Άρθρα

ΔΡΟΜΟΛΕΓΩΝΤΑΣ- Αδικαιολόγητα απόντες

Του Βασίλη Καλλία,
παιδαγωγού κυκλοφορίας – εκπαιδευτή οδηγών

Ο προσανατολισμός στον δημόσιο χώρο είναι μια πραγματική πρόκληση για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, γι’ αυτό βοηθήματα όπως το λευκό μπαστούνι, οι γραμμές οδηγών, αλλά και η προσοχή που πρέπει όλοι μας να δίνουμε σε αυτούς τους συνανθρώπους μας είναι τόσο σημαντικά. Κάθε χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου, η παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την τύφλωση και πώς να μπορέσουν αυτά τα άτομα να μετακινηθούν και να εργάζονται ανεξάρτητα. Γιορτάζει λοιπόν το λευκό μπαστούνι, ένα εργαλείο κινητικότητας, που παρέχει ανεξαρτησία, επιτρέποντας σε τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης να μετακινούνται με ασφάλεια. Επίσης, αυτή τη μέρα τιμάμε παγκοσμίως τους καθημερινούς αγώνες που δίνουν αυτοί οι άνθρωποι για τη μετακίνησή τους.
Από τους βιβλικούς χρόνους υπάρχουν αναφορές για τυφλούς ταξιδιώτες που χρησιμοποιούσαν ραβδί, μπαστούνι ή ποιμενικό ραβδί (γκλίτσα). Το 1921, ο καλλιτέχνης Τζέιμς Μπριγκς, ο οποίος έχασε την όρασή του σε ένα ατύχημα, ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε το πρώτο λευκό μπαστούνι ως σύμβολο, όταν έβαψε το μπαστούνι του λευκό για να ειδοποιήσει τους διερχόμενους οδηγούς ότι είναι τυφλός. Δέκα χρόνια αργότερα ξεκίνησε στη Γαλλία ένα εθνικό κίνημα «λευκού ραβδιού» για να προωθήσει τη χρήση του λευκού μπαστουνιού. Έπειτα, η επιστροφή των τυφλών βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στην πατρίδα τους και η επανένταξή τους στην κοινότητα, στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί από τον οφθαλμίατρο Χούβερ ένα μακρύτερο λευκό μπαστούνι «Χούβερ Μπαστούνι». Το 1964 το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών με ψήφισμα, όρισε την 15 Οκτωβρίου κάθε έτους παγκόσμια ημέρα του λευκού μπαστουνιού. Λευκό μπαστούνι λοιπόν αγαπητοί μου αναγνώστες, ένα σύμβολο ανεξαρτησίας, ελευθερίας και αυτοπεποίθησης. Για αυτό τον λόγο σε πολλά μέρη του κόσμου, αυτή τη μέρα διοργανώνονται βιωματικές δραστηριότητες για να δείξουν την πραγματικότητα της εμπειρίας της μετακίνησης με ένα λευκό μπαστούνι, κάνοντας απτές και κατανοητές τις καθημερινές ανάγκες των ενδιαφερόμενων ανθρώπων. Πληροφορούμαι ότι στην πόλη μου, αύριο 15 Οκτώβρη, ημέρα του λευκού μπαστουνιού, θα διοργανωθεί δράση με την ονομασία «ποδηλατάδα για όλους».

Δυστυχώς, όσο και να θέλουμε, είναι φύσει αδύνατο να είναι για όλους. Για όλους, όμως, θα μπορούσε να είναι η διοργάνωση μιας δράσης από τη Διεύθυνση βιώσιμης κινητικότητας του Δήμου Βόλου. Αυτή εποπτεύει όλα τα έργα που αφορούν στη Βιώσιμη Κινητικότητα που μέσα σε αυτά είναι και εκείνα τα έργα τα οποία βελτιώνουν και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα στη μετακίνηση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Να ενημερωθεί ο κόσμος για τις τεχνικές παρεμβάσεις που γίνονται για αυτά τα άτομα. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να λειτουργήσουν σωστά. Εκτός από την παγκόσμια αυτή ημέρα, υπάρχουν άλλες 364 για να γίνουμε πιο φιλικοί και αποδεκτοί με την ορθή μας συμπεριφορά προς τα άτομα αυτά. Πρόταση: Αποκλείστε για μια εβδομάδα ένα κομμάτι δρόμου της πόλης για μερικές ώρες την μέρα. Διοργανώστε ως Δήμος με τη συνεργασία του τμήματος ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισκέψεις σχολείων. Έτσι ώστε όλα τα παιδιά να διασχίσουν το σημείο αυτό με λευκό μπαστούνι και μάτια κλειστά. Βαρέθηκα τα «έστω ότι εδώ είναι το πεζοδρόμιο» και «έστω αυτό εδώ είναι ένα μπαστούνι». Προσφέρετε αυτή την μοναδική ρεαλιστική εμπειρία – εργαλείο σε όλους του περαστικούς, πεζούς και οδηγούς. Δεν είμαι γραφικός… αντιγραφέας ιδεών είμαι όλων αυτών των δράσεων που αυτονόητα υλοποιούνται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές (δεν μου αρέσει η φράση πολιτισμένες) χώρες της Ευρώπης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το