Πολιτισμός

Δράσεις φιλαναγνωσίας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

kolibri

O σύλλογος διδασκόντων του 5ου Δημοτικού Σχολείου και ο Σύλ-λογος Γονέων και Κηδεμόνων οργανώνουν σειρά δράσεων φιλαναγνωσί-ας εντός του σχολείου, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στο 1ο Φεστι-βάλ παιδικού βιβλίου το οποίο διεξάγεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιω-νίας από τις 8 έως τις 10 Απριλίου 2016.

«Κάποτε ένα μεγάλο δάσος έπιασε φωτιά. Όλα τα ζώα έτρεχαν να κρυφτούν για να γλιτώσουν από τη φωτιά. Παραδόξως, ένα κολιμπρί αντί να εξαφανιστεί, γύριζε και «έφτυνε» νερό πάνω από τη φωτιά. Κάποια από τα ζώα γύρισαν ξαφνιασμένα και το ρώτησαν: «καλά, πιστεύεις ότι μ̉ αυτόν τον τρόπο μπορείς να σώσεις το δάσος;» Το κολιμπρί απάντησε με πολύ φυσικό τρόπο ότι κάνει αυτό που του αναλογεί (το κολιμπρί είναι μικρό πουλί της Αμερικής, που τρέφεται με νέκταρ και είναι γνωστό για το γρήγορο κτύπημα των φτερών του).

Κάποιος παρομοίασε τη ζωή χωρίς φιλαναγνωσία όχι με φλεγόμε-νο δάσος, σαν το προηγούμενο, αλλά με δάσος χωρίς πουλιά. Πράγματι, μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τον Ιούλιο Βερν και τα έργα του που ταξίδεψαν γενιές και γενιές τη φαντασία των παιδιών μέχρι το φεγγάρι; Χωρίς τον Αίσωπο και τους μύθους του; Τον Ευγένιο Τριβιζά και τους Δραπέτες της Σκακιέρας;
Η ερημοποίηση της φαντασίας και η αποψίλωση του ψυχικού μας κόσμου φαντάζουν πολύ πιθανές, εάν επιλέξουμε το δρόμο της αποχής από τον έντεχνο λόγο και κλείσουμε την πόρτα στην πνευματικότητα και τον κόσμο των ονείρων.
Αντίθετα, εάν εκμεταλλευτούμε, ο καθένας στο μέτρο που του α-ναλογεί, το παράδειγμα του κολιμπρί, οφείλουμε όχι να σβήσουμε αλλά να ανάψουμε τη σπίθα της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, ευελπιστώντας ότι πολλές μικρές σπίθες θα δημιουργήσουν τον αυριανό φιλαναγνώστη και μια κοινωνία που θα διαβάζει αντί να καταναλώνει και θα προστα-τεύει αντί να αποδομεί και θα δρα δημιουργικά».
Με αφορμή τους παραπάνω προβληματισμούς ο σύλλογος διδα-σκόντων του 5ου Δημοτικού Σχολείου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδε-μόνων οργανώνει σειρά ανάλογων δράσεων εντός του Σχολείου, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στο 1ο Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου το οποίο διε-νεργείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας από τις 8 έως τις 10 Απριλίου 2016.
Ο κ. Διονύσης Λεϊμονής με αφορμή το έργο του «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» πρόκειται να μυήσει τους μαθητές των μεσαίων τάξεων στη δη-μιουργική γραφή, την Πέμπτη 7 Απριλίου και την Τρίτη 12 Απριλίου 2016: Πώς γράφουμε μια ναυτική περιπέτεια; Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε μια ιστορία δίνοντάς της βάθος, ενδιαφέρον και αγωνία;
Το πρωί της Παρασκευής 8 Απριλίου 2106, η κ. Αργυρώ Μουντάκη θα μιλήσει στα παιδιά των μεγάλων τάξεων για τα καίρια θέματα της ε-ποχής, πλαισιώνοντας παράλληλα και τη μικρή γιορτούλα που ετοίμασε η δευτέρα τάξη του Σχολείου με αφορμή τη γιορτή του βιβλίου: την ενδο-σχολική βία, τον ρατσισμό και τους κινδύνους στο διαδίκτυο, θέματα που πραγματεύεται στο πιο πρόσφατο βιβλίο της (κυκλοφορεί από τις εκδό-σεις Μεταίχμιο) με τίτλο “Το κορίτσι του Πέτρου”. Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και την αλληλλεπίδραση με τα παιδιά ευελπιστούμε να
βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να αναδυθούν γόνιμοι προβληματι-σμοί. Η συνάντηση θα κλείσει με εικαστικές δημιουργίες και χειροτεχνίες από τα παιδιά με υλικό που θα τους δώσει η συγγραφέας.
Η παρουσία της κ. Αργυρώς Μουντάκη και του κ. Κώστα Στοφόρου στο Βόλο αφενός και η ενασχόλησή τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύω-σης και τα προβλήματα που ανακύπτουν αφετέρου, έδωσαν την ευκαιρία στο Σχολείο μας να διοργανώσει μία επιπλέον εκδήλωση, την
Παρασκευή το απόγευμα στις 16.30 μ.μ. στο χώρο του Σχολείου με ο-μιλητές τους κ Μουντάκη και κ. Στοφόρο με σκοπό να παρουσιάσουν
στους γονείς αλλά και τα παιδιά των μεγαλυτέρων τάξεων το είδος των προβλημάτων που παρουσιάζονται σχετικά και να προτείνουν λύσεις για το πως το διαδίκτυο θα μετατραπεί σε ένα ασφαλές εργαλείο.
Θέματα που θα συζητηθούν: Ασφάλεια και διαδίκτυο- cyberbullying και διαχείριση του- facebook, διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων των παι-διών, το χάσμα θεωρίας και πράξης και πως από την θεωρία θα φτάσουμε σε ρεαλιστική πράξη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η γιορτή και η φιλαναγνωστική διάθεση φυσικά, δεν τελειώνουν εδώ. Θα λέγαμε ότι από εδώ και πέρα έπονται όλα εκείνα, τα οποία θα κάνουν το σπόρο που ρίχθηκε στην ψυχή των παιδιών, να αναπτυχθεί, να ανθίσει και να σκορπίσει την ευωδία του δένδρου της αρετής γύρω μας.

Διονύσης Λεϊμονής 

Ο Διονύσης Λεϊμονής κατάγεται από το Αιτωλικό, ενώ σήμερα ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου. Είναι καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά σε σχέση με το βιβλίο και τη λογοτεχνία, ενώ ως συγγραφέας εμπνέεται για τα βιβλία του από τις περιπέτειες της ιστορίας αλλά και της καθημερινότητας. Προωθεί ενεργά τη λογοτεχνία διοργανώνοντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής και παρουσιάσεις, μεταδίδοντας τη ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο»  και συμμετέχοντας σε επιτροπές συγγραφέων. Είναι τακτικό μέλος του Κύκλου του Παιδικού βιβλίου, ενώ μες στα χρόνια έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις για τα έργα του.

Αργυρώ Μουντάκη 

Η Αργυρώ Μουντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνία. Στο ίδιο πανεπιστήμιο στο τμήμα Φιλολογίας εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή. Έχει ολοκληρώσει επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στον τομέα ΜΒΑ-TQM. Εμφανίστηκε συγγραφικά με τη σειρά «Υπναρούδι», με ήρωα τον ομώνυμο μικρό μέρμηγκα, το 2005 από τις εκδόσεις Πατάκη. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι “Το κορίτσι του Πέτρου” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Γράφει επίσης κριτική λογοτεχνίας και κριτική θεάτρου. Είναι η δημιουργός των «social media» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόσφατα δημιούργησε τον ηλεκτρονικό ιστότοπο www.parents24.gr, που αφορά σε θέματα γονέων και παιδιών. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Κώστας Στοφόρος 

Ο Κώστας Στοφόρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση και τώρα συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής και Εκπαίδευσης ενώ γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού. Έχει γράψει τη σειρά βιβλίων «Το ημερολόγιο ενός πατέρα», παραμύθια και ιστορίες για παιδιά και νέους, αλλά και βιβλία για ενηλίκους. Έχει δημιουργήσει την Παραμυθοκουζίνα μαζί με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη φτιάχνει παραμύθια μαζί με τα παιδιά με τη «Μαγική Τράπουλα» και εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το