Τοπικά

Οι «Δρόμοι Συνεργασίας για το Επιχειρησιακό του Δήμου Βόλου- “Καταργήθηκαν φράσεις από το λεξιλόγιο των 6”

ΠΑΤΣΙΑΝΤΑΣ1

Την άποψη ότι οι δήμοι δεν μπορούν πλέον να συντάξουν ολοκληρωμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα καθώς έχουν επιβληθεί περικοπές από το κράτος προς του δήμους εκφράζει η παράταξη «Δρόμοι Συνεργασίας» μετά και τη χθεσινή συζήτηση της Β΄ φάσης του Επιχειρησιακού στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Παράλληλα, η παράταξη σημειώνει ότι η οι θέσεις του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Κώστα Γαργάλα και των άλλων πέντε ανεξάρτητων συμβούλων  περί κατάργησης του Καλλικράτη και διεκδίκησης πόρων από την κυβέρνηση άλλαξαν από τη στιγμή που αποχώρησε από την παράταξη.
Η ανακοίνωση των Δρόμων Συνεργασίας:
«Κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Β΄ φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου ο επικεφαλής της παράταξής μας Μαργαρίτης Πατσιαντάς τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το πρώτο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2012 με τον τίτλο «Βόλος – Δήμος με ταυτότητα» και αφορούσε στο νέο Καλλικρατικό Δήμο. Γίνονταν σ’αυτό αναφορά σε νέο ιστορικό κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου και προβλέπονταν ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης με τα μικρότερα αστικά κέντρα και τα χωριά. Όμως, όπως αποδείχθηκε από τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα, ενώ ο μεγάλος στόχος για την Τ.Α. έπρεπε να είναι ο δημιουργικός ρόλος της στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εθνικού σχεδίου ανόρθωσης και ανάπτυξης, τέτοιο κυβερνητικό σχέδιο στη πράξη ουδέποτε υπήρξε. Αυτά που με βεβαιότητα υπάρχουν είναι τα μνημόνια και οι συρρικνωμένοι οικονομικοί προϋπολογισμοί που την τελευταία 6ετία επιβάλλονται μέσω αυτών στους Ο.Τ.Α. Τα κοινωνικά προβλήματα καθημερινά παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις εξαιτίας των διαρκών μνημονιακών νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών πολιτικών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Σ’αυτές τις συνθήκες δυστυχώς η Τ.Α. έχει μετατραπεί σε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του. Η ουτοπία που χαρακτηρίζει αυτά τα τυποποιημένα Επιχειρησιακά Προγράμματα που συντάσσονται από τους Δήμους με βάση σχετικά υποδείγματα της «Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.» διανθίζεται και με τον πομπώδη τίτλο «Όραμα – Στρατηγικό Σχέδιο». Είναι φανερό ότι η Δήμοι της χώρας αδυνατούν να εξελιχθούν σε σημαντικό φορέα αποκέντρωσης και ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, αφού τους έχουν επιβληθεί από την κεντρική εξουσία τεράστιες οικονομικές περικοπές με παράλληλη ασφυκτική οικονομική επιτήρηση».

Και μία αναγκαία επισήμανση: Όταν στις 3-8-2015 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Α΄φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου, η παράταξή μας με εισηγητή τότε τον κ. Γαργάλα σωστά είχε θέσει και πολιτικές κατευθύνσεις, όπως: – Κατάργηση του Καλλικράτη, επαναθεσμοθέτηση πλαισίου λειτουργίας και επανεξέταση των υπαρχόντων ορίων με στόχο την καλύτερη λειτουργία την δημοκρατικότερη πορεία και την ισόρροπη ανάπτυξη με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες ομοίων και όμορων περιοχών. – Διεκδίκηση πόρων για την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων χωρίς όμως οι Δήμοι να μετεξελιχθούν στον φοροεισπράκτορα του κράτους. Χθες κατά τη συζήτηση της Β΄ φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ο κ. Γαργάλας, ως ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος, αφού ως γνωστό μαζί με άλλους πέντε δημοτικούς συμβούλους έφυγε τον περασμένο Οκτώβρη από την παράταξή μας, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις πιο πάνω πολιτικές κατευθύνσεις που ο ίδιος στις 3-8-2015 είχε αναπτύξει. Είναι πλέον φανερό ότι οι φράσεις «Κατάργηση των Μνημόνιων», «Διεκδίκηση οικονομικών πόρων από τη Κυβέρνηση» λείπουν από το λεξιλόγιο του κ. Γαργάλα και των άλλων πέντε ανεξάρτητων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το