Τοπικά

«Οι δρόμοι του ψωμιού» με πλήθος κόσμου – Εγκαίνια έκθεσης γλυπτικής στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (photos)

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής του ομότιμου καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρου Παπαγιάννη με τίτλο «Οι δρόμοι του ψωμιού, Πτυχές του εμβληματικού αγώνα των ανθρώπων για τον επιούσιο» στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα.

Η έκθεση πραγματοποιείται από τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που για δεύτερη χρονιά συνεχίζει το θεματικό έτος πολιτισμού, το οποίο είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό των γεύσεων, με τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».
Να σημειωθεί ότι ο παγκόσμια αναγνωρισμένος γλύπτης, έργα του οποίου είναι εγκατεστημένα από το Σικάγο μέχρι την Οδησσό και στις σπουδαιότερες ελληνικές πόλεις, είναι και ο δημιουργός του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, που εγκαταστάθηκε στην παραλία του Βόλου το 1987.

Ο κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης μπροστά σε ένα από τα έργα του που εκθέτει στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» καλωσόρισε τον δημιουργό και η γλύπτρια Βασιλική Πέρκα, παλιά φοιτήτρια του καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών, παρουσίασε τη ζωή και το έργο του. Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.
Ο κ. Θόδωρος Παπαγιάννης τόνισε ότι έχει δημιουργήσει ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης στο χωριό από όπου κατάγεται έξω από τα Γιάννενα, αλλά παράλληλα εκθέτει.

Φέτος πραγματοποίησε τρεις ατομικές εκθέσεις, μία στο Μουσείο Λαδιού στη Σπάρτη, μία στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, με τη χθεσινή να είναι η τρίτη, που ήταν αφιερωμένη στο ψωμί, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωμιού.

«Το ψωμί είναι ένα θέμα που με απασχολεί πάρα πολλά χρόνια και είναι κάτι που απασχολεί όλο τον κόσμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, για αυτό και υπάρχουν τόσα πολλά ρητά για αυτό» ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον γλύπτη, «ο πατέρας μου περνούσε όλη την Πίνδο και έφτανε στη Θεσσαλία για να φέρει ένα φόρτωμα σιτάρι με μουλάρι για να επιστρέψει με κάτι άλλο για να μας ταΐσει. Γινόταν ένας τιτάνιος αγώνας εκείνο τον καιρό. Η σχέση μου με το ψωμί είναι βιωματική» για να συμπληρώσει: «Το ψωμί θα είναι πάντα σημαντικό για τον άνθρωπο, για αυτό και η Εκκλησία το υιοθέτησε και το έκανε σώμα Κυρίου. Από το έπος του Γκιλγκαμές εδώ και περίπου 5.000 χρόνια λένε ότι το ψωμί και το κρασί έφεραν τον πολιτισμό στον κόσμο. Το ψωμί ήταν σύμβολο σε διάφορες θρησκείες».
«Στον Όμηρο και τον Ησίοδο το ψωμί αναφέρεται πάρα πολύ, αλλά και σε όλους τους αρχαίους» κατέληξε ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών.

Λοϊζος Ασβεστάς

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το