Τοπικά

Δράσεις βιωματικής γνωριμίας με τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών 

Στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας χθες πραγματοποιήθηκαν δράσεις με βασικό στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σε θέματα ψυχικής υγείας και να «ανοίξει» τη συζήτηση σχετικά με το στίγμα και τις διακρίσεις στις ψυχικές διαταραχές.
Στις 12 μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε η δράση «Get in my shoes», μια βιωματική γνωριμία με τα συμπτώματα της ασθένειας και διανομή πληροφοριακού υλικού, από το Κέντρο Ημέρας της εταιρείας ΔΙΟΔΟΣ, Φορέα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Η κ. Σοφία Βέργου, ψυχολόγος, τόνισε ότι «η ΔΙΟΔΟΣ είναι φορέας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που ασχολείται με την ψυχική υγεία. Έχουμε ένα οικοτροφείο, στο οποίο φιλοξενούνται άτομα με ψυχική νόσο, που ήταν έγκλειστοι, το Κέντρο Ημέρας, που είναι ημερήσιες δράσεις, όπως θεραπεία, απασχόληση, αλλά και εξωτερικές δράσεις και τέλος υπάρχει ένα προστατευόμενο διαμέρισμα, στο οποίο μένουν πιο λειτουργικοί άνθρωποι, που σημαίνει ότι είναι ένα βήμα πριν να βγουν στην κοινότητα για να ζήσουν μόνοι τους».
Η ίδια ανέφερε πως οι χθεσινές δράσεις πραγματοποιήθηκαν με σκοπό «να φέρουμε λίγο πιο κοντά τον κόσμο στην ψυχική νόσο και για αυτό ο τίτλος της δράσης είναι «Έλα στη θέση μου». Ο κόσμος πρέπει λίγο να εξοικειωθεί με τα συμπτώματα που μπορεί να νιώθει ένας ψυχικά ασθενής και να μην υπάρχει αυτός ο φόβος ότι ο ψυχικά ασθενής είναι ο κακός, που θα σε σκοτώσει, θα σε βρίσει».

Από τη χθεσινή δράση στην πλατεία Πανεπιστημίου του Κέντρου Ημέρας της ΔΙΟΔΟΣ

Σύμφωνα με την κ. Σοφία Βέργου, υπάρχει επιθετικότητα 1% στη σχιζοφρένεια, όπως είναι και στον φυσιολογικό πληθυσμό.
Από την πλευρά της η κ. Ελένη Τσιντζήρα, ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ της εταιρείας ΔΙΟΔΟΣ, επισήμανε ότι η χθεσινή δράση είναι μία από τις δράσεις που διοργανώθηκαν στον Βόλο με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας.
«Ο δικός μας φορέας ασχολείται ως επί το πλείστον με το κομμάτι της ψύχωσης και έτσι προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στο πώς είναι να βιώνει συμπτώματα που κάποιος άνθρωπος με ψύχωση, σχιζοφρένεια, μανιοκατάθλιψη μπορεί στο πλαίσιο της ασθένειάς του. Αυτά για παράδειγμα είναι οι ψευδαισθήσεις, οι παραισθήσεις και οι παραλυτικές ιδέες» εξηγεί η ίδια.

Η κ. Ελένη Τσιντζήρα επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο εμφανίστηκαν 45 νέα κρούσματα, ενώ πραγματοποιούνται κάθε μέρα 10-15 ραντεβού ατομικά ή σε ομάδες με ψυχολόγο.
Η ραδιοφωνική ομάδα του Κ.Η.Π.Ο.Σ, μέσω του βήματος της ΕΡΤ Βόλου, μίλησε για όσα καθημερινά βιώνει, καλώντας να κατανοήσουμε, να ενημερωθούμε τι σημαίνει ψυχική διαταραχή, ενώ παράλληλα κάλεσαν τον υπουργό Υγείας να απενοχοποιήσει τους ψυχιατρικά ασθενείς της χώρας, θεσμοθετώντας στο εθνικό σύστημα παιδείας την ενημέρωση για την ψυχική υγεία, μέσα στο ωρολογιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης των μαθητών, ενώ παράλληλα του απηύθυναν έκκληση ώστε να μπορούν να έχουν τα φάρμακά τους χωρίς να τα πληρώνουν και να καταργηθούν τα γενόσημα, τα οποία τους απορυθμίζουν και τους καθιστούν εν πολλοίς μη λειτουργικούς.

Όση ώρα πραγματοποιούνταν η εκπομπή έξω από την ΕΡΤ Βόλου, διπλά ποδήλατα έδωσαν την ευκαιρία σε όσους συμμετείχαν στη δράση, να κάνουν τις ορθοπεταλιές τους μαζί με ένα άτομο του ΚΗΠΟΣ, σπάζοντας τον φόβο και την προκατάληψη.
Στις 5 χθες το απόγευμα στο καφέ «4 εποχές» έγινε προβολή ταινίας μικρού μήκους «στο Βάθος κήπος» και συζήτηση για τις δυνατότητες και περιορισμούς των ψυχικά ασθενών.
Η ημέρα έκλεισε στις 8 το βράδυ στο La Petite Cantine όπου παρουσιάστηκαν δράσεις που γίνονται στο Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το