Τοπικά

Δράση του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης του Παγασητικού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Θάλασσα, στον Παγασητικό

Ο Σύλλογος Προστασίας και Ανάδειξης του Παγασητικού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Μέρας για τη θάλασσα European Maritime Day in My Country (EMD), πραγματοποίησε την Κυριακή 21/4/2024, σχετική δράση.
Αφορμή για τη δράση ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες του Daniel και Elias το Σεπτέμβριο του 2023, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προκάλεσαν μεγάλη συσσώρευση φερτών υλικών και σκουπιδιών εντός του Παγασητικού κόλπου.
Η δράση στόχευε στη διερεύνηση και καταγραφή της κατάστασης των ακτών της ευρύτερης περιοχής και περιλάμβανε πλεύση με το ιστιοπλοϊκό σκάφος Celene, ευγενική χορηγία της Odyssey Sailing, στα ανατολικά παράλια του Παγασητικού Κόλπου, από το λιμάνι του Bόλου έως τη Μηλίνα.

Από το Σύλλογο συμμετείχαν η εξειδικευμένη επιστημονική του ομάδα (τα μέλη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Επικ. Καθηγήτρια Θαλάσσιας και Παράκτιας Μηχανικής, Βανέσσα Κατσαρδή, η Ερευνήτρια Ωκεανογράφος, Δρ. Αλεξάνδρα Σπυροπούλου και η Επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Χαρίκλεια Οικονόμου – Ταμίας ΔΣ), ο πρόεδρος του ΔΣ Ναπολέων Κολοβός, η γραμματέας, Λίτσα Καραποστολάκη και το μέλος Νάνσυ Συρταδιώτου καθώς και τα μέλη του συλλόγου Carol Νutall-Κίτσου και Κώστας Κίτσος.

Η ευχάριστη έκπληξη ήταν η διαπίστωση ότι οι ανατολικές ακτές του Παγασητικού δεν παρουσίαζαν μεγάλη επιβάρυνση από σκουπίδια και φερτά υλικά, γεγονός που θωρούμε ότι αποδίδεται σε οργανωμένες δράσεις εθελοντών. Παρόλα αυτά, παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις της ακτογραμμής και εκτεταμένες προσχώσεις στα ρηχά.

Χρήζει περαιτέρω διερεύνησης αν οι προσχώσεις αυτές περιέχουν επικίνδυνα υλικά που παρασύρθηκαν κατά τη διάρκεια των πλημμυρών (αιχμηρά μεταλλικά ή άλλα αντικείμενα, ξύλα, βαρέα μέταλλα κλπ.) και αν δυσχεραίνουν τις παράκτιες δραστηριότητες (π.χ. πλεύση σκαφών και κολύμβηση). Παρατηρήθηκε επίσης, μεταβολή στη διαύγεια και στην απόχρωση των υδάτων, η οποία είναι εντονότερη στις κοντινότερες ακτές του Βόλου και ασθενέστερη όσο απομακρυνόμαστε. Πρέπει συνεπώς να διερευνηθεί κατά πόσο το φαινόμενο σχετίζεται με την εκροή των υδάτων της λίμνης Κάρλα στον Παγασητικό.

Οι επόμενες δράσεις του Συλλόγου μας θα αποφασιστούν ανάλογα με την πορεία των σχετικών ερευνών που διεξάγονται από τους αρμόδιους φορείς.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κινούμενη άμμος… κατάπιε γυναίκα σε παραλία – «Ήταν σαν να έπεσα σε ένα φρεάτιο»

Εφιαλτικές στιγμές έζησε η Τζέιμι Άκορντ σε παραλία στο Φίπσμπουργκ του Μέιν, όταν ξαφνικά βρέθηκε…

12 Ιουνίου 2024

Μαγνησία: Συμμετοχή 92,67% σήμερα στις πανελλαδικές εξετάσεις

Σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, ολοκληρώθηκαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των αποφοίτων των ημερησίων και εσπερινών…

12 Ιουνίου 2024

Πάνω από 16.000 έκαναν διακοπές το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου με voucher κοινωνικού τουρισμού

Συνολικά 16.011 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα…

12 Ιουνίου 2024

Στις 14 Ιουλίου η αθλητική συνάντηση MILINA – ALATAS GO ΔΙΑΠΛΟΥΣ

Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, η Αθλητική συνάντηση MILINA -…

12 Ιουνίου 2024

Ερώτηση Αλ.Μεϊκόπουλου: «Τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι χωρίς κλιματισμό στον ΕΦΚΑ Βόλου»

«Σε τουλάχιστον τρείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις έχουμε προχωρήσει τα τελευταία τρία χρόνια για το πρόβλημα κλιματισμού…

12 Ιουνίου 2024

Πραγματοποίηση στρογγυλής τράπεζας ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Ιουνίου η στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Υπάρχει φυσική θεολογία στην Ορθοδοξία;»,…

12 Ιουνίου 2024