήστε ακριβώς μπροστά από φορτηγό, δεν φαίνεστε από τον οδηγό του! Να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών, ειδικά αν δουλεύετε με σκούτερ. Ακόμα και μια μικρή απώλεια αέρα αλλάζει δραματικά την οδήγησή του και εννοείται αυξάνει την κατανάλωση βενζίνης. Δείξτε με ωραίο τρόπο στον εργοδότη σας ότι δεν σας αγγίζουν οι παροτρύνσεις του για το όλο και πιο γρήγορα, καθώς και οι συγκριτικού χαρακτήρα υπαινιγμοί του για το ποιος είναι ο πιο γρήγορος. Ας προσλάβει ακόμα έναν στη κουζίνα, να ετοιμάζεται πιο γρήγορα το πακέτο και να μην ψάχνει τη γρήγορη ρόδα που θα σβήσει την κάθε επιχειρηματική αστοχία του. Κόβουμε ταχύτητα σε κάθε διασταύρωση. Δώστε δυο με δυόμιση δευτερόλεπτα επιπλέον ουσιαστικό έλεγχο, ακόμα και σε δρόμο που έχετε εσείς προτεραιότητα.

Να θυμάστε όσο και να βιάζεστε, τις τόσες φορές που ο/η ελληνάρας οδηγός που έχει εμφανιστεί με αμείωτη ταχύτητα από τον κάθετο δρόμο, φρενάροντας την τελευταία στιγμή λέγοντάς σας το κλασικό, «έλα τώρα… αφού σε είδα». Μη δεχθείτε ούτε μια μέρα να κάνετε δοκιμαστικό σε μαγαζί χωρίς πρόσληψη ή χωρίς να έχει επίσημα δηλωθεί η εργασία της ημέρας αυτής. Σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμα και να μη φταίτε, μπορεί να βρείτε τον μπελά σας. Εργοδότης που απασχολεί άτομα οδηγούς που δεν έχουν δίπλωμα και έχουν βγάλει απλά μια καρτέλα εκπαίδευσης υποψήφιου οδηγού και κορδώνεται για τις γνωριμίες του και τα μέσα που έχει, δεν κάνει για σας. Αν το δίκυκλο δεν ανήκει σε εσάς, προσέξτε ο κυβισμός, η ιπποδύναμη και ο χειρισμός (με ή χωρίς συμπλέκτη), να αντιστοιχεί στο δίπλωμά σας. Καλή βάρδια αγαπητέ/ή και να θυμάσαι… σπεύδε βραδέως.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το